Valikko
Politiikka

Presidentti Niinistö selvensi puhettaan Ylelle: En tarkoittanut, että Suomi rikkoisi kansainvälisiä pakolaissopimuksia

Niinistön mukaan hän ei tarkoittanut, että Suomi rikkoisi jotenkin kansainvälisiä pakolaissopimuksia.

Presidentti Sauli Niinistö on selventänyt valtiopäivien avajaisissa pitämäänsä, keskustelua herättänyttä puhettaan pakolaiskriisistä, kertoo Yle.

Niinistö sanoo Ylen mukaan, ettei hän tarkoittanut, että Suomi rikkoisi jotenkin kansainvälisiä pakolaissopimuksia.

”Olen kantanut huolta siitä, että varsin monen eurooppalaisen hallituksen piiristä kerrotaan monenlaisista keinoista, joilla ryhdytään tätä ihmisvirtaa jollain tavalla supistamaan. Kukaan ei kuitenkaan samalla sano, että ovatko puheena olevat konstit täysin kansainvälisten sopimusten mukaisia”, Niinistö sanoi Ylelle Wienin-vierailullaan.

Niinistön mukaan EU:n ulkoraja pitäisi saada hallintaan ja pyrkiä siihen, että hädässä olevia ihmisiä tuotaisiin EU-maihin järjestetyillä, turvallisilla kuljetuksilla. Ihmisiä pitäisi myös auttaa paikan päällä, etteivät olot olisi epäinhimilliset.

Niinistö sanoi valtiopäivien avajaispuheessaan, että ”jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita.”

Esimerkiksi kansainvälisen oikeuden asiantuntijat ovat arvostelleet puhetta. Kansainvälisen oikeuden professoreiden Martin Scheininin ja Martti Koskenniemen mukaan Niinistö vaikutti tarkoittavan, että Suomi voi jättää solmimansa kansainväliset sopimukset noudattamatta.

Niinistö kuitenkin kiisti tulkinnan sopimusten noudattamatta jättämisestä tuoreeltaan toimittajille puheen pitämisen jälkeen.

”Enhän minä mitään siitä puhunut. En todellakaan. Minä totesin tarkkaan ottaen niin, että juuri tässä ja nyt voi olla vaikea täyttää kaikkia velvollisuuksia”, hän sanoi.

Koskenniemi moitti Niinistöä HS:ssä siitä, että tämä juristina puhui niin monitulkintaisesti. Epäselväksi jäi esimerkiksi se, mihin kansainvälisiin sopimuksiin Niinistö viittasi: Geneven pakolaissopimukseen vuodelta 1951 vai esimerkiksi EU-säädöksiin.

Geneven pakolaissopimus määrittelee pakolaisuuden ehdot ja antaa vainotuille oikeuden hakea turvapaikkaa. EU:n säädöksistä Dublinin asetus säätelee sitä, missä maassa turvapaikkahakemus käsitellään, ja Schengenin säännöstö koskee vapaata liikkuvuutta.

Ylelle Niinistö sanoi todenneensa vain sen ”ilmiselvän faktan”, että Dublinin ja Schengenin sopimukset on tehty nykyisestä poikkeavissa olosuhteissa.

Professorit myönsivät, että Niinistön puheen voikin tulkita myös niin, että hän viittasi EU-maiden sooloiluun, unionin kyvyttömyyteen hoitaa kriisiä yhteisin toimin ja siihen, että sopimukset ovat ristiriidassa todellisuuden kanssa.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ehätti sanomaan torstaina Yhdysvaltain-vierailuillaan, että Suomi ei ole irrottautumassa kansainvälisistä sopimuksista rajoittaakseen pakolaisten määrää.

Soini sanoi, että eri asia on se, että kaikki sopimusjärjestelmät, kuten Dublin-sopimus, eivät enää pakolaiskriisin aikana toimi.

”Me tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä, ei siitä mihinkään pääse”, Soini sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • EU

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  5. 5

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Trump ei tunnu vieläkään tietävän, mitä vallallaan tekisi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  8. 8

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  9. 9

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  10. 10

   Teinivapaa disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  8. 8

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  9. 9

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää