Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoiden kulujen arvioidaan romahtavan – vastaanoton kustannuksista katoaa satoja miljoonia euroja

Ensi vuoden määrärahat perustuvat 10 000 uuteen tulijaan

Politiikka
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Maahanmuuttajat opiskelivat suomea Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella viime heinäkuussa.
Maahanmuuttajat opiskelivat suomea Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella viime heinäkuussa. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Turvapaikanhakijoiden vastaanoton kustannukset pienenevät 45 prosentilla ensi vuonna tähän vuoteen verrattuna turvapaikanhakijoiden määrän vähenemisen vuoksi. Ensi vuoden määrärahat perustuvat oletukseen 10 000 uudesta turvapaikan hakijasta.

Vastaanoton määrärahat ovat kuitenkin jäämässä pysyvästi korkeammalle tasolle kuin 2010-luvun alkuvuosina. Viime vuoden kansainvaellus näkyy erityisesti tämän vuoden kuluissa, mutta paljon myös ensi vuonna.

Viime vuonna maahanmuuttokulut sisäministeriön hallinnonalalla olivat vaatimattomat 183 miljoonaa euroa, mutta tänä vuonna lopulliset kustannukset lisätalousarvioiden jälkeen tulevat olemaan peräti 594 miljoonaa euroa. Siitä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanoton ostopalvelumenot, vapaaehtoisen paluun menot ja hakijoille maksettavat tuet muodostavat 510 miljoonaa.

Ensi vuodelle maahanmuuttoon budjetoidaan 328 miljoonaa, josta ostopalveluihin, palautuksiin ja tukiin menee 268 miljoonaa. Loput on maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten toimintamenoihin.

Hallitus joutui budjettiriihessä vielä uuden tilanteen eteen, kun kävi ilmi, että turvapaikanhakijoiden määrä vastaanottokeskuksissa oli suurempi kuin oli aiemmin tiedetty. Tämä johtui siitä, että keskuksiin oli jäänyt paljon kielteisestä päätöksestä valittaneita ja kuntiin siirtyminen tapahtui hitaasti.

Valtiovarainministeriö esitti elokuussa, että ostopalveluihin, kotimaahan palautuksiin ja tukiin varattaisiin ensi vuonna vain 124 miljoonaa. Hallitus joutui lisäämään menoihin vielä 144 miljoonaa.

Maahanmuuttoviraston arvion mukaan henkilöitä olisi vastaanottotoiminnan piirissä joulukuun lopussa noin 20 000.

Ensi vuodelle asetettu tavoite on, että kuntaan sijoituksen odotusaika vastaanottokeskuksessa olisi enintään kaksi kuukautta ja vastaanottokeskusten käyttöaste olisi 90 prosenttia. Vastaanottokeskusten paikkalukua supistetaan 8 000:een.

Maahanmuuton määrärahoja on myös muiden ministeriöiden budjeteissa.

Valtion korvaukset kunnille turvapaikan saaneiden kotouttamisesta kasvavat peräti 100 miljoonaa euroa, eli 62 prosenttia tästä vuodesta. Ensi vuonna työ- ja elinkeinoministeriö varaa kotouttamiseen 265 miljoonaa euroa.

Kun kotouttaminen lasketaan mukaan maahanmuuton kustannuksiin, maahanmuuton kustannukset pienenevät ensi vuonna noin 28 prosenttia.

Laskelmassa ei ole mukana lisäkustannuksia, joita aiheutuu opetus- ja oikeustoimelle.

Opetustoimessa lisäkustannuksia tulee viime vuonna tulleiden kouluttamisesta. Esimerkiksi perusopetuksen, valmistavan opetuksen, kielenopetuksen ja ammatillisen koulutuksen rahoitusta lisätään turvapaikan saaneiden vuoksi.

Oikeusministeriössä turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja perheenyhdistämistä koskeviin asioihin hallintotuomioistuimissa ja oikeusavussa ehdotetaan 19 miljoonaa euroa. Tästä 9 miljoonaa varataan turvapaikanhakijoiden oikeusapuun. Oikeusavussa painotetaan julkista oikeusapua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat