Valikko
Politiikka

Ministeri Berner: Kapitalismi ja keskustan ydinaatteet sopivat hyvin yhteen

Postilain uudistus tulee eduskuntaan syksyllä. Postin yksityistämiseen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ei ottanut kantaa.

Keskustan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ei näe ristiriitaa keskustan ”aatteellisen isän” Santeri Alkion (1862–1930) ja kapitalismin välillä.

HSTV:n Studio Kulmapöydässä perjantaina haastateltu Berner sanoi viime aikoina perehtyneensä Alkion ajatteluun ja sanoi sen sopivan hänen omaansa.

Berner on toiminut liberaalin ajatushautomon Liberan piirissä, jossa tavoitteena on edistää markkinaliberaalien käytäntöjen toteuttamista yhteiskunnassa.

Pääministeri Juha Sipilän tekemää Bernerin valintaa ministeriksi on arvosteltu keskustassa, koska hän liittyi puolueeseen juuri ennen vaaleja. Hänen tiedettiin harkinneen myös kokoomuksen ehdokkuutta.

Berner sanoi Kulmapöydässä, että Alkio oli paitsi demokraattisen järjestelmän myös markkinatalouden ja yksityisen omistusoikeuden kannattaja.

”Hän korosti, että omistusoikeus luo vastuuta ja se luo moraalia. Hän kannatti reformia, jossa torpparista tehtiin itsenäinen viljelijä ja omistaja.”

Berner vastasi myös niille, jotka ovat arvostelleet hänen ilmoitustaan siitä, että hän on politiikassa vain käymässä.

”Tunnen silti poliittista vastuuta tekemisistäni ja päätöksistäni joka päivä, ja minua velvoittaa myös antamani ministerinvala.”

Suomalaisesta markkinataloudesta Berner sanoi, että Suomi ei ole suljettu talous, mutta on olemassa myös edelleen runsaasti sääntelyä, jonka lieventäminen on syytä ottaa harkintaan.

Berner luetteli terveydenhuollon, koulutuksen ja liikenteen aloiksi, joilla on muita enemmän sääntelyä.

Julkisen vallan pitäisi hänestä muuttua mahdollisuuksien antajaksi sääntelijän sijasta.

Berner ei halunnut antaa listaa niistä valtion yhtiöistä, jotka hän haluaisi siirrettävän yksityiseen omistukseen.

Hän nimesi kuitenkin puolustusvälineyhtiö Patrian, alkoholin vähittäismyyjän Alkon ja ”yhden valtiollisen mediayhtiön” sellaisiksi, joita valtion pitäisi omistaa jatkossakin.

”Tämä on asia, joka elää ajan mukana. Joskus oli välttämätöntä, että valtio lähti perustamaan yrityksiä, jotka muuten eivät olisi syntyneet.”

”Nyt olisi esimerkiksi syytä pohtia, tarvitaanko valtiota synnyttämään yritysten tarvitsemia pilvipalveluita, vai syntyvätkö ne kysynnän perusteella markkinaehtoisesti”, Berner sanoi.

Postin lainsäädäntöä koskevat esitykset tulevat syksyllä eduskuntaan. Pohdittavana on esimerkiksi, pitääkö postille laissa asetettavaa jakeluvelvoitetta muuttaa.

Postin mahdolliseen yksityistämiseen Berner ei ottanut kantaa.

Ministeriössä selvitetään myös rautateiden henkilöliikenteen avaamista kilpailulle. Toistaiseksi VR:n monopoli on suojattu vielä muutamaksi vuodeksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Studio Kulmapöytä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää