Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeuskansleri ei löytänyt näyttöä, että Lenita Toivakka olisi harhauttanut eduskuntaa viime keväänä

Entinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri vakuutti, ettei ollut operatiivisessa vastuussa Belgian-yhtiön perustamisessa.

Politiikka
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Kansanedustaja Lenita Toivakka (kok)
Kansanedustaja Lenita Toivakka (kok) Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka katsoo, ettei kansanedustaja Lenita Toivakka (kok) harhauttanut eduskuntaa viime keväänä toimiessaan ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä. Viime huhtikuussa oikeuskanslerille saapui kaksi kantelua, joiden mukaan Toivakka oli johtanut puheenvuoroissaan eduskuntaa harhaan. Toivakan puheenvuoroissa käsiteltiin perheyhtiön Belgiaan perustamaa holdingyhtiötä ja sitä, mikä oli Lenita Toivakan osuus holdingyhtiön perustamisessa. Lisäksi kanteluissa arvostellaan Toivakkaa siitä, että tämä syytti kansanedustajaa valehtelusta.

Eduskuntapuheenvuorojen taustalla oli keskustelu, joka liittyi siihen, että Toivakan perheyhtiö perusti holdingyhtiön Belgiaan vuonna 2007. Lenita Toivakka painotti, ettei hän ollut perustamassa kyseistä yhtiötä, koska ei ollut mukana perheyhtiön operatiivisessa toiminnassa. Kansanedustaja Timo Harakkaa (sd) Toivakka syytti valehtelusta, koska tämä sanoi Lenita Toivakan perustaneen kyseisen holdingyhtiö Belgiaan. Harakan mielestä asiallisesti ottaen Lenita Toivakka oli perustamisessa osallinen, koska oli yhtiön omistaja.

Lenita Toivakka selosti, että perheyhtiö CM-Toivakka toimi Citymarket-kauppiaana helmikuuhun 2005, minkä jälkeen hän ei ollut enää mukana operatiivisessa toiminnassa. Hän oli kuitenkin yhtiön hallituksen jäsen kesäkuuhun 2008. Hän omisti ja omistaa yhä yhtiöstä kaksi prosenttia.

Belgiaan perustettu holdingyhtiö oli nimeltään Vacca Invest SPRL. Lenita Toivakan mukaan CM-Toivakka Oy:n operatiivinen johto, käytännössä toimitusjohtaja Jukka Toivakka, päätti syksyllä 2007 merkitä 25 prosenttia Vacca Investin osakkeista. Lenita Toivakan mukaan asiaa ei käsitelty CM-Toivakan hallituksessa vaan yhtiön operatiivisella johdolla oli toimivalta asiassa ja sen nojalle se päätti asian.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka toteaa, ettei hänen tietojensa nojalla voida osoittaa, että entinen ministeri Toivakka olisi eduskunnan puheenvuoroissaan ”tarkoituksellisesti ja harhauttamismielessä antanut eduskunnalle väärää tietoa asemastaan ja toiminnastaan perheyhtiössä holdingyhtiön perustamisen aikaan”.

Jonkka viittaa siihen, että Toivakka totesi kirjelmässään, ettei tämä käsitellyt missään vaiheessa yhtiön perustamista CM-Toivakan hallituksessa vaan että operatiivinen johto päätti asiasta sille kuuluvan toimivallan nojalla. ”Minulla ei ole käytettävissäni olevan aineiston perusteella oikeudellisia perusteita kyseenalaistaa tätä Toivakan lausumaa”, oikeuskanslerin vastauksessa sanotaan.

Ratkaisussaan Jonkka myös sanoo, että ministerin eduskunnalle antamien tietojen riittävyyden ja oikeellisuuden ensisijainen arvioija on eduskunta itse. Lisäksi hän huomauttaa, että eduskunnan puhemiehen tehtävänä on valvoa, että kielenkäyttö pysyy asiallisena istuntokeskusteluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat