Valikko
Politiikka    |   HS-analyysi

Kenelle presidentti Niinistö puhui?

Niinistö peräsi puheessaan ennen kaikkea yhteistä eurooppalaista ratkaisua pakolaisongelmaan, kirjoittaa HS:n talouden ja politiikan toimituksen esimies Piia Elonen.

Valtionpäivien avajaiset on juhlallinen seremonia, jossa voi pitää seremoniallisen puheen.

Presidentti Sauli Niinistö halusi kuitenkin käyttää valtakunnan ykkösareenan ihan oikeaan puheeseen, jossa otetaan myös kantaa. Jos Niinistö halusi herättää keskustelua, hän todellakin onnistui.

Suuri yleisö ehkä hätkähti, mutta presidentin sekä maan hallituksen yhteisessä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa Niinistö on pitänyt saman puheen useita kertoja. Tai ainakin pitänyt teemaa vahvasti esillä jokaisessa kokouksessa pitkin syksyä.

Mutta kenelle presidentti Niinistö tällä kertaa puheensa osoitti?

Totta kai kansanedustajille. He istuivat Finlandia-talon salissa kuuntelemassa. Ja heillä on valta päättää Suomen maahanmuuttopolitiikasta.

Totta kai Suomen kansalle. Aina kun tasavallan presidentti puhuu, puhe on tarkoitettu kaikkien suomalaisten korville.

Osa kuulijoista on tulkinnut, että maan sisäpuoliskon lisäksi Niinistö lähetti viestiä myös Venäjälle etenkin puhuessaan nopeista käännytyksistä.

Jos katsoo tarkkaan, voi ajatella, että Niinistön puhe oli tarkoitettu myös erilaisille oikeusoppineille ja perustuslakiasiantuntijoille ja kansainvälisen oikeuden tuntijoille.

Puheessaan Niinistö sanoi turvapaikanhakijoiden tulon rajoittamisesta näin: ”Useimpia, ellei lähes kaikkia, rajoitustoimia on epäilty kansainvälisen oikeuden ja sopimusten vastaiseksi. Siitä seuraa, ettei voida tehdä sitä, mitä välttämättä monien mielestä pitäisi tehdä.”

”On epäilty.” Kuka epäilee? Yleensä juuri kansainvälisen oikeuden ja sopimusten asiantuntijat, perustuslakiasiantuntijat. Osin samat ihmiset, joita myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) on arvostellut siitä, että kaikelle sanotaan ei, mutta toisaalta ei haluta auttaa etsimään sopivia ratkaisuja. Sipilä on puhunut yritysten kilpailukyvyn kohentamisesta, Niinistö nyt turvapaikanhakijoiden tulon rajaamisesta.

Toisin sanoen, jos sopimuksia voisi tulkita jotenkin väljemmin, voitaisiin myös tehdä tarvittavia toimenpiteitä – ja Niinistön mukaan maahanmuutossa sellaisia, joita monien mielestä pitäisi peräti välttämättä tehdä. Yleistä tahtoa siis olisi toimia, mutta joidenkin epäilyt ovat tiellä.

”Kuulemme paljon puheita siitä, miten rajat pitää sulkea, tai ainakin rajoittaa tulijoiden määrää ja etenkin palauttaa takaisin heti kaikki ne, jotka pahaa tekevät. Ja moni on ihan samaa mieltä ja ihmettelee, miksei näin jo ole tehty”, Niinistö kysyy.

Vastaukseksi hän löytää kansainväliset sopimukset, EU-direktiivit ja kansalliset lait.

Niinistön pääviesti ei kuitenkaan ole, että Suomen pitäisi yksin ryhtyä kapinoimaan ja välittää piut paut kansainvälisistä sopimuksista. Toisaalta monessa maassa jo kolkutellaan näiden sopimusten rajoja tai peräti rymistellään yli. On puhuttu muurien pystyttämisestä Unkariin ja omaisuuden takavarikoimisesta Tanskassa.

Niinistö hakee ennen kaikkea jonkinlaista yhteistä eurooppalaista ratkaisua. Ehkä yhteistä tulkintaa sopimuksista? Presidentti itsekin nimittäin toteaa, että itse sopimusten muuttaminen on pitkä tie eikä auta tähän hätään.

Puheen ydinviesti kiteytyy tähän kohtaan:

”Eurooppa hakee edelleen tasapainon ratkaisua. Nyt monet hallitukset tekevät sitä omin päin, ja vain kohdaltaan tai uhitellakseen ja pelotellakseen. Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita. Siitähän noissa kansallisissa ehdotuksissa on enimmäkseen kyse.”

Kuka on se joku, jonka tilanne on tunnustettava?

Asia on eurooppalaisten poliitikkojen käsissä.

Lue tämän linkin takaa presidentti Niinistön puhe kokonaisuudessaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Mykoplasma-bakteeri halvaannutti Nikon 16-vuotiaana – nyt hän kertoo, kuinka jokainen voi löytää hyvän itseluottamuksen

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää