Valikko
Politiikka

Vaalijohtaja: Jos vaalitapaa muutetaan, eduskuntavaalitkin uudistettava – ”Aina löytyy niitä, jotka valittavat sopivan ehdokkaan puutteesta”

Jääskeläinen pitää ”täysin kiellettynä”, että kuntavaaleissa äänestettäisiin ehdokasta ja itsehallintoaluevaaleissa vain listaa. Vaalijohtaja myös pohtii, laskeeko äänestysinto vieraan vaalitavan myötä.

Jos Suomen vaaleissa päätetään ottaa käyttöön niin sanottu suljettu listavaali, olisi se otettava käyttöön kaikissa vaaleissa. Tätä mieltä on vaalien ylin virkamies, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä. Hänen mukaansa vaaleissa ei voi olla käytössä erilaisia menetelmiä.

Jääskeläinen on laatinut eduskuntapuolueiden puoluesihteereille muistion tulevien itsehallintohallintoalueiden vaalijärjestelmästä. Hän on tarkastellut muistiossaan niin suljettua listavaalijärjestelmää kuin nykyistä järjestelmäämmekin, joka on eduskunta-, kunta- ja europarlamenttivaaleissa niin sanottu avoimen listan vaali.

Puoluesihteerit saivat muistion käyttöönsä torstaina. HS uutisoi aiemmin torstaina, että puoluesihteerit pohtivat vakavasti vaalijärjestelmän uusimista.

Jääskeläinen perustelee kantaansa sillä, että yksi suomalaisen vaalijärjestelmän vahvuuksia on, että vaalimenettelyt eri vaalityypeistä riippumatta ovat hyvin pitkälle samoja kaikissa vaaleissa. Näin äänestämisen menettelyt tulevat tutuiksi äänestäjille.

”Tämä osaltaan edistää vaalivarmuutta ja vaalien virheetöntä toimitusta. Se, että meillä olisi nykytilanteesta poiketen kolme avoimen listan vaalia, yksi suljetun listan vaali ja yksi puhdas henkilövaali, ei mielestäni edesauta sanottuja tavoitteita”, Jääskeläinen toteaa muistiossaan.

Henkilövaalilla hän viittaa presidentinvaaleihin, joissa on ihan oma järjestelmänsä.

Jääskeläinen tähdentää HS:lle, että hänen mielestään suljettua listavaalia ei voisi ottaa käyttöön vain yksissä vaaleissa eli esimerkiksi uusissa itsehallintoaluevaaleissa, kuten jotkut poliitikot ovat väläyttäneet.

”Näin voidaan toki tehdä, mutta se ei ole kyllä meidän vaalijärjestelmämme tunnettavuudelle, vaalivarmuudelle ja sujuvuudelle eduksi. Jos se otetaan yhdessä vaalissa käyttöön, kyllä se olisi otettava kaikissa neljässä vaalissa”, hän viittaa eduskunta-, kunta-, europarlamentti- ja itsehallintoaluevaaleihin.

Kunta- ja itsehallintoaluevaalit on tarkoitus pitää yhdessä keväästä 2021 lähtien. Jääskeläisen mielestä nämä vaalit pitää ehdottomasti toimittaa samalla järjestelmällä. Jääskeläinen pitää ”täysin kiellettynä”, että kuntavaaleissa äänestettäisiin ehdokasta ja itsehallintoaluevaaleissa vain listaa.

”En jaksa uskoa, että kukaan sellaista toivookaan.”

Jääskeläinen korostaa, että kyseessä on hänen oma mielipiteensä.

Oikeusministeriön marraskuun lopulla valmistuneessa aiemmassa muistiossa ehdotettiin, että itsehallintoalueen valtuuston vaalitapa olisi samanlainen kuin nykyäänkin kuntavaaleissa eli suhteellinen, avoin listavaali. Siinä äänestäjä äänestää yhtä ehdokasta.

Puolueissa on kuitenkin herännyt kiinnostus suljettua listavaalia kohtaan.

Suljetussa listavaalissa ei äänestetä yksittäistä ehdokasta, vaan ainoastaan puoluetta. Menetelmä on käytössä useissa EU-maissa. Ruotsissa, Tanskassa ja Itävallassa menetelmään on lisätty mahdollisuus äänestää myös jotakuta yksittäistä ehdokasta.

Suljetun listavaalin selkeänä hyötynä Jääskeläinen näkee sen, että ehdokkaiden ei tarvitsi kerätä itselleen vaalirahoitusta.

”Silloin puolue hoitaisi koko vaalirahoituksen.”

Vaalijohtaja pelkää kuitenkin mahdollista äänestysinnon laskua, jos Suomessa mennään suljettuun listavaaliin.

”Meillä on ollut 60 vuotta järjestelmä, jossa ensisijaisesti valitaan ehdokas. Jos nyt tulisi sellainen vaali, jossa äänestäjät eivät saisikaan valita ehdokasta, vaan ainoastaan puolueen, joka on pannut ehdokkaat tiettyyn järjestykseen, voi se aiheuttaa hylkimisreaktion.”

Toisaalta hän muistuttaa, että aina löytyy ihmisiä, jotka valittavat, ettei sopivaa ehdokasta ole.

”Tämmöisille äänestäjille saattaisi olla helpotus, ettei tarvitsisi nimetä ehdokasta vaan vain puolue. Tietysti jos ei ole tyytyväinen listajärjestykseen, puoluettakin voi olla hankala äänestää.”

Seuraavat vaalit ovat kuntavaalit, jotka järjestetään huhtikuussa 2017. Presidentinvaalit pidetään alkuvuonna 2018 ja eduskuntavaalit huhtikuussa 2019. Kunta- ja itsehallintovaalit saatetaan järjestää samanaikaisesti huhtikuussa 2021.

Vanhanen ehdotti listavaalia ”maakuntavaaleihin”

 Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ehdotti marraskuussa Suomenmaa-lehdessä, että listavaali otettaisiin käyttöön tulevissa itsehallintoaluevaaleissa. Vanhanen kutsuu itsehallintovaaleja maakuntavaaleiksi.

 Itsehallintoalueuudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti pyysi vaalijohtaja Arto Jääskeläiseltä muistiota listavaalijärjestelmästä marras-joulukuun vaihteessa.

 Muistiota on käsitelty reformiministerityöryhmässä, joka ohjaa sote- ja itsehallintouudistusta. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) on ryhmän puheenjohtaja kuntien tehtävien karsinnassa sekä alue- ja keskushallinnon uudistuksessa.

 Reformiministerityöryhmä on pyytänyt, että eduskuntapuolueiden puoluesihteerit laativat keskustan puoluesihteerin Timo Laanisen johdolla oman kannanottonsa vaalijärjestelmän mahdollisesta uudistuksesta helmikuun puoliväliin mennessä.

 Mahdollinen vaalijärjestelmän muutos voitaisiin tehdä pelkällä vaalilain muutoksella.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  4. 4

   Palkittu kirjailija: Robotit ja tekoäly vievät vääjäämättä valkokaulustyöt eikä koulutuskaan enää pelasta keskiluokkaa – Onko ratkaisu perustulo, robottivero vai kapina?

  5. 5

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  6. 6

   Rautatieaseman kivimiespatsaat puettiin Kiss-naamioihin – Rockyhtye esiintyy Helsingissä ensi viikolla

  7. 7

   Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

  8. 8

   Trump varoittaa ”vakavasta, vakavasta” konfliktista Pohjois-Korean kanssa

  9. 9

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  6. 6

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  7. 7

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  8. 8

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  9. 9

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  10. 10

   Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää