Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi verotuksen järkevä uudistaminen on niin vaikeaa?

Politiikka
 
Sixten Korkman
Kirjoittaja on on pitkän linjan talousvaikuttaja ja Aalto-yliopiston emeritusprofessori.

Hyvän verojärjestelmän ominaisuuksista on laaja periaatteellinen yksimielisyys.

Haluamme laajan veropohjan ja sen ansiosta matalat veroasteet. Verotuksen pitää olla pääsääntöisesti neutraalia ja tasapuolista: sähköasentajaa tulee verottaa samalla kaavalla kuin putkimiestä.

Pitäisi saada selkeyttä ja yksinkertaisuutta sekä pysyvyyttä ja ennakoitavuutta.

Nykyinen verojärjestelmä ei täytä näitä vaatimuksia.

Verotuksemme poikkeaa monella tapaa riippuen rahoitus- ja yritysmuodosta sekä investointikohteesta ja monesta muusta seikasta. Erityisen suosiollinen se on apteekkien kaltaisten pienyrityksen kohdalla.

Joulukuussa 2010 Martti Hetemäen verotuksen kehittämistyöryhmä ehdotti verotuksen kokonaisvaltaista uudistamista. Silloinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) sanoutui irti työryhmän esityksestä jo raportin vastaanottaessaan.

Miksi verotuksen uudistaminen yhteisesti hyväksyttyjä periaatteita kunnioittaen on niin vaikeaa?

Hetemäen työryhmän kohdalla lobbarit olivat ehtineet väliin ja varmistaneet että heidän etujaan ei kavenneta. Lobbareiden tyydyttämiseksi nykyinen hallitus jakaa verotuksellisia lisäetuja hallituspuolueita lähellä oleville tahoille.

Hetemäen työryhmän osalta ongelmana oli poliittisen taustatuen puute. Suuria uudistuksia kannattaisi valmistella siten, että asiantuntijatyötä ja poliittisen tuen rakentamista tehdään rinta rinnan. Lisäongelma oli tuolloin vaalien läheisyys.

On verotuksessa toki muitakin ongelma kuin lobbarit ja poliitikkojen taipumus niitä myötäileviin päätöksiin.

Yritys- ja pääomatuloverotuksen tasapuolisuutta ei ole helppo varmistaa. Näin on etenkin eri rahoitusmuotojen ja luonteeltaan erilaisten yritysten osalta. Lisäksi on otettava huomioon kansainvälisen verokilpailun asettamat vaatimukset.

Kuten aina, kyse on osaltaan tulonjaosta: haluammeko verottaa kaikkia tai erityisesti isotuloisia? Mikä on hyväksyttävä verotuksen progressio?

Ja pontevan hallituksen on toki alituisesti osoitettava toimintakykynsä. Siihen vähäpätöiset veropäätökset, joiden merkitystä puolin ja toisin liioitellaan, tarjoavat sopivaa ainesta.

Loppujen lopuksi suurin ongelmamme ei kuitenkaan ole yksittäisissä veroissa, vaan siinä, että verotuksen taso on Suomessa erinomaisen korkea. Sen alentaminen ei ole veropoliittinen kysymys.

Verotusta isompi kysymys on, miten talous ja sen myötä veropohja saadaan kasvuun. Sekä miten julkisia menopaineita voidaan rajoittaa. Tätä kautta luodaan edellytyksiä verorasituksen lieventämiselle.

Olisi toivottavaa, että nykyinen hallitus olisi erittäin pidättyväinen veropäätösten osalta. Niillä todennäköisesti vain murennetaan entisestään veropohjaa, lisätään verotuksen vääristäviä vaikutuksia sekä heikennetään verotuksen ennakoitavuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat