Valikko
Politiikka

Puoluesihteerit pohtivat vaalijärjestelmän uusimista – listavaali on vakavassa harkinnassa

Keskustan Timo Laaninen: ”Pallo on nyt heitetty puoluesihteereille.”

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ovat saaneet ison urakan alkuvuodeksi. Puoluesihteereiden on laadittava helmikuun puoliväliin mennessä kannanottonsa koko vaalijärjestelmän tulevaisuuteen, koska Suomi on saamassa pian uudet itsehallintoaluevaalit.

Nykyisten maakuntien pohjalle perustettavien uusien itsehallintoalueiden pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa. Ylintä päätösvaltaa käyttäisi suorilla vaaleilla valittu valtuusto.

Itsehallintoalue- ja sote-uudistusta valmisteleva hallituksen reformiministerityöryhmä on lähettänyt koko vaalikokonaisuuden puoluesihteereiden pohdittavaksi.

”Pallo on nyt heitetty puoluesihteereille. Tänä päivänä tuli sähköpostissa asiaan liittyviä taustamuistioita. Minun tehtävänäni on kutsua puoluesihteerit koolle. Helmikuun puoleen väliin mennessä pitäisi saada aikaan ehdotus”, kertoo suurimman hallituspuolueen keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

Vaalijärjestelmänä on nostettu esille jälleen kerran myös listavaalit. Listavaaleissa äänestäjä ei äänestä yksittäistä ehdokasta vaan puoluetta ja puolueen valmista ehdokaslistaa. Malli on käytössä esimerkiksi Ruotsissa.

Oikeusministeriön virkamiesten valmistelemissa taustamuistioissa käydään läpi listavaalien järjestämismahdollisuuksia ja listavaalien etuja kuin haittoja.

Laanisen mukaan virkamiehet eivät ole kuitenkaan suoraan ottaneet kantaa vaalijärjestelmään.

Listavaalia harkitaan ennen kaikkea itsehallintoaluevaaleihin eli maakuntavaaleihin, mutta Laanisen mukaan myös muihin vaaleihin.

”Kiireellisin tehtävä olisi saada maakuntavaalien järjestys valmiiksi. Aloitetaan varmasti siitä. Vaalijärjestelmää pitäisi kuitenkin kokonaisuutenakin miettiä. Jos on kovin monia erilaisia vaalitapoja, siitä voisi tulla ongelmia”, hän sanoo.

Itsehallintoaluevaalit eli maakuntavaalit on tarkoitus järjestää vuodesta 2021 lähtien yhdessä kuntavaalien kanssa.

”On tarkkaan mietittävä, voiko kuntavaaleissa ja maakuntavaaleissa olla erilaiset vaalijärjestelmät. Tässä on paljon pohtimista”, Laaninen sanoo.

Listavaali on noussut vuosien mittaan lukuisia kertoja keskusteluun. Vilkkaimmin asiasta keskusteltiin eduskunnassa vuonna 2014 demokratiapoliittisen selonteon yhteydessä. Silloin varsinkin demarit kannattivat listavaalia.

Tänä talvena listavaaliajatuksen heitti ensimmäisenä ilmoille keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen, joka sanoi Suomenmaan haastattelussa marraskuun lopulla, että tulevissa maakuntavaaleissa tulisi harkita vakavasti listavaalin käyttöönottoa.

Vaalijärjestelmän lisäksi puoluesihteerit ottavat kantaa ensimmäisten itsehallintoaluevaalien ajankohtaan sekä siihen, mitä vaalirahoituslainsäädännön pykäliä niiden yhteydessä sovelletaan.

”Eli otetaanko esimerkiksi eduskuntavaalien ilmoitusrajat vai kuntavaalien rajat vai jotain siltä väliltä”, Laaninen sanoo.

Ensimmäiset itsehallintoaluevaalit on tarkoitus järjestää joko erillisinä vuoden 2017 lopussa tai presidentinvaalien yhteydessä alkuvuonna 2018.

Laaninen ei halua ottaa tässä vaiheessa kantaa siihen, kumpi ajankohta olisi parempi.

”Oleellinen pointti on se, että miten vaalit onnistuttaisiin järjestämään niin, että ihmiset eivät mene sekaisin”, hän sanoo.

Hallituspuolueiden puoluesihteereillä on ollut erilaisia kantoja ensimmäisten itsehallintovaalien ajankohtaan.

Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mielestä ensimmäiset itsehallintoaluevaalit voitaisiin järjestetään presidentinvaalien yhteydessä.

Kokoomuksen Minna Arve ei kannata erillisiä vaaleja eikä myöskään itsehallintoaluevaalien yhdistämistä presidentinvaaleihin.

Hänen mielestään voisi harkita, että kevään 2017 kuntavaaleja siirrettäisiin loppuvuoteen ja pidettäisiin samalla myös itsehallintoaluevaalit.

Näin äänestetään Ruotsin vaaleissa

 Listavaaleissa äänestäjä ei äänestä yksittäistä ehdokasta vaan puoluetta ja puolueen valmista ehdokaslistaa.

 Ruotsissa kukin puolue päättää omalla tyylillään, missä järjestyksessä ehdokkaat ovat listalla. Osa puolueista järjestää tästä esimerkiksi koevaalin jäsenilleen. Mitä korkeammalla sijalla ehdokas on listalla, sen varmemmin pääsee läpi vaaleissa.

 Ruotsin mallissa voi äänestää listojen ohi myös henkilöä. Jos tämä saa riittävästi ääniä, hän voi ohittaa puolueen asettaman järjestyksen.

 Vaikka äänioikeutettuja on Ruotsin valtiopäivävaaleissa yli seitsemän miljoonaa, he pääsevät valitsemaan vain niistä ehdokkaista, jotka puolueet ovat valikoineet vaalilistoilleen.

 Samaan aikaan Ruotsin valtiopäivävaalien kanssa järjestetään myös maakäräjä- ja kuntavaalit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaalit

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  8. 8

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  9. 9

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  10. 10

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää