Valikko
Politiikka

Eduskunnan puhemiehenä jatkaa Maria Lohela – Sdp jätti äänestämättä

Keskustan Mauri Pekkarinen valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi.

Eduskunnan puhemieheksi on valittu ennakko-odotusten mukaisesti Maria Lohela (ps), joka hoiti tehtävää jo edellisellä istuntokaudella. Puhemies valitaan aina vuodeksi kerrallaan.

”Minä, Maria Lohela, vakuutan, että minä puhemiehenä puolustan voimieni mukaan Suomen kansan ja eduskunnan oikeutta valtiosäännön mukaan”, Lohela vakuutti valinnan jälkeen. Saman perinteisen lupauksen antoivat myös varapuhemiehet.

Äänestyksessä Lohela sai 148 ääntä eli enemmän kuin puolet annetuista hyväksytyistä äänistä ja tuli näin valituksi tehtävään. Kansanedustaja Pirkko Mattila (ps) sai yhden äänen. Tyhjää äänestettiin 36 kertaa.

Puhemiesvaalia tyhjillä äänillä protestoi oppositiopuolue Sdp. Ryhmäpuheenjohtaja Antti Lindtman kertoo syyksi sen, että nykyiset hallituspuolueet ovat luopuneet vuosikymmeniä kestäneestä käytännöstä, jonka mukaan oppositiolla on ollut edustus puhemiehistössä.

”Normaalin länsimaisen parlamentarismin perusperiaate on se, että eduskunnan puhemiehistössä on myös opposition edustaja. Se on laajasti käytössä muualla, valitettavasti Suomi on luopunut siitä. Tyylikkäin tapa viestiä kannastamme oli äänestää tyhjää. Korostan, että tämä on meille periaate-, ei henkilökysymys”, Lindtman kertoo HS:lle.

Sdp protestoi puhemiesvaalia samalla tavalla viime keväänä, kun uusi eduskunta valitsi ensimmäistä kertaa puhemiehensä.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin Mauri Pekkarinen (kesk) 138 äänellä. Paula Risikko (kok) sai ensimmäisen varapuhemiehen vaalissa kuusi ääntä. Tyhjiä äänestyslippuja jätettiin 36 kappaletta.

Toiseksi varapuhemieheksi valittiin Paula Risikko (kok) 141 äänellä. Tyhjää äänestettiin 30 kertaa.

Vastavalittu puhemies Lohela totesi salissa edustajille, että ”vuosi tulee vaatimaan meiltä paljon, edessä ei ole kepeitä kysymyksiä ja yksinkertaisia ratkaisuja”. Lohela toivoi, että erilaiset näkemykset pääsisivät esiin eduskuntasalissa viime vuoden tavoin.

Lohela muistutti, että puhemiehistön tehtävänä on vaalia parlamentarismia, avointa keskustelukulttuuria ja toisten kunnioittamista yhdessä edustajien kanssa.

Samoin tiistaina puolueet ovat ilmoittaneet valinnoistaan omien eduskuntaryhmiensä puheenjohtajiksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Arto Satonen ja varapuheenjohtajat ovat Outi Mäkelä, Ben Zyskowicz ja Sinuhe Wallinheimo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Sampo Terho . Ensimmäinen varapuhemies on edelliskauden tavoin Ritva Elomaa. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Leena Meri.

Sdp:n eduskuntaryhmän johdossa jatkaa Antti Lindtman. Varapuheenjohtajiksi valittiin Johanna Ojala-Niemelä ja Kristiina Salonen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä pitää ryhmäjohtonsa entisellään. Puheenjohtajana jatkaa siis Aino-Kaisa Pekonen ja varapuheenjohtajina Li Andersson ja Matti Semi.

Valtiopäivien avajaisjuhlallisuudet

 Keskiviikkona 3. helmikuuta järjestetään valtiopäivien ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus Helsingin Tuomiokirkossa kello 12.

 Sen jälkeen juhlitaan valtiopäivien avajaisia Finlandia-talon Finlandia-salissa kello 13.40 alkaen.

 Illalla on vuorossa valtiopäivien avajaisten iltatilaisuus, joka järjestetään samoin Finlandia-talossa kello 19.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  7. 7

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  8. 8

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää