Valikko
Politiikka

Sipilä kehuu presidentin puhetta: Tolkun ihmisen näkökulma – Tuomioja: Pesäero nationalismiin olisi ollut tarpeen

Sipilän mukaan Suomi ei voi vastaanottaa niitä, jotka tulevat vain elinolojaan parantamaan

Lontoo/Helsinki

PääministeriJuha Sipilä on samoilla linjoilla tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa siitä, että Suomi ei voi vastaanottaa maahantulijoita, jotka haluavat vain entistä paremmat elinolosuhteet.

”Olen samaa mieltä siitä. Vaatii tarkkaa tasapainottelua sen kanssa, että me pidämme sydämen lämpimänä niille, jotka ovat lähteneet sotaa pakoon, ja tästä syyrialaiset ovat selkein esimerkki”, Sipilä sanoi myöhään keskiviikkoiltana Lontoossa suomalaisille kirjeenvaihtajille.

Presidentti Niinistö otti keskiviikkona valtiopäivien avajaispuheessa voimakkaasti kantaa Euroopan maahanmuuttotilanteeseen. Niinistön mukaan Suomella tai Euroopalla ei ole varaa ottaa vastaa kuin kaikkein suurimmassa hädässä olevia.

Sipilästä Niinistön puheenvuoro oli tervetullut jo yleisen keskustelunkin kannalta.

”Hyvä että tähän tuli tämä ’tolokun immeisen’ [tolkun ihmisen] näkökulma. Tässä keskustelussa on häirinnyt, että äärilaidat keskustelevat. Siitä tulee kaksinapaista ja kärjistynyttä. Sanoipa lähes mitä tahansa, niin aina toinen laita tulkitsee vihamielisesti.”

Sipilä osallistuu torstaina Lontoossa järjestettävään konferenssiin, jossa kerätään rahoitusta Syyrian hädänalaisille. Suomi lahjoittaa 25 miljoonaa euroa.

Lue tämän linkin takaa presidentti Niinistön puhe kokonaisuudessaan.

Pääministerin mukaan kaikki maahantulijat eivät voi odottaa Suomesta lämmintä vastaanottoa.

”Meidän pitää erottaa tästä turvapaikanhakijavirrasta se osa, joka lähtee tavoittelemaan parempia elinoloja. He eivät saa turvapaikkaa.”

Hänestä muuttajien mukana tulee myös vaaratekijöitä, ja siksi Suomen pitää olla pragmaattinen.

”Silloin kun on tällainen suuri kansanvaellus, liittyy siihen terrorismin uhkaa ja rikollista toimintaa. Meidän ei pidä olla siinä sinisilmäisiä.”

Keskustelun ytimessä pitää olla kuitenkin ne, jotka pakenevat henkilökohtaista hätää ja sotaa: ”He ovat kärsineet monenlaista mitä me Suomessa emme voi kuvitellakaan.”

”Ja nämä kaksi asiaa meidän pitää rationaalisesti käsitellä erillään toisistaan.”

Presidentin puhe on saanut osakseen myös kritiikkiä.

Kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) olisi toivonut, että Niinistö olisi tehnyt selkeän pesäeron nationalismiin ja muukalaisvihamielisyyteen.

”Kun presidentti Niinistö ei mitään tällaista varmaan tarkoittanut olisi muutama lause lisää tehnyt tämän selväksi niillekin, jotka aivan toisenlaisilla motiiveilla nyt kiittävät hänen puhettaan.”

Tuomioja kirjoittaa Facebook-päivityksessään, että turhautuminen suuriin turvapaikanhakijoiden määriin on ymmärrettävää ja arvioi, että hakijoista ”ehkä suurinkin osa on liikkeellä muista syistä kuin kansainvälisten sopimusten mukaisen suojelutarpeen vuoksi.”

Hän ei silti hyväksy ihmisoikeuksista tinkimistä.

”Pyrkimys virran hallitsemiseen ei voi perustua ihmisoikeuksien kieltämisen tai minkäänlaisen vihapuheen tai väkivallan epäsuoraankaan hyväksyntään, eikä se saa vaarantaa yhdenkään suojelun tarpeessa olevan pakolaisen turvallisuutta”, hän kirjoittaa.

Tuomioja vastustaa kansainvälisistä sopimuksista lipeämistä.

”Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita”, presidentti totesi.

Tuomiojan mukaan kansainvälisistä sopimuksista kiinni pitäminen kuuluu kuitenkin eurooppalaisiin perusarvoihin ja on Suomen kaltaisten pienten valtioiden intressissä.

”Kun nyt etsimme keinoja, joilla edelleen jatkuvat ja ikääntyvälle Euroopalle myös välttämättömät muuttoliikkeet voitaisiin saada parempaan hallintaan niin, että se tuottaisi niin lähtömaille, vastaanottajamaille kuin muuttajille itselleen hyvinvointia ja turvallisuutta, on sen lähdettävä kansainvälisten sopimusten tinkimättömästä noudattamisesta.”

Entinen ulkoministeri kirjoittaa, että kansainvälisiä sopimuksia on tarpeen mukaan voitava tarkistaa, kehittää ja muuttaa. Pakolaissopimukseen hän ei silti puuttuisi.

”On tarpeen edellyttää Euroopan unionilta tehokkaampaa ja johdonmukaisempaa yhteistä ja yhtenäistä turvapaikan hakijoiden käsittelyä sekä yhteistä vastuunkantoa, sen sijaan että ongelmia koitetaan siirtää rajalta toiselle nykyistenkin sopimusten ja direktiivien vastaisesti.”

Niinistö antoi puheessaan ymmärtää, ettei kansainvälisten sopimusten ylevät päämäärät eivät välttämättä sovi yhteen todellisuuden kanssa.

”On tehty kansainvälisiä sopimuksia, EU-direktiivejä ja kansallisia lakeja, ja on ajateltu kauniisti ja oikein – että kaikkia hädässä olevia autetaan”, hän totesi puheessaan.

Presidentti huomautti, että kansainvälisten sopimusten muuttaminen olisi hidas tie, eikä se toisi nopeaa ratkaisua nykytilanteeseen.

Puheeseen ottivat kantaa tuoreeltaan muutkin päättäjät valtiopäivien avajaisissa.

”Se oli kylmää puhetta”, kansanedustaja kiteytti Timo Harakka (sd) HS:lle keskiviikkona.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) puolestaan luonnehti puhetta ”järeäksi ja tärkeäksi kannanottoksi”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  10. 10

   Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää