Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työryhmä ehdottaa muutosta Suomen perustuslakiin: tiedusteluoikeutta halutaan lisätä kansallisen turvallisuuden nimissä

Uuden perustuslain on määrä tulla voimaan vuonna 2020.

Politiikka
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Työryhmän mukaan viestin suojaa voitaisiin rajoittaa esimerkiksi tiedon hankkimiseksi sotilaallisesta toiminnasta.
Työryhmän mukaan viestin suojaa voitaisiin rajoittaa esimerkiksi tiedon hankkimiseksi sotilaallisesta toiminnasta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Oikeusministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä ehdottaa, että perustuslakia muutetaan tiedusteluvaltuuksien lisäämiseksi.

Nykyisen perustuslain sanamuodon mukaan kirjeen, puhelun tai muun luottamuksellisen viestin salaisuutta voidaan rajoittaa vain yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta tai kotirauhaa uhkaavien rikosten tutkinnassa tai oikeudenkäynnissä.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps) ehdotuksensa jättänyt työryhmä kiinnittää huomiota siihen, että nykyisen perustuslain mukaan kansalliseen turvallisuuteen liittyvien uhkien vuoksi viestien salaisuutta ei saa loukata.

Työryhmän mukaan viestin suojaa voitaisiin rajoittaa myös tiedon hankkimiseksi sotilaallisesta toiminnasta tai muusta toiminnasta, joka vakavasti uhkaa kansallista turvallisuutta.

Tiedon hankkiminen sotilaallisesta toiminnasta sisältäisi Suomeen kohdistuvien ulkoisten sotilaallisten uhkien kartoittamisen.

Kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavalla toiminnalla tarkoitettaisiin muun muassa terrorismiin liittyvää toimintaa tai väkivaltaista radikalisoitumista tai ulkomaisten tiedustelupalvelujen toimintaa.

Oikeusministeriön työryhmän työ on osa laajaa tiedustelulainsäädännön valmistelua, jota ohjaa parlamentaarinen seurantaryhmä. Työ päättyy vuodenvaihteessa.

Tarkoitus on, että uusi perustuslaki tulee voimaan 2020. Perustuslain muutos vaatii kahden eduskunnan hyväksymisen, joten 2019 valittava uusi eduskunta ehtisi juuri hyväksyä muutoksen, jotta se ehtisi voimaan vuonna 2020.

Perustuslaki voidaan myös muuttaa kiireellisenä nykyisellä vaalikaudella, jos viisi kuudesosaa eduskunnasta sitä kannattaa. Työryhmä ei esitä kiireellistä säätämisjärjestystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat