Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-parlamentaarikko Kumpula-Natri ihmettelee TTIP-arvostelua: ”Siitä on tullut iso paha mörkö”

TTIP-neuvottelut eivät ole kuolleet, mutta ne menevät Yhdysvaltain seuraavan presidentin kontolle, sanoo europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.

Politiikka
 
Parlamentaarikko Kumpula-Natri: En ymmärrä, miksi kansa vastustaa TTIP:iä
Parlamentaarikko Kumpula-Natri: En ymmärrä, miksi kansa vastustaa TTIP:iä
Sdp:n edustaja Euroopan parlamentissa Miapetra Kumpula-Natri puhuu lämpimästi Yhdysvaltain ja EU:n vapaakauppasopimuksen puolesta. Hän kannattaa mielestään hyvin toisenlaista sopimusta kuin mitä kansalalaiset Suomessa tuntuvat vastustavan

Sdp:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ei ole lähdössä haastamaan puolueensa puheenjohtajaa Antti Rinnettä.

”Minua ei vielä Brysselistä pois saa. Erityisesti tänä syksynä oli ihan mahtavaa palata Euroopan parlamenttiin. Tuntuu, että tietää missä menee ja missä valtaa voi käyttää”, Kumpula-Natri sanoo HSTV:n Studio Kulmapöydässä.

Töitä Brysselissä riittää. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi muutama viikko sitten linjapuheessaan, että unionia uhkaa eksistentiaalinen kriisi.

Yksi tämän hetken vaikeimmista asioista on EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimus TTIP, joka on saanut esimerkiksi Ranskan johtavilta poliitikoilta täystyrmäyksen. Myös Itävallassa ja Saksassa moni päättäjä on sitä mieltä, että sopimus tulee haudata.

Arvostelijoiden mukaan TTIP vaarantaa muun muassa eurooppalaista työ-, ympäristö- ja elintarvikelainsäädäntöä. Yli kolme miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen TTIP:iä vastaan.

”Siitä on tullut iso paha mörkö, enkä aina ymmärrä, mitä kansanmassat kadulla vastustavat”, Kumpula-Natri sanoo ja muistuttaa, että Euroopan parlamentti tulee hyväksymään vain ”intohimoisen, maailmaa parantavan sopimuksen”.

”Se kauppasopimus, jota minä haluan, on kaukana siitä, mitä ihmiset vastustavat. Lähtisin kadulle sääntelemätöntä maailmankauppaa vastaan koska vain, mutta tällä voidaan parantaa monta asiaa työntekijöiden oikeuksista ympäristösääntelyyn.”

Ensi viikolla alkaa TTIP:n 15. neuvottelukierros. Sopimusta on hiottu nyt yli kolme vuotta ja sen valmistuminen tänä vuonna on mahdotonta.

”Neuvottelut eivät ole kuolleet, mutta jonkinlainen jymähdys tapahtuu ensi viikon jälkeen, koska Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on niin lyhyt aika. Asia menee sitten seuraavan presidentin hallinnolle.”

Kumpula-Natri muistuttaa, että kumpikaan presidenttiehdokkaista, Hillary Clinton tai Donald Trump, ei ole suoraan uhannut kaataa TTIP:tä.

Kauppapolitiikan lisäksi Kumpula-Natri seuraa EU:ssa tiiviisti energia-asioita. Hänen mielestään Suomen hallituksen tulisi tukea vahvemmin TVO:ta, jonka tilaama Olkiluodon reaktori on edelleen kesken.

HS kertoi äskettäin, että TVO on ilmaissut komissiolle olevansa ”äärimmäisen huolestunut” siitä, että reaktorin toimittajan Arevan ostamista suunnitteleva ranskalainen energiajätti EDF aikoo haudata Olkiluodon.

EDF ei halua Olkiluotoa riesakseen, ja on mahdollista, että yritysjärjestelyn jälkeisellä tynkä-Arevalla ei olisi riittävästi varoja ja resursseja viedä projektia päätökseen.

”Ymmärrän kyllä [pääministeri Juha ] Sipilän (kesk) kommentin, että valtio ei ole tässä osapuoli ja TVO toimii omistajiensa hankkeena”, Kumpula-Natri sanoo.

”Mutta ajattelen kyllä, että Ranskan valtio ei ole sivussa vastaneuvottelijoiden puolelta, eli siinä mielessä olisi kohtuullista, että Suomen hallitus pitäisi meillä toimivien yritysten puolta. Hallituksen pitäisi ilmaista komissiolle mielipiteensä, että Olkiluoto pitää hoitaa pikaisesti loppuun.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat