Valikko
Politiikka

Ministeri Berner: Kapitalismi ja keskustan ydinaatteet sopivat hyvin yhteen

Postilain uudistus tulee eduskuntaan syksyllä. Postin yksityistämiseen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ei ottanut kantaa.

Keskustan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ei näe ristiriitaa keskustan ”aatteellisen isän” Santeri Alkion (1862–1930) ja kapitalismin välillä.

HSTV:n Studio Kulmapöydässä perjantaina haastateltu Berner sanoi viime aikoina perehtyneensä Alkion ajatteluun ja sanoi sen sopivan hänen omaansa.

Berner on toiminut liberaalin ajatushautomon Liberan piirissä, jossa tavoitteena on edistää markkinaliberaalien käytäntöjen toteuttamista yhteiskunnassa.

Pääministeri Juha Sipilän tekemää Bernerin valintaa ministeriksi on arvosteltu keskustassa, koska hän liittyi puolueeseen juuri ennen vaaleja. Hänen tiedettiin harkinneen myös kokoomuksen ehdokkuutta.

Berner sanoi Kulmapöydässä, että Alkio oli paitsi demokraattisen järjestelmän myös markkinatalouden ja yksityisen omistusoikeuden kannattaja.

”Hän korosti, että omistusoikeus luo vastuuta ja se luo moraalia. Hän kannatti reformia, jossa torpparista tehtiin itsenäinen viljelijä ja omistaja.”

Berner vastasi myös niille, jotka ovat arvostelleet hänen ilmoitustaan siitä, että hän on politiikassa vain käymässä.

”Tunnen silti poliittista vastuuta tekemisistäni ja päätöksistäni joka päivä, ja minua velvoittaa myös antamani ministerinvala.”

Suomalaisesta markkinataloudesta Berner sanoi, että Suomi ei ole suljettu talous, mutta on olemassa myös edelleen runsaasti sääntelyä, jonka lieventäminen on syytä ottaa harkintaan.

Berner luetteli terveydenhuollon, koulutuksen ja liikenteen aloiksi, joilla on muita enemmän sääntelyä.

Julkisen vallan pitäisi hänestä muuttua mahdollisuuksien antajaksi sääntelijän sijasta.

Berner ei halunnut antaa listaa niistä valtion yhtiöistä, jotka hän haluaisi siirrettävän yksityiseen omistukseen.

Hän nimesi kuitenkin puolustusvälineyhtiö Patrian, alkoholin vähittäismyyjän Alkon ja ”yhden valtiollisen mediayhtiön” sellaisiksi, joita valtion pitäisi omistaa jatkossakin.

”Tämä on asia, joka elää ajan mukana. Joskus oli välttämätöntä, että valtio lähti perustamaan yrityksiä, jotka muuten eivät olisi syntyneet.”

”Nyt olisi esimerkiksi syytä pohtia, tarvitaanko valtiota synnyttämään yritysten tarvitsemia pilvipalveluita, vai syntyvätkö ne kysynnän perusteella markkinaehtoisesti”, Berner sanoi.

Postin lainsäädäntöä koskevat esitykset tulevat syksyllä eduskuntaan. Pohdittavana on esimerkiksi, pitääkö postille laissa asetettavaa jakeluvelvoitetta muuttaa.

Postin mahdolliseen yksityistämiseen Berner ei ottanut kantaa.

Ministeriössä selvitetään myös rautateiden henkilöliikenteen avaamista kilpailulle. Toistaiseksi VR:n monopoli on suojattu vielä muutamaksi vuodeksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Studio Kulmapöytä

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  9. 9

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  10. 10

   Italian lumivyöryn alta elossa löytyneet koiranpennut valavat uskoa pelastustoimiin – samaan aikaan syytökset viranomaisia kohtaan kiihtyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää