Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajasopimuksen jatkaminen Venäjän kanssa kuumottaa eduskunnassa

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari haluaisi jatkaa rajasopimusta

Politiikka
 
Launo Päivätie
Venäjän ja Suomen välinen raja-asema Tohmajärvellä Niiralassa.
Venäjän ja Suomen välinen raja-asema Tohmajärvellä Niiralassa. Kuva: Launo Päivätie

Suomen ja Venäjän välisen rajasopimuksen päivittäminen jakaa mielipiteitä eduskunnassa. Sisäministeri Paula Risikko (kok) ilmoitti tällä viikolla, että Suomi ei aio esittää lokakuussa päättyvän sopimuksen jatkamista.

Vastustusta tulee yllättävältä taholta. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd) on sitä mieltä, että Risikon päätös on hätiköity ja sopimusta olisi paras jatkaa.

Rajasopimuksella estetään Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemilla muiden kuin Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisten pääsy rajan yli.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi torstaina eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan jäseniä. Niinistö teki katsauksen ajankohtaisiin ulkopoliittisiin tapahtumiin, ja myös rajasopimusta sivuttiin.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) toisti näkemyksensä, että poikkeusolosuhteita varten laadittua väliaikaista sopimusta ei ole perusteltua jatkaa.

Mika Kari sanoi Demokraatille toivovansa, että sopimusta jatketaan. Hän perustelee Helsingin Sanomille, että raja-asioista vastuussa oleva hallintovaliokunta ei ole saanut selvitystä Risikon perusteista. Hallintovaliokunnan jäsenenä Kari aikoo niitä perjantaina pyytää.

Hän sanoo luottavansa rajavartiolaitoksen kykyyn hoitaa rajavalvonta ”normaalin päiväjärjestyksen kautta ilman erillistä sopimusta”, mutta silti hän sanoo kallistuvansa sopimuksen jatkamisen puolelle.

”Sopimus oli hyvä, näin sen tilannetta rauhoittavana. Nyt kun siitä on tietoa, syntyy tunne, että tällainen lisälukko voisi olla edelleen paikallaan.”

Sopimus tehtiin hallitsemattoman maahanmuuttovirran hallitsemiseksi. Kari ei uskalla lähteä takuumieheksi, että muutto ei jatkossakin olisi hallitsematonta.

Tasavallan presidentin tapaaminen sulki puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok) ja ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok) suut. Rajakysymyksestä puhuminen tapaamisen jälkeen alkoi tuntua salaisuuden rikkomiselta.

Kanerva sanoi, että vaikka asia kuuluu ensisijaisesti hallintovaliokunnalle, puolustusvaliokunta käsittelee asiaa perjantaina Rajavartiolaitoksen perusteet kuultuaan. Omaa kantaansa sopimuksen jatkamiseen hän ei vielä sano.

”Kuuntelen ensin tahot ja sitten linjaan.”

Salolainen tulkitsi, että ”ilmeisesti hallitus ei näe syytä jatkaa sopimusta”. Oman käsityksensä hän sanoi samansuuntaiseksi.

”Jos sitä ei ole syytä jatkaa, miksi sitä jatkaa”, hän pyöritteli.

Hallintovaliokunnan uusi puheenjohtaja Juho Eerola (ps) sanoo, että hänellä ei olisi mitään sopimuksen jatkamista vastaan, mutta ei hän myöskään pidä sitä välttämättömänä.

”Sopimus on toiminut hyvin, mutta tällä hetkellä ei ole mitään uhkaa tulijoista”, Eerola sanoo. Hän arvelee, että muuttovirran alkaessa uudelleen se suuntautuisi muiden kuin sopimuksella rajoitettujen pohjoisten raja-asemien kautta.

Hän yhtyy Karin näkemykseen siitä, että hallintovaliokunta tarvitsee Risikon päätöksen perustelut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat