Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhansia työpaikkoja etsivä työryhmä on umpikujassa

Työryhmä tuskin saa aikaiseksi yksimielistä esitystä ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisesta.

Politiikka
 
Markus Jokela / HS
Antti Palola
Antti Palola Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Työryhmäntehtävät

 Työ pitäisi saada valmiiksi syyskuun loppuun mennessä.

 Ansiosidonnaisen työttömyysturva pitäisi muuttaa niin, että se kannustaisi tai pakottaisi nykyistä enemmän hakemaan töihin

 Esityslistalla on myös yli 60-vuotiaiden eläkearmahdus, vaikka siitä on jo käytännössä päätetty

 Etsiä keinoja, miten ansiosidonnaista työttömyysturvaa voisi käyttää palkan osana ja starttirahana

 Etsiä keinoja, miten vaikeasti työtä saavat nuoret pääsisivät edes kokeilemaan työtä

 Etsiä keinoja, miten vaikeasti työllistyviä saataisiin töihin yhdistämällä palkka ja tukia

Hallituksen asettama työllisyystyöryhmä tuskin saa aikaiseksi yksimielistä ehdotusta siitä, miten ansiosidonnaista työttömyysturvaa muuttamalla syntyisi 8  000 uutta työpaikkaa.

Virkamiehistä ja työmarkkinajärjestöjen edustajista koostuvan työryhmän pitäisi julkistaa ratkaisunsa tämän viikon perjantaina.

Toimihenkilöitä edustavan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi tiistaina sanomalehti Karjalaisessa, ettei ansiopäivärahan porrastus mene läpi palkansaajapuolella. SAK:n hallitus sanoi käytännössä saman jo syyskuun alussa.

Moni palkansaajapuolen liittojohtaja on jo tulkinnut työryhmän puheenjohtajan, valtiosihteeri Martti Hetemäen ajamat uudistukset työttömyysturvan tehottomiksi heikennyksiksi.

HS:n useista lähteistä saamien tietojen mukaan työryhmä neuvottelee nyt mallista, jossa työttömäksi jäävällä olisi heti työttömyyden alkaessa viisi omavastuupäivää eli rahattomia päiviä. Hallitus siis peruisi päätöksensä nostaa omavastuupäivien määrän viidestä seitsemään.

Viiden päivän lisäksi työttömällä olisi joka kuukausi yksi omavastuupäivä. Omavastuupäivä muuttuisi korvauspäiväksi, jos työtön olisi töissä vähintään 18 tuntia edellisen kolmen kuukauden aikana. Leikkaukselta säästyisi myös, jos työtön olisi työkokeilussa, kuntoutuksessa, kotouttamiskoulutuksessa tai vaikkapa työvoimakoulutuksessa.

Jos työtön olisi hallituksen toivomilla tavoilla aktiivinen seuraavan kolmen kuukauden aikana, hänen työttömyysturvansa palautuisi ennallaan seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi. Työttömyysturvaa malli leikkaisi enimmillään kuukaudessa 4,56 prosenttia.

Palkansaajajärjestöjen mielestä kyseessä on selvä työttömyysturvan leikkaus, vaikka omavastuupäivien määrä vähenisi työttömyyden alussa seitsemästä viiteen. Valtio säästäisi uudistuksessa muutamia kymmeniä miljoonia euroja, jotka ilmeisesti siirrettäisiin nuorisotyöttömyyden hoitoon.

Elinkeinoelämän keskusliitolle ja Kuntatyönantajille Hetemäen ajama uudistus todennäköisesti kävisi.

Palkansaajien mielestä malli on byrokraattinen, monimutkainen eikä tuo riittävästi työpaikkoja, koska siitä puuttuu varsinaiset aktivointitoimet ja porkkanat. Palkansaajat ovat esittäneet omaehtoisen kouluttautumisen ja sivutoimisen opiskelun mahdollistamista työttömille.

Hallitus päätti elokuussa uudistaa työ- ja elinkeinotoimistojen toimintaa niin, että työttömiä haastatellaan ja aktivoidaan poikkeuksetta kolmen kuukauden välein.

Hallitus hankkii 17 miljoonalla eurolla lisää työhönohjaukseen keskustelijoita. Samalla työllisyyssuunnitelman laistamisesta tulisi herkemmin täysi 30 päivän työttömyysturvan karenssi.

Näillä näkymin uutta haastattelujärjestelmää ei aiota hyödyntää lainkaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisessa.

Työryhmässä on tullut esiin myös perustuslaillisia ongelma. Mitä tapahtuu, jos työtön menettää työttömyysturvansa siksi, ettei valtio ole pystynyt tarjoamaan aktivointitoimia, joilla ansiomenetyksen voisi estää?

Tänään aamupäivällä kokoontuvat työmarkkinoiden keskusjärjestöjen johtajat ja työllisyysryhmästä vastaavat ministerit. Työryhmän kohtalo voi ratketa jo tässä kokouksessa. Yksi vaihtoehto on, että palkansaajajärjestöt katsovat turhaksi enää istua neuvotteluissa, jos hallitus ei ole valmis tulemaan vastaan.

Työryhmä tuskin saa työtään valmiiksi perjantaiksi, vaikka hallitus suostuisi muutoksiin, sillä työtä tulisi paljon lisää.

Hetemäki voi joutua antamaan hallitukselle ehdotuksensa omissa nimissään ilman muiden osapuolten hyväksyntää. Sen jälkeen hallitus joutuu harkitsemaan, muuttaako se työttömyysturvajärjestelmää itse ilman työmarkkinajärjestöjen hyväksyntää.

Perussuomalaisille päätös olisi vaikea. ”Me emme porrastamista tue, se on yksiselitteinen asia. Mutta jos kolmikantainen työryhmä sitä esittää, tilanne voi olla toinen”, puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoi Helsingin Sanomissa syyskuun alussa. Kokoomus ajaa innokkaimmin työttömyysturvan tiukennusta.

Osa palkansaajia edustavista liitoista voi suivaantua ja järjestää poliittisia mielenilmauksia, jos hallitus tekee uudistukset ilman työmarkkinoiden hyväksyntää. Monien liittojohtajien mielestä hallitus rikkoisi näin kilpailukykysopimuksen (kiky) yhteydessä antamiaan lupauksia.

Kilpailukykysopimuksessa hallitus sitoutui sopimaan työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen sosialiturvaan tehtävät muutokset yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa. Sopimuksessa hallitus myös lupasi perua kilpailukykysopimuksen vaihtoehtona esittämänsä leikkaukset muun muassa työttömyysturvaan.

Keskusjärjestöissä uuden työttömyysturvan hyväksymisestä päättävät järjestöjen hallinnoissa istuvat liittojohtajat, joista monilla oli vaikeuksia saada läpi kilpailukykysopimusta omissa hallinnoissaan.

He perustelivat jäsenilleen kikyn hyväksymistä sillä, että se lisäisi työllisyyttä ja estäisi hallituksen lisäleikkaukset muun muassa työttömyysturvaan.

Tämän takia kaikki työttömyysturvaleikkaukset ovat olleet palkansaajille ”myrkkyä”. Näin asian ilmaisi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta syyskuun alussa, kun SAK:n hallitus suostui osallistumaan työllisyystyöryhmään.

Työryhmän listalla on ollut myös neljä muuta asiaa, mutta niihin työryhmä ei ole aikaansa sanottavammin kuluttanut. Ikääntyneiden työttömien eläkearmahduksesta hallitus on käytännössä jo sopinut.

Samoin nuorten työllisyyden edistämisestä. Elinkeinoelämän keskusliitto on vastustanut niin paljon ansiosidonnaisen työttömyysturvan ansio-osan käyttämistä palkkatukena tai starttirahansa, ettei siitä ryhmä päätä mitään.

Jäljellä on jäänyt vain ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistaminen. Sen pitäisi tuoda 8 000 työpaikkaa työryhmän havittelemista 10  000:sta työpaikasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat