Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasemmiston edustajat tuomitsevat hallituksen kaavailut vanhusten hoitajien vähentämiseksi

Vanhuspalveluja valvova viranomainen Valvira varoittaa hoitajien määrän vähentämisen vaikutuksista vanhustenhoitoon. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super pitää nykyistäkin mitoitusta riittämättömänä.

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Merja Mäkisalo-Ropponen
Merja Mäkisalo-Ropponen Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sdp:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää hallituksen kaavailuja vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen laskemisesta ”epäinhimillisenä ja vastuuttomana”.

Vanhuspalveluja valvova viranomainen Valvira varoitti sunnuntaina Ylen uutisissa hoitajien määrän vähentämisen vaikutuksista vanhustenhoitoon.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen (vas) arvioi ryhmän tiedotteessa maanantaina, että hallitus jatkaa leikkaamista heikoimmilta ja puolustuskyvyttömiltä.

”Eikä mikään ole hallitukselle pyhää? Jos jostakin asiasta tässä yhteiskunnassa on jo leikattu liikaa, on se vahustenhoito”, Pekonen summaa.

Hallitus päätti parin viikon takaisessa budjettiriihessä antaa kunnille luvan vähentää vanhustenhoidon kustannuksia noin 60 miljoonalla eurolla. Samalla tehostetun palveluasumisen ja vanhainkodin henkilöstön vähemmäismäärää ollaan laskemassa nykyisestä 0,5 hoitajasta 0,4 hoitajaan.

Nykyinen 0,5:n hoitajamitoitus ei tarkoita, että ympärivuorokautisessa hoitopaikassa olisi koko ajan yksi työntekijä kahta hoidettavaa kohti. Kyse on koko yksikön hoitajamäärästä suhteessa vanhusten määrään.

Koska hoitajat tekevät ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä vuorotyötä, mitoituksen lasku tarkoittaa sitä, että työvuoroihin riittää entistä vähemmän työntekijöitä.

Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super tuomitsi maanantaina hallituksen suunnitelmat.

”Jo nykyinen minimimitoitus 0,5 on riittämätön”, Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo tiedotteessaan.

”Mikäli mitoitusta lasketaan 0,4:ään, ei päivittäistä perushoitoa peseytymisessä, ruokailuissa, wc-käynneillä, pukeutumisessa ja riisuutumisessa auttamista sekä terveydentilan seurantaa ja hoidon tarpeen arviointia pystytä turvaamaan”, Paavola sanoo.

Paavola varoittaa vanhusten turvallisuuden vaarantuvan, kun henkilökuntaa ei ole riittävästi.

Sdp:n Mäkisalo-Ropposen mukaan mitoitusten alentaminen tarkoittaa sitä, että 15 asukkaan hoitoyhteisössä aamu- tai iltavuorossa on väkisinkin vain yksi hoitaja.

Mäkisalo-Ropponen viittaa Valviran lausuntoon, jonka mukaan henkilöstömitoituksen laskeminen johtaa siihen, etteivät vanhukset saa ulkoilla säännöllisesti tai ollenkaan. Myös ruuat, vessakäynnit ja suihkutukset vaativat riittävästi työntekijöitä.

”Erityisesti muistisairautta sairastavien hoitotyössä 0,4:n mitoitus tekee laadukkaan hoitotyön tekemisen mahdottomaksi, sillä läsnäolo sekä rauhallinen ja kiireetön yhdessä toimiminen ovat ehdottomia edellytyksiä turvallisen ja toimintakykyä ylläpitävän hoidon toteutumiselle”, Mäkisalo-Ropponen sanoo.

Mäkisalo-Ropponen on myös Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja.

Vanhustenpalveluiden leikkauksista päätettiin Juha Sipilän (kesk) hallituksen hallitusneuvotteluissa. Hallitusohjelmaan kirjattiin tavoitteeksi saavuttaa 70 miljoonan euron säästöt vanhustenpalveluissa. Suunnitelmat tarkentuivat kevään kehysriihessä ja nyt budjettiriihessä.

Säästöjä haetaan hoitajamitoituksen laskun lisäksi muun muassa siitä, että laista karsitaan määräyksiä, jotka koskevat kunnan työntekijöiden asiantuntemusta, vastuutyöntekijöitä ja hoitojärjestelyjen pysyvyyttä.

Nykyisin lain mukaan kunnalla pitää olla erityisasiantuntemusta ainakin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, gerontologisen hoito- ja sosiaalityön, geriatrian, lääkehoidon, ravitsemuksen, monialaisen kuntoutuksen sekä suun terveydenhuollon alalta.

Hallitus julkistaa budjettiesityksensä yksityiskohdat 15. syyskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat