Valikko
Politiikka

Yliopistoleikkausten myötä virisi keskustelu myös suomalais­opiskelijoiden lukukausi­maksusta

Kokoomuksen Juhana Vartiaisen mukaan lukukausimaksusta pitäisi keskustella. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) mukaan hallitus ei sellaisia suunnittele.

HSTV:n keskiviikkoiltana pidetyssä Suuressa talouspoliittisessa keskustelussa nousi esille myös ajatus lukukausimaksuista suomalaisille korkeakouluopiskelijoille. Kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen mukaan asiaa olisi syytä ”avoimin mielin pohtia”.

Keskustelu jatkui torstaina lyhytviestipalvelu Twitterissä. Helsingin Yliopiston mikrotalousteorian professori Hannu Vartiainen kysyi, olisiko syytä aloittaa keskustelu yliopistojen lukukausimaksuista. Hänen mukaansa Helsingin Yliopiston irtisanomiset voitaisiin välttää 2 000 euron maksulla.

Juhana Vartiainen vastasi Vartiaiselle Twitterissä, että ”pienempikin maksu helpottaisi olennaisesti”.

Helsingin Yliopisto kertoi keskiviikkona irtisanovansa 570 työntekijää. Kaikkiaan se aikoo vähentää väkeä 980 hengellä vuoden 2017 loppuun mennessä.

Keskiviikon HSTV:n talouspoliittisessa keskustelussa aihe nousi esille, kun puhuttiin hallituksen tekemistä koulutusleikkauksista. Keskustelun pohjana oli talouspolitiikan arviointineuvoston raportti, jossa kritisoitiin koulutusleikkauksia.

”Koulutuksen laatuun ja tutkimukseen sekä julkiseen infrastruktuuriin kohdistuvat menojen vähennykset vaikuttavat negatiivisesti tuottavuuteen ja tulevaan talouskasvuun. Tällaisia leikkauksia pitäisikin siksi välttää”, raportissa todettiin.

Arviointineuvoston puheenjohtaja, Jyväskylän yliopiston koulutuksen taloustieteen professori Roope Uusitalo valitteli keskustelussa leikkauksien olevan ”kylmää kyytiä yliopistoille”.

”Tässä on kuitenkin loistava tilaisuus heittää bensaa liekkeihin. Jos valtiolla ei ole rahaa, niin Englannissa vastaavassa tilanteessa päätettiin, että rahoittakoon koulutusta ne, jotka siitä myös hyötyvät – eli opiskelijat”, Uusitalo sanoi.

”Helsingin yliopistossa on 35 000 opiskelijaa. Jos olisi edes maltilliset lukukausimaksut, niin se olisi ainakin osaratkaisu tähän”, Uusitalo sanoi.

”En siis ehdota lukukausimaksuja, mutta se on yksi teema josta pitää keskustella”, Uusitalo sanoi.

Kokoomuksen Juhana Vartiainen oli samoilla linjoilla. ”Lukukausimaksuja pitäisi avoimin mielin ajatella”, hän sanoi.

Vartiaisen mukaan tulevaisuudessa korkeakoulujen ja tutkimusmaailman kansainvälinen liikkuvuus vain lisääntyy. ”Ne yliopistot, jotka toimivat parhaiten tutkimusympäristöinä, niin sinne pitää saada väkeä eri puolilta maailmaa. Korkeakoulutus voisi olla vientiala, joten kaupallisempaa toimintaa tässä suhteessa kannattaa ajatella”, Vartiainen sanoi.

Hän perusteli maksujen pohtimista myös sillä, että ”korkeakoulutuksen saavat eivät ole elinkaarimallilla tarkasteltuna mitään köyhälistöä.

Keskustelun toinen hallituspuolueen edustaja Mika Lintilä (kesk) totesi, että lukukausimaksut eivät ole hallituksen ”työlistalla ihan kärkipäässä”.

Ajatus lukukausimaksuista sai täystyrmäyksen oppositiopuolueiden edustajilta. Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan lukukausimaksut olisivat ”erittäin huono ratkaisu”.

”Kun puolitoista kuukautta sitten eduskunnassa hyväksyttiin laki lukukausimaksuja ulkomaisille opiskelijoille, niin sen yhteydessä käydyssä keskustelussa hallituspuolueet painotettiin useaan otteeseen, että eivät ole missään tapauksessa esittämässä lukukausimaksuja suomalaisille opiskelijoille”, Andersson sanoi.

”Ei hallitus olekaan mitään esittämässä”, Vartiainen ja Lintilä sanoivat väliin.

”Ei olekaan esittänyt vielä, mutta nyt on aivan eri ääni kellossa. Vain puolitoista kuukautta myöhemmin”, Andersson sanoi.

Sdp:n kansanedustaja Pia Viitanen puolestaan ryhtyi kovistelemaan Vartiaista.

”Toivon, että nyt saadaan selvyys tähän. Toivon, että hallituspuolueiden edustajat voisivat selkeästi sanoa, että eivät esitä tätä. Juhana Vartiainen edustaa kokoomusta eikä sulje pois mahdollisuutta lukukausimaksuista...”, Viitanen totesi.

Tämän jälkeen keskustelusta tuli yleistä huutoa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kommentoi asiaa torstaina Twitterissä.

”Kokoomus ei kannata lukukausimaksuja. Hallitus ei sellaisia suunnittele”, Grahn-Laasonen twiittasi.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  7. 7

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  8. 8

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  9. 9

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  10. 10

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää