Politiikka

HS vertaili Niinistön puhetta muiden johtajien sanomisiin – presidentin ajatuksille kaikupohjaa Euroopassa

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön puheessa Euroopan pakolaiskriisistä oli paljon samaa, mitä Euroopassa on kuultu jo aiemminkin.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön puheessa Euroopan pakolaiskriisistä oli paljon samaa, mitä Euroopassa on kuultu jo aiemminkin.

Pakolaiskriisin on muun muassa pelätty horjuttavan ”eurooppalaisia arvoja” ja pakolaisten kohtelun on usein epäilty olleen EU:n jäsenmaissa vastoin kansainvälisiä lakeja. Niinistön niin ikään mainitsemasta äärimielipiteiden myrkyttämästä keskusteluilmapiiristä on huolestuttu muuallakin kuin Suomessa. Osin Niinistön näkemykset kuitenkin myös eroavat muiden eurooppalaisten johtajien ajatuksista.

Keskustelukulttuuri

Niinistö: ”On haukuttu miehet, on haukuttu naiset, on haukuttu suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat, ja sitten hyväksi lopuksi poliisitkin; olemme perin itsemme haukkuneet. Muuttoliikkeen ongelma on syvä. Eurooppa, Suomi, länsimainen ajattelu ja arvomaailma – kaikki nämä ovat tulleet haastetuiksi. Muutos on räikeä – vielä muutama vuosi sitten olimme viemässä arvojamme muualle, pidimme niitä aivan ylivertaisina, mutta nyt joudumme miettimään, kykenemmekö pitämään niistä itsekään kiinni.”

Viron presidentti Toomas Hendtik Ilves: ”Poliittisessa puheessa käytetään nyt kieltä, jollaista löytyi muutama vuosi sitten vain nimettömiltä nettipalstoilta. Maltillisuutta ja vastuullisuutta edustavat demokraattiset ja maltilliset johtajat ovat joutuneet yhä kasvavan paineen ja jopa hyökkäysten kohteeksi. Äärijärjestöt ja poliitikot käyttävät pakolaiskriisiä hyväkseen, kuten he tekivät talouskriisin kanssa. He käyttävät hyväkseen äänestäjien tyytymättömyyttä.”

”Eurooppalaisten arvojen” asema

Niinistö: ”Eurooppa, Suomi, länsimainen ajattelu ja arvomaailma – kaikki nämä ovat tulleet haastetuiksi. – – Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Sietorajan ylittyminen romahduttaa arvojärjestelmäämme. Käy niin, että pyrkimys hyvään tuottaa kaikille pahaa. – – Joudumme pohtimaan, suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todella hädässä olevia, vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä. – – Ensinnäkin eurooppalainen arvoperusta ja järjestys on turvattava, tästä ei voi olla epäselvyyttä.”

Paavi Franciscus: ”Nykyinen siirtolaisaalto näyttäisi murentavan niitä ’humanistisen hengen’ perustuksia, joita Eurooppa on aina rakastanut ja puolustanut.”

Unkarin pääministeri Viktor Orbán: ”Emme tiedä tulevatko he (pakolaiset) kunnioittamaan kulttuuriamme ja lakejamme. Tämä on sääntelemätön ja hallitsematon prosessi, jonka voi määritellä invaasioksi.”

Perusteetta turvapaikkaa hakevat:

Niinistö: ”Käytännössä se (pakolaisten auttaminen) toteutuu niin, että jokainen, joka osaa sanoa sanan ’asylum’, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli.”

Britannian pääministeri David Cameron: ”He ovat taloudellisia siirtolaisia, jotka haluavat tulla Britanniaan laittomasti. Minä ja Britannian kansalaiset haluamme varmistaa sen, että rajamme ovat turvattuja ja ettei Britanniaan voi tulla ilman lupaa.”

EU:n yhtenäisyyden välttämättömyys:

Niinistö: ”Parasta on tunnustaa tosiasiat, ja parasta, että tunnustuksen antaa EU ja ryhtyy yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastuttamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle ja sitä kautta raivaa turvan tilaa pahimmassa hädässä oleville.”

Slovenian pääministeri Miro Cerar: ”Jos emme löydä ratkaisua tänään, ja ellemme tee nyt kaikkeamme, se on Euroopan unionin loppu. Jos emme saa aikaiseksi konkreettisia tekoja, uskon että Eurooppa alkaa hajota osiin.”

Kansainvälisten pakolaislakien noudattaminen:

Niinistö: ”Useimpia, ellei lähes kaikkia, rajoitustoimia on epäilty kansainvälisen oikeuden ja sopimusten vastaiseksi. Siitä seuraa, ettei voida tehdä sitä, mitä välttämättä monien mielestä pitäisi tehdä.”

Saksan liittokansleri Angela Merkel: ”Saksa tekee sen, mikä on oikeudellisesti ja moraalisesti tarvittavaa. Ei enempää eikä sen vähempää.”

Talouspakolaiset:

Niinistö: ”Meidän on autettava niitä, jotka ovat hädässä tai vainon kohteena. Me emme voi nyt auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai tuntevat olonsa tai tulevaisuutensa kotimaassa vaikeaksi.”

EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans: ”Yli puolet Eurooppaan nyt tulevista ihmisistä tulevat maista, joiden kansalaisilla ei ole oikeutusta hakea pakolaisasemaa. He tulevat Marokosta ja Tunisiasta Turkin kautta Eurooppaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  7. 7

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää