Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta- ja europarlamenttivaalien yhdistämistä selvitellään – vaalijohtajan huolena äänestyslippujen sekoittuminen

Puoluesihteerien ja virkamiesten työryhmä pohtii vuoden 2019 eduskuntavaalien myöhentämistä kesään.

Politiikka
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Oikeusministeriö on asettanut työryhmän pohtimaan vuoden 2019 eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä.
Oikeusministeriö on asettanut työryhmän pohtimaan vuoden 2019 eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaalien yhdistämistä selvitellään. Oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan mahdollisesti tarvittavia lakimuutoksia, mikäli vaalit päädytään kertaluonteisesti pitämään yhtä aikaa.

Työryhmä koostuu virkamiehistä ja eduskuntapuolueiden puoluesihteereistä, jotka ovat jo aiemmin ehdottaneet yhdistämistä.

Käytännössä vaalien yhdistäminen tarkoittaisi eduskuntavaalien siirtämistä tavallista myöhempään ajankohtaan niin, että ne ovat yhtä aikaa europarlamenttivaalien kanssa.

Seuraavat eduskuntavaalit olisivat normaaliaikataulun mukaan 14. huhtikuuta 2019 ja seuraavat europarlamenttivaalit 9. kesäkuuta 2019.

Europarlamenttivaalien ajankohdasta ei kuitenkaan ole vielä varmuutta, vaan se voi muuttua. Koska säännönmukaisen vaalipäivän viikonloppuun osuu helluntai, on mahdollista, että EU:n neuvosto siirtää vaalipäivää. Niin se teki vuonna 2014, kun vaalipäivää aikaistettiin kahdella viikolla.

Europarlamenttivaalien siirtäminen vaatii EU:n neuvoston 28 jäsenvaltion yksimielisen päätöksen. Päätös seuraavien vaalien ajankohdasta tulee tehdä viimeistään kesäkuussa 2018.

Puoluesihteerien mukaan vaalien yhdistäminen voisi lisätä kiinnostusta niihin ja nostaa etenkin europarlamenttivaalien äänestysvilkkautta. Uhkana vaalien yhdistämisessä on nähty se, että vaalipaikoilla voisi syntyä teknisiä sekaannuksia.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä muistuttaa, että kolmista tuplavaaleista on kokemuksia, joiden mukaan ne voivat aiheuttaa osalle äänestäjistä ongelmia.

Esimerkiksi Kainuussa pidettiin vuosina 2004 ja 2009 yhtä aikaa kunta- ja maakuntavaalit, ja jotkut onnistuivat sekoittamaan vaaliliput, minkä takia hylkäysprosentit olivat normaalia korkeammat.

Myös vuonna 1996, kun ensimmäiset europarlamenttivaalit pidettiin yhtä aikaa kuntavaalien kanssa, hylkäysprosentti oli tavallista korkeampi.

Tuplavaaleja on luvassa lisää, mikäli maakuntauudistus toteutuu. Ensimmäiset maakuntavaalit on määrä pitää vuonna 2018 yhtaikaa presidentinvaalien kanssa. Myöhemmin ne pidettäisiin yhtaikaa kuntavaalien kanssa.

Puoluesihteereistä ja virkamiehistä koostuvan työryhmän tulee saada ehdotuksensa valmiiksi ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä. Työryhmän puheenjohtaja on keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat