Valikko
Politiikka

Presidentti Niinistö: Eurooppa ei enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut voimakkaasti kantaa Euroopan maahanmuuttotilanteeseen. Valtiopäivien avajaisissa puhunut Niinistö pitää maahanmuuttoa Suomen ja Euroopan ylivoimaisesti suurimpana haasteena.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut voimakkaasti kantaa Euroopan maahanmuuttotilanteeseen. Valtiopäivien avajaisissa Finlandia-talossa keskiviikkona puhunut Niinistö pitää maahanmuuttoa Suomen ja Euroopan ylivoimaisesti suurimpana haasteena.

Niinistö vaati puheessaan EU:ta tunnustamaan, etteivät sen jäsenmaat enää ”pysty täyttämään maahanmuuttoa koskevia kansainvälisiä velvoitteita”. Niinistön mielestä Suomella tai Euroopalla ei ole enää varaa ottaa vastaan kuin kaikkein suurimmassa hädässä olevia turvapaikanhakijoita.

”Emme voi auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai niitä jotka tuntevat olonsa kotimaassaan vaikeaksi”, flunssaisen kuuloinen presidentti sanoi puheessaan.

”Parasta on tunnustaa tosiasiat, ja parasta on, että tunnustuksen antaa EU ja ryhtyy yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastuttamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle ja sitä kautta raivaa turvan tilaa pahimmassa hädässä oleville”, Niinistö sanoi.

Niinistön mielestä tilanne on muuttunut oleellisesti viimeisen vuoden kuluessa.

”Muutos on räikeä. Muutama vuosi sitten olimme viemässä arvojamme muualle ja pidimme niitä aivan ylivertaisina. Nyt joudumme miettimään, pystymmekö pitämään niistä itsekään kiinni”, Niinistö sanoi.

”Maahanmuuttovirta Eurooppaan on pitkälti kansanvaellusta eli siis muutakin kuin vain hätään perustuvaa liikettä. Tämä haastaa eurooppalaiset rakenteet ja kyvyn auttaa.”

”Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Sietorajan ylittyminen romahduttaa arvojärjestelmäämme. Käy niin, että pyrkimys hyvään tuottaa kaikille pahaa.”

Niinistön mielestä kaikkien turvapaikanhakijoiden auttaminen on johtanut tilanteeseen, jossa järjestelmää on käytetty myös hyväksi.

”Jokainen, joka osaa sanoa sanan ”asylum”, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli.”

Sisäministeriön mukaan suomeen saapui viime vuonna yli 32 000 turvapaikanhakijaa, kun vuonna 2014 turvapaikanhakijoita oli runsaat 3 600. Sisäministeriö arvioi viime viikolla, että viime vuonna tulleista turvapaikanhakijasta noin 60 prosenttia saa kielteisen päätöksen.

Niinistö otti kantaa myös kansainvälisten sopimusten ajantasaisuuteen. Hän sanoi, että maahanmuuton rajoittamista on pidetty kansainvälisten sopimusten vastaisena.

Niinistö sanoi, että kansainvälisiä sopimuksia on tehty huomattavasti helpommassa tilanteessa kuin nyt.

”Olen varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia.”

Presidentti Niinistö moitti puheessaan myös suomalaista keskustelukulttuuria. Hänen mielestään Suomessa on keskitytty alkuvuodesta lähinnä toisten haukkumiseen.

”On haukuttu miehet, on haukuttu naiset, on haukuttu suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat, ja sitten hyväksi lopuksi poliisitkin”, Niinistö sanoi.

Myöhemmin hän totesi, että ”ilmassa on heikon itsetunnon julistamisen kaipuuta”.

Niinistön puhe kokonaisuudessaan on luettavissa tästä.

Toimittajille Niinistö selitti kahvitilaisuuden jälkeen, että hän puhui melkein vastaavaa suurlähettiläspäivillä elokuussa. Siitäkin syntyi kohu.

Niinistön mielestä syksyn aikana on usein sanottu, että meidät on yllätetty turvapaikanhakijaongelmassa.

”Nyt sitten pitää ainakin se ottaa opiksi, että ei enää yllätetä. Sen vuoksi puhuin siitä nyt tällä kertaa aika paljon, koska näyttää siltä, että aika moni arvioi, että muuttoliike ei ole suinkaan päättymässä, vaan päinvastoin kiihtymässä”, presidentti sanoi.

Niinistö joutui selittelemään toimittajille, mitä hän tarkoitti kritisoimalla kansainvälisiä sopimuksia. Jotkut kuulijat nimittäin tulkitsivat hänen puheensa niin, että Suomen ei pitäisi enää noudattaa kansainvälisiä sopimuksia.

”Enhän minä mitään siitä puhunut. En todellakaan”, Niinistö sanoi.

Tuohtunut presidentti sanoi, että tämä alkaa mennä ”taas siihen pilkun vääntämiseen joka kohtaan”.

”Minä totesin tarkkaan ottaen niin, että juuri tässä ja nyt voi olla vaikea täyttää kaikkia velvollisuuksia. Siis juuri tässä ja nyt välittömästi”, hän painotti.

Esimerkkinä hän mainitsi ajatukset määrällisestä rajoitteesta, joka saattaa olla vastoin kansainvälistä sopimusta.

Jos Euroopassa päädytään esimerkiksi kokonaismäärärajoitteeseen, sen vaikutuksia pitäisi Niinistön mielestä lieventää.

Vaikka määrä vähenisi, olisi varmistettava, että Eurooppaan tulee todella pahimmassa hädässä olevia, hän toisti.

Hänen mielestään pitäisi myös huolehtia siitä, että odottelemaan joutuvien olosuhteet olisivat inhimilliset.

Niinistön puhe herätti suomalaisissa poliitikoissa ristiriitaisia tunteita.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mielestä puhe oli kansakunnan arvojohtajan vahva kannanotto erityisesti turvapaikanhakijaongelmaan.

Oppositiopuolueiden edustajat olivat enimmäkseen ihmeissään ja hämmentyneitä presidentin tiukkasävyisestä puheesta.

Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg sanoo puolestaan kauhistuneensa Niinistön pitämästä puheesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tasavallan presidentti

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  3. 3

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  8. 8

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  9. 9

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  10. 10

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää