Valikko
Politiikka

HS kävi läpi presidentin puheita: maahanmuutto on Niinistölle konfliktin lähde

Reilun puolen vuoden aikana presidentti Sauli Niinistön huoli Suomen maahanmuuton hallinnan voimavaroista on kasvanut koko ajan suuremmaksi ja empatia on haalistunut. Maahanmuutto nousi suureksi teemaksi Niinistön kauden puheissa vasta loppukesästä.

Päättäjien puheet Suomessa ja muualla Euroopassa ovat koventuneet ja kylmenneet pakolaistilanteen kriisiytyessä. Pragmaattisuus ja realismi ovat ajaneet idealismin ja humanismin edelle.

Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön puheissa turvapaikanhakijat näyttäytyivät ensin uhreina Välimerellä. Ukrainan kriisi sai kuitenkin ulkopoliittisista ongelmista huomattavasti suuremman roolin kuin esimerkiksi Syyrian sota.

Puhuessaan edellisen kerran valtiopäivien avajaisissa pian eduskuntavaalien jälkeen huhtikuussa Niinistö korosti vielä avoimuutta ja epäitsekkyyttä:

”Suomeen mahtuu kyllä monenlaista elämäntapaa ja olosuhdetta, monta kulttuuriakin. Mutta kaikkea meille ei mahdu. Itsekkyyden tai ylemmyydentunteen kulttuuri – niihin meillä ei ole varaa”, hän totesi.

Turvapaikanhakijat tekivät todellisen läpimurron presidentin puheisiin vasta viime elokuussa suurlähettiläspäivillä. Presidentti Niinistö lähestyi turvapaikanhakijoiden määrän kasvua konfliktin kautta:

”Eurooppa vetää puoleensa niin vainottuja kuin yksinkertaisesti parempaa elämää etsiviä. Tässä kysymyksessä olemme ristiriidan edessä. Sivistyskansan inhimillisyys ja kunnia vaativat, että näitä ihmisiä autetaan. Toisaalta tiedämme, että Lähi-idän ja Afrikan epävakautta ei voida hoitaa siirtämällä yhä suurempi osa väestöä Eurooppaan.”

Hän lausui jo tuolloin synkeän ennusteen EU:n kyvystä hoitaa pakolaiskriisiä.

”Voi kysyä, kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa? Vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkuvuutta. Luulenpa, että ellei Euroopalla ole haasteeseen yhteiskuntien ja kansalaismielipiteen kannalta kestäviä yhteisiä vastauksia, alkaa ajan oloon tulla yhä enemmän kansallisia vastauksia.”

Kansainvälisissä tapahtumissa presidentti maustaa puheitaan tavallista enemmän empatialla. YK:n yleiskokouksessa viime syyskuussa Niinistö muistutti, että raskaimman taakan pakolaiskriisistä kantavat pääasiassa kriisialueiden naapurivaltiot.

”Auttamatta jättäminen ei ole meille vaihtoehto. Meidän on kuitenkin löydettävä tehokkaampia ja kestävämpiä keinoja auttaa hädänalaisia. Kansainvälisen yhteisön on nyt näytettävä että me välitämme.”

Juhlistaessaan joulukuussa Suomen 60:ttä vuotta YK:n jäsenenä Niinistö muisteli, kuinka Suomi itse oli aikoinaan avunsaajamaa.

”Toisen maailmansodan jälkeen suomalaislapset saivat 50 000 paria kenkiä Unicefiltä, mikä mahdollisti heidän koulumatkansa talvisisin. Muutama vuosi myöhemmin Suomi antoi ensimmäisen lahjoituksensa auttaakseen muiden maiden lapsia.”

Hän myös totesi, että on helppo ymmärtää, miksi ihmiset pakenevat Isisin aiheuttamaa terrorismin uhkaa ja peräänkuulutti uusia keinoja pakolaistilanteen hallitsemiseksi.

Uuden vuoden puheessaan vuonna 2016 Niinistö alkoi korostaa sitä, etteivät kaikki turvapaikanhakijat ole aidosti hädänalaisia.

”Pakolaisuuden luonnekin on muuttunut: liikkeelle lähdetään muualtakin kuin hädän keskeltä. Pakolaisuus ja kansainvaellus kulkevat nyt käsi kädessä kohti Eurooppaa.”

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan nykyisen kriisin pääsyyt ovat nimenomaan väkivaltaiset konfliktit, jotka ovat ajaneet noin 60 miljoonaa ihmistä kodeistaan. Näistä ihmisistä noin kolmannes on joutunut pakenemaan kotimaastaan.

Presidentti Niinistö totesi, että paremman elintason etsiminen on inhimillistä. Hän myös varoitti, että kaikki tulijat eivät saavu Suomeen ”hyvin aikein”.

”Joillakin on terrorismitaustaa ja jotkut tekevät muuta pahaa. Muutaman harvan taustat ja teot luovat aiheetonta epäluuloa kaikkia maahantulijoita kohtaan.”

Niinistön keskiviikkoinen puhe valtiopäivien avajaisissa on tähän astisista ylivoimaisesti kriittisimmin maahanmuuttoon suhtautuva.

Niinistö on aiemminkin nostanut esille sen, kuinka Euroopan rakenteet vaarantuvat suuren pakolaiskriisin vuoksi.

Kansainvälisten sopimusten haastaminen oli kuitenkin uutta. Tavallisesti Niinistö on korostanut eurooppalaisia arvoja ja ihmisoikeuksista kiinnipitämistä. Nyt kansainväliset sopimukset vaikuttivat presidentin puheessa naiiveilta ja idealistisilta.

”On tehty kansainvälisiä sopimuksia, EU-direktiivejä ja kansallisia lakeja, ja on ajateltu kauniisti ja oikein – että kaikkia hädässä olevia autetaan.”

”Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita.”

Presidentin mukaan ”Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta”.

”Sietorajan ylittyminen romahduttaa arvojärjestelmäämme. Käy niin, että pyrkimys hyvään tuottaa kaikille pahaa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  2. 2

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  7. 7

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  10. 10

   Matkatoimisto: Yhdysvallat kieltää kansalaisiltaan matkustamisen Pohjois-Koreaan – opiskelija Otto Warmbierin vankeus ja kuolema vauhdittivat hanketta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  8. 8

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  9. 9

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää