Politiikka

Eduskunnan puhemiehenä jatkaa Maria Lohela – Sdp jätti äänestämättä

Keskustan Mauri Pekkarinen valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi.

Eduskunnan puhemieheksi on valittu ennakko-odotusten mukaisesti Maria Lohela (ps), joka hoiti tehtävää jo edellisellä istuntokaudella. Puhemies valitaan aina vuodeksi kerrallaan.

”Minä, Maria Lohela, vakuutan, että minä puhemiehenä puolustan voimieni mukaan Suomen kansan ja eduskunnan oikeutta valtiosäännön mukaan”, Lohela vakuutti valinnan jälkeen. Saman perinteisen lupauksen antoivat myös varapuhemiehet.

Äänestyksessä Lohela sai 148 ääntä eli enemmän kuin puolet annetuista hyväksytyistä äänistä ja tuli näin valituksi tehtävään. Kansanedustaja Pirkko Mattila (ps) sai yhden äänen. Tyhjää äänestettiin 36 kertaa.

Puhemiesvaalia tyhjillä äänillä protestoi oppositiopuolue Sdp. Ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtman kertoo syyksi sen, että nykyiset hallituspuolueet ovat luopuneet vuosikymmeniä kestäneestä käytännöstä, jonka mukaan oppositiolla on ollut edustus puhemiehistössä.

”Normaalin länsimaisen parlamentarismin perusperiaate on se, että eduskunnan puhemiehistössä on myös opposition edustaja. Se on laajasti käytössä muualla, valitettavasti Suomi on luopunut siitä. Tyylikkäin tapa viestiä kannastamme oli äänestää tyhjää. Korostan, että tämä on meille periaate-, ei henkilökysymys”, Lindtman kertoo HS:lle.

Sdp protestoi puhemiesvaalia samalla tavalla viime keväänä, kun uusi eduskunta valitsi ensimmäistä kertaa puhemiehensä.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin Mauri Pekkarinen (kesk) 138 äänellä. Paula Risikko (kok) sai ensimmäisen varapuhemiehen vaalissa kuusi ääntä. Tyhjiä äänestyslippuja jätettiin 36 kappaletta.

Toiseksi varapuhemieheksi valittiin Paula Risikko (kok) 141 äänellä. Tyhjää äänestettiin 30 kertaa.

Vastavalittu puhemies Lohela totesi salissa edustajille, että ”vuosi tulee vaatimaan meiltä paljon, edessä ei ole kepeitä kysymyksiä ja yksinkertaisia ratkaisuja”. Lohela toivoi, että erilaiset näkemykset pääsisivät esiin eduskuntasalissa viime vuoden tavoin.

Lohela muistutti, että puhemiehistön tehtävänä on vaalia parlamentarismia, avointa keskustelukulttuuria ja toisten kunnioittamista yhdessä edustajien kanssa.

Samoin tiistaina puolueet ovat ilmoittaneet valinnoistaan omien eduskuntaryhmiensä puheenjohtajiksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Arto Satonen ja varapuheenjohtajat ovat Outi Mäkelä, Ben Zyskowicz ja Sinuhe Wallinheimo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Sampo Terho . Ensimmäinen varapuhemies on edelliskauden tavoin Ritva Elomaa. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Leena Meri.

Sdp:n eduskuntaryhmän johdossa jatkaa Antti Lindtman. Varapuheenjohtajiksi valittiin Johanna Ojala-Niemelä ja Kristiina Salonen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä pitää ryhmäjohtonsa entisellään. Puheenjohtajana jatkaa siis Aino-Kaisa Pekonen ja varapuheenjohtajina Li Andersson ja Matti Semi.

Valtiopäivien avajaisjuhlallisuudet

 Keskiviikkona 3. helmikuuta järjestetään valtiopäivien ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus Helsingin Tuomiokirkossa kello 12.

 Sen jälkeen juhlitaan valtiopäivien avajaisia Finlandia-talon Finlandia-salissa kello 13.40 alkaen.

 Illalla on vuorossa valtiopäivien avajaisten iltatilaisuus, joka järjestetään samoin Finlandia-talossa kello 19.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  7. 7

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  8. 8

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  9. 9

   Naisten tavallisin hormonihäiriö on vaikea tunnistaa – Kuukautiskierron häiriöt voivat kertoa munasarjojen monirakkulaisuudesta

  10. 10

   Itäväylää Pasilan suuntaan ajavat pääsevät tänään puolilta öin Redin alittavaan tunneliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää