Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kimmo Kiljunen ei pääse demareiden puoluekokoukseen päättämään omasta eläkealoitteestaan – ehdokasilmoitus jäi lähettämättä

Sdp:n Uudenmaan piiritoimistolta kerrotaan, että Vantaan Länsimäki-Rajakylän jäsenosastossa tapahtuneen ”inhimillisen erehdyksen” vuoksi osaston edustajailmoituksia ei lähetetty piiritoimistoon määräaikaan mennessä.

Politiikka
 
Irene Stachon
Kimmo Kiljunen seniorikylän tiedotustilaisuudessa elokuussa.
Kimmo Kiljunen seniorikylän tiedotustilaisuudessa elokuussa. Kuva: Irene Stachon

Puoluekokousaloitetta taitetun eläkeindeksin purkamiseksi vetävä Kimmo Kiljunen ei pääse puoluekokousedustajaksi Sdp:n helmikuussa järjestettävään puoluekokoukseen.

Sdp:n Uudenmaan piiritoimistolta kerrotaan, että Vantaan Länsimäki-Rajakylän jäsenosastossa tapahtuneen ”inhimillisen erehdyksen” vuoksi osaston edustajailmoituksia ei lähetetty piiritoimistoon määräaikaan mennessä.

Piiritoimiston mukaan lapsus koskee todennäköisesti muutamia edustajailmoituksia. Takaraja niiden saapumiselle oli ollut perjantaina 30. syyskuuta ja ehdokasasettelu on lyöty lukkoon viime viikon tiistaina.

Myös Kiljunen vahvistaa tapahtuneen, mutta sanoo, että aloitteeseen sillä ei ole vaikutusta.

”Minun asemani on puoluekokouksen huomassa. Olen ymmärtänyt, että minulla on täysi mahdollisuus olla esittelemässä asia puoluekokouksessa.”

Se vaatii sen, että Sdp:n puoluekokousedustajat myöntävät kokouksessa Kiljuselle puheoikeuden, jolloin hän voisi esitellä puoluekokousaloitteen asiantuntijaroolissa.

”Äänestämään en tietenkään nyt pääse, mutta minulla on vahva toivo, ettei tästä tarvitse edes äänestää, vaan taitetun indeksin purkuprosessi pääsee liikkeelle sosialidemokraattien puoluekokouksen jälkeen”, Kiljunen sanoo.

”Meillä on 38 entisen kansanedustajan allekirjoitus siinä takana, jossa on kaksi entistä puolueen puheenjohtajaa ja seitsemän ex-ministeriä. Tämä on elävä puoluekokousaloite, jonka kokous tulee täysimääräisesti käsittelemään.”

Hänen mainitsemansa puheenjohtajat ovat Pertti Paasio ja Ulf Sundqvist. Lisäksi aloitteen ovat allekirjoittaneet muun muassa entinen oikeusministeri Leena Luhtanen ja entinen sisäministeri Kari Rajamäki.

Aloitteessa on kyse siitä, että nykyisellään työeläkkeet seuraavat indeksiä, jossa hintatason muutoksen paino on 80 prosenttia ja palkkojen nousu 20 prosenttia.

Kiljusen vetämässä aloitteessa tämän niin kutsutun taitetun indeksin tilalle haluttaisiin ansiotasoindeksi, jossa eläkkeiden nousuvauhti olisi sama kuin palkoilla. Se kasvattaisi 25 vuodessa keskimääräistä työeläkettä noin viidenneksellä.

Kaikkein pienimpiä eli kansan- ja takuueläkkeitä indeksimuutos ei koskisi.

Puoluekokousaloitteen lisäksi Kiljunen on tehnyt asiasta myös kansalaisaloitteen, jonka on allekirjoittanut 84 820 suomalaista. Eduskunta käsittelee sen näillä näkymin loppuvuodesta.

Aloitteessa väitetään, että palkkatasoindeksiin paluun kustannus olisi marginaalinen.

”Olen koko ajan sanonut, että meillä on tässä faktat ja etiikka puolellamme. Se on siksi erinomainen tilanne”, Kiljunen sanoo.

Lähempää tarkastelua väite ei kuitenkaan kestä. Eläkealan asiantuntijaorganisaation, Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kauton mukaan se taas romuttaisi toteutuessaan Suomen nykyisen eläkejärjestelmän.

Kiista luvuista koskee ennen muuta sitä, kuinka paljon eläkerahastojen oletetaan tuottavan. Nykyisellään eläketuotto-odotus on 3,5 prosenttia.

Kiljusen mukaan tuotto-odotus pitäisi nostaa neljään prosenttiin. Vuoden 2016 alkupuoliskolla viiden suurimman eläkerahaston tuotto oli alan etujärjestön Telan mukaan keskimäärin 0,0 prosenttia.

Myös puolueen sisällä Kiljusen aloite on herättänyt närää. Sekä demarinuoret että Sosialidemokraattiset opiskelijat olivat syyskuussa mukana allekirjoittamassa puolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen organisoimaa aloitetta, jossa sanottiin Kiljusen vääristelevän faktoja.

Kiljunen kuitenkin lisää, että syytä salaliittoteorioihin lähettämättömän edustajailmoituksen osalta ei ole.

”Minä kyllä tiedän, mitä likainen peli voi olla, ja olen itse ollut hiiltynyt ja hermostunut tilanteesta, kun näin iso asia törmää tässä vaiheessa tällaiseen seinään. Mutta niin pitkälle kuin olen asian ymmärtänyt, niin syyt tapahtuneeseen ovat aivan inhimilliset.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat