Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisten Slunga-Poutsalo Kuntalehdessä: Kehä III:n ulkopuolella ihmisillä on eri ajatukset, mikä on rasistista ja mikä ei

Kuntalehti: Eduskuntapuolueista vain perussuomalaiset ei vaadi erillistä rasismin vastaista sitoumusta kuntavaaliehdokkailtaan. ”Itsestään selvyyksiä ei tarvitse kirjata.”

Politiikka
 

Kuntalehti kertoi perjantaina, että suurista puolueista ainoastaan perussuomalaiset ei edellytä kuntavaaliehdokkailtaan erillistä sitoutumista rasismia ja vihapuhetta vastaan.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo perustelee lehdessä asiaa sillä, että rasistisen puheen määritteleminen on vaikeaa.

”Kun lähdetään Kehä III:n ulkopuolelle, niin keskustelutapa ja -tyylit ovat kovin erilaisia. Eri ihmisillä on eri ajatukset, mikä on rasistista puhetta ja mitä voi vitsillä heittää ja mitä ei”, Slunga-Poutsalo sanoo Kuntalehdessä.

Slunga-Poutsalon mukaan rasismin vastaisen sitoumuksen ”perimmäinen ajatus on kaunis”. Hänen mukaansa ihmisillä on kuitenkin hyvin eriävät näkemykset siitä, millainen puhe on kenenkin mielestä rasistista. ”

”Sen määritteleminen ensin, mikä on sallittua ja mikä ei, olisi tarpeen”, Slunga-Poutsalo sanoo lehden haastattelussa.

Slunga-Poutsalon mukaan perussuomalaiset luottaa kuitenkin siihen, että ehdokkaiden arvostelukyky pelaa. ”Kun ehdolle asettuvat ovat aikuisia ihmisiä, toivotaan että he osaavat käyttäytyä arvonsa mukaisesti.”

Kuntavaalit järjestetään ensi keväänä. Perussuomalaiset kertoi jo huhtikuussa vaativansa kaikkia kuntavaaliehdokkaitaan allekirjoittamaan kirjallisen ehdokasopimuksen.

Vaikka sopimuksessa ei erikseen mainita rasismia, sopimuksen kuudennessa kohdassa ehdokas sitoutuu esiintymään ”asiallisesti ja kunnioittavasti kaikkia kohtaan”.

Perussuomalaisten puoluetoimistolla työskentelevä Matti Putkonen kertoo HS:lle, että rasismin vastaisuutta ei ole erikseen kirjattu sopimukseen, koska itsestäänselvyyksiä ei ole syytä kirjata.

”Perussuomalaiset ovat sanoutuneet selkeästi irti rasismista. Ei itsestäänselvyyksiä tarvitse erikseen kirjata sopimukseen”, Putkonen sanoo.

Perussuomalaisten ehdokassopimuksen kuudennessa pykälässä kuntavaaliehdokas lupaa myös puolustaa puoluetta ja sen johtoa. Kirjaus kuuluu näin: ”Puolustan omaa puoluettamme ja sen arvoja, puolueemme ehdokkaita, puoluejohtoa ja muita toimijoitamme.”

Lisäksi sopimuksessa ehdokas sitoutuu siihen, että mikäli tulee valituksi, hän liittyy perussuomalaisten valtuustoryhmään. Jos valtuutettu eroaa ryhmästä kesken kauden, hän sitoutuu luopumaan kaikista perussuomalaisten kautta saamistaan luottamuspaikoista.

Kuluvalla kuntavaalikaudella monessa kunnassa perussuomalaisten ryhmä on hajonnut ja valtuutettuja on loikannut toisiin puolueisiin.

Kuntalehden kyselyssä muut isot puolueet vaativat ehdokkailtaan rasismin vastaisen sitoumuksen. Sdp:llä, vasemmistoliitolla ja kristillisdemokraateilla kirjallisen sitoumuksen pohjana on Euroopan poliittisten puolueiden rasismin vastainen peruskirja. Kaikki kahdeksan –  siis myös perussuomalaiset – eduskuntapuoluetta allekirjoittivat sen vuonna 2011.

Sitoutuminen peruskirjaan toistettiin viime syksynä, jolloin kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat totesivat yhteisessä julkilausumassa: ”Kyseinen sitoumus on edelleen voimassa ja noudatamme sitä. Samalla tuomitsemme kaikenlaisen väkivallan.”

Sitoumuksessa puolueet sitoutuvat puolustamaan ihmisoikeuksia ja demokrattisia periaatteita sekä torjumaan rodullista häirintää ja kiihottamista kansanryhmää vastaan. Lisäksi ne sitoutuvat estämään rasististen näkemysten levittämisen sekä lupaavat puuttua kaikenlaiseen rasistiseen käyttäytymiseen ja rasistisiin mielipiteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat