Valikko
Politiikka

Tarasti ehdottaa noin 12­500 henkilötyövuoden siirtämistä perustettaville itsehallintoalueille

Selvityshenkilö Lauri Tarasti ehdottaa noin 12 500 henkilötyövuoden siirtämistä perustettaville itsehallintoalueille eli maakunnille. Määrässä ei ole mukana sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä.

Selvityshenkilö, ministeri Lauri Tarasti ehdottaa noin 12 500 henkilötyövuoden siirtämistä perustettaville itsehallintoalueille eli maakunnille, joiden pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa. Määrässä ei ole mukana sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä.

”Voi sanoa, että noin 12 500 ihmisen työnantaja vaihtuu. Se on suuri määrä. Tämä on se iso kuva, joka ehdotuksestani nousee”, Tarasti kertoo.

Tarasti kuvaa virkojen ja tehtävien määrän henkilötyövuosina, joka tarkoittaa työaikaa, jonka yksi kokopäiväinen työntekijä tekee vuodessa. Osa-aikaiset tehtävät on laskelmassa muutettu kokoaikaisiksi.

Tarasti muistuttaa, että varsinaiset päätökset tehdään myöhemmin.

”Tämä on nyt minun ehdotukseni, joka menee ensin hallituksen käsittelyyn.”

Hallituksen marraskuun alussa tekemän linjauksen mukaan maakuntien pohjalle perustettavilla itsehallintoalueille siirrettäisiin sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi pelastustoimen tehtävät, maakuntien liittojen tehtävät, ely-keskusten alueiden- ja elinkeinoelämän kehittämistehtävät ja mahdollisesti ympäristöterveydenhuolto.

Selvityshenkilöksi pyydetty Tarasti luovuttaa oman ehdotuksensa itsehallintoalueiden tehtävistä tiistaina kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk). Sote-asiat eivät kuuluneet Tarastin selvitykseen.

Tarasti kertoo saaneensa selvitystyön valmiiksi sunnuntaina kello 14. Hän myöntää, että urakka oli raskas.

”Näin valtavan jutun tekeminen kuudessa viikossa oli erinomaisen vaikea tehtävä. Olenkin rajoittanut tehtävää niin, että valtion keskusvirastojen tasolle en esitä mitään, vaikka joissakin ministeriöissä on niin toivottu. En ehdota yhdenkään uuden valtion viraston perustamista”, Tarasti sanoo.

Tarasti ei ole käsitellyt raportissaan esimerkiksi Liikennevirastoa tai sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoa Valviraa.

Tarastin ehdottamista siirroista iso osa koskee pelastustointa, jossa työskentelee noin 5 000 henkilöä. Pelastustoimi on nykyään kuntien lakisääteistä yhteistoimintaa, jota hoitaa 22 alueellista pelastuslaitosta.

”Meillä on noin 600 palokuntaa ja pelastusasemaa. Työntekijät siirtyvät kuntien palveluksesta maakuntien palvelukseen. Tilanne jatkuu sikäli ennallaan, että he jatkavat töitä totta kai entisillä asemillaan”, Tarasti selventää.

Pelastustoimen uudistukseen tähtäävä valmistelu on jo käynnistynyt sisäministeriössä.

Toinen suuri siirtyvä ryhmä, noin 3 000 henkilöä, työskentelee yritys-, elinkeino ja työvoimapalveluissa. Te-toimistoja on nykyään 15 ja niillä on noin 120 toimipaikkaa.

”Te-toimistot siirtyisivät kaikki maakuntien järjestämisvastuun piiriin. Maakunta sopii ehkä suurten kaupunkien, kaupunkiseutujen ja ehkä myöskin yksityisten tahojen kanssa, että ne ottavat hoitaakseen niin sanotun tuotantovastuun työvoimapalveluista”, Tarasti sanoo.

Kolmas suuri ryhmä työskentelee maataloushallinnossa, joka tulee uudistumaan kokonaan.

”Kunnista ja aluehallintovirastoista eli aveista siirrettäisiin valtaosa maataloushallinnon tehtävistä uusille maakunnille”, Tarasti sanoo.

Rakennusvalvonnan Tarasti siirtäisi kunnista maakuntien järjestämisvastuun piiriin, mutta päätös jäisi ilmeisesti kuntien vastuulle.

”Jos ne haluavat pitää rakennusvalvonnan, ne saisivat sen pitää”, muotoilee Tarasti.

Tarasti on kuitenkin laskenut maakunnille siirtyvään 12 500 henkilövuoteen myös rakennusvalvonnan.

Aluehallintovirastojen tehtäviä ei siirrettäisi mihinkään. Seitsemän avia on perustettu vuoden 2010 alussa yhdessä ely-keskusten kanssa. Avit korvasivat aikaisemmat lääninhallitukset.

Tarasti huomauttaa, että jos avit lakkautettaisiin, niiden tehtävät pitäisi siirtää johonkin muualle, esimerkiksi uuteen virastoon tai muihin virastoihin.

”Minä ehdotan, että avit jatkavat edelleenkin, mutta niille tulisi valtakunnallinen toimivalta. Ne olisivat yhtäaikaa valtakunnallisia ja alueellisia”, Tarasti sanoo.

Avit hoitavat lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä. Jokaisella avilla on tietty toimialue, johon kuuluu yksi tai usempi maakunta. Avien vastuualueita ovat peruspalvelut, oikeusturva ja luvat, työsuojelu, ympäristöluvat, pelastustoimi ja varautuminen sekä opetus- ja kulttuuritoimi.

Uusille itsehallintoalueille eli maakunnille valitaan valtuustot vaaleilla. Eduskuntapuolueiden puoluesihteereiden työryhmä pohtii paraikaa vaalien järjestämistä. Jo aiemmin on sovittu, että itsehallintoaluevaalit järjestettäisiin vuodesta 2021 lähtien yhdessä kuntavaalien kanssa.

Ensimmäisten aluevaalien ajankohtaa ei kuitenkaan ole vielä päätetty. Kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve ehdotti joulukuussa, että vaihtoehto voisi olla kevään 2017 kuntavaalien lykkääminen loppuvuoteen 2017. Arven mielestä itsehallintoaluevaalit voitaisiin pitää samaan aikaan kuntavaalien kanssa.

HS kertoi tuolloin, että puoluesihteerit ovat erimielisiä ajankohdasta. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kannatti itsehallintoaluevaalien pitämistä samaan aikaan presidentinvaalien kanssa tammikuussa 2018. ”Presidentinvaaleja en sotkisi”, Arve sanoi

Myös oppositiopuolue vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen kannatti vaalien pitämistä presidentinvaalien yhteydessä.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen sanoi muun muassa Savon Sanomissa sunnuntaina, että keskusta olisi valmis kuntavaalien siirtoon lokakuulle 2017, jolloin voitaisiin valita myös itsehallintoalueiden eli maakuntien valtuustot. Keskustan puoluesihteeri on siis samalla kannalla kokoomuksen puoluesihteeri.

Tarastin selvitystyöhön vaalit eivät kuulu, mutta vaalilainsäädännön asiantuntijana hänellä on kanta asiaan.

”Minusta vaalit sopisivat parhaiten presidentinvaalien yhteyteen vuoden 2018 alussa”, hän sanoo.

Oikaisu 25.1. kello 19.55: Faktassa oli aiemmin mainittu, että Helsinki, Espoo ja Vantaa kannattaisivat Uudenmaan jakamista kahtia. Helsinki on tätä esittänyt mutta ei Vantaa ja Espoo.

Uudenmaan pilkkomista on ehdotettu

 Itsehallintoalueita eli maakuntia on tulossa 18. Niiden pitäisi aloittaa vuoden 2019 alussa.

 Helsinki on ehdottanut yli 1,5 miljoonan asukkaan Uudenmaan jakamista kahtia. Näin itsehallintoalueita tulisi 19. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) ei ole innostunut pilkkomisesta.

 Alueista viidentoista vastuulla olisi myös sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen. Kolme maakunta järjestäisi sote-asiat yhdessä maakunnan kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • itsehallintoalueuudistus
 • Martta Nieminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  9. 9

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  10. 10

   Selvitys: Enemmistö suomalaisista torppaa korkean ja vastikkeettoman perustulon – työtä vastaan maksettu perustulo saa jo kannatusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  7. 7

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  8. 8

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää