Valikko
Politiikka

”Kohtalon vuosi” alkoi eduskunnassa – pakolaiskriisi nousi edustajien keskeiseksi huoleksi HSTV:n haastattelussa

Eduskunta saa tänä vuonna eteensä muun muassa sote-lait, koeaikojen pidennyksen ja uuden omistajapolitiikan. HSTV:n kyselyssä pakolaiskriisi nousi kansanedustajien keskeiseksi huoleksi.

Lähes kaikki hallitus- ja oppositiopuolueet korostivat tiistaina eduskunnassa, että tämä vuosi on eräänlainen kohtalon vuosi Suomelle.

”Omillaan seisova maa kestää ulkoisia paineita”, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ryhmäpuheessaan. ”Tänä keväänä on otettava ratkaisevia askelia. Nyt on ratkaisujen kevät kyseessä.”

Eduskunta kävi tiistaina valtiopäivien avauskeskustelun hallituksen politiikasta tänä vuonna ja keskeisimmistä eduskunnalle annettavista esityksistä. Keskustelun pohjaksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) esitteli listan siitä, mitä on luvassa.

Sipilän mukaan eduskunta saa syksyllä päälait sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, maakuntauudistuksesta ja rahoituksesta.

Lisäksi Sipilän mukaan kuntien tehtävien karsinta etenee, mihin kaikki eduskuntapuolueet ovat sitoutuneet. Edellinen hallitus ei siinä onnistunut, eivätkä väliaikatiedot nykyisen hallituksenkaan etenemisestä ole olleet kovin rohkaisevia.

Sipilän mukaan Suomi tarvitsee merkittävän loikan kustannuskilpailukyvyssä.

”Siihen työmarkkinajärjestöt yrittävät parhaillaan löytää sopua. Pallo on nyt heillä”, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa paikallisessa sopimisessa on samaan aikaan otettava merkittävä askel eteenpäin.

”Samalla henkilöstön asemaa on vahvistettava yrityksen päätöksenteossa”, Sipilä sanoi. Paikallinen sopiminen on parhaillaan mietittävänä kolmikantaisessa työryhmässä.

Sipilä sanoi hallituksen tuovan keväällä eduskuntaan lakipaketin, jossa pidennetään työntekijän koeaikoja ja väljennetään määräaikaisuuksien ehtoja.

Sipilä, joka itse vastaa omistajaohjauksesta, sanoi luvassa olevan ”dynamiikkaa” myös valtion omistajapolitiikkaan.

”Valtion omistajuus on tästä eteenpäin jatkuvan uudistamisen eikä enää pelkän säilyttämisen väline”, Sipilä sanoi. Hänen mukaansa hallitus tuo keväällä eduskuntaan periaatepäätöksen omistajapolitiikasta.

Sipilä sanoi pakolaiskriisin vaativan tehokkaita toimia niin kotimaassa kuin EU-tasolla. Hänen mukaansa turvapaikkapäätöksiä on nopeutettava, ja palautukset pantava viivytyksettä täytäntöön.

HSTV:n (video tämän jutussa) haastattelemat kansanedustajat sanoivatkin, että pakolaiskriisi näyttää nousevan kevään kovimmaksi poliittiseksi aiheeksi.

Oppositio korosti niin ikään ratkaisujen tarvetta, mutta Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne oli huolissaan myös leikkausten seurauksista.

”Vaarana on, että turvattomuuden tunne kasvaa myös vuonna 2016. Tähän on tultava muutos”, Rinne sanoi.

Rinne vaati hallitusta perumaan muun muassa koulutusleikkaukset ja päivähoito- sekä asiakasmaksujen korotukset. Hän kiitteli hallituksen päätöstä jäädyttää niin sanottujen pakkolakien valmistelun.

”Paikallinen sopiminen tarvitsee tuekseen luottamusta. Siksi siitä sopimisen tulee tapahtua sopimusteitse, ei millään uudella pakkolailla. Ratkaisuja on löydettävissä työehtosopimusten sisältä”, Rinne sanoi. Hän pani merkille, että samaa oli sanonut myös työministeri Jari Lindström (ps).

Kokonaan omalla linjallaan ryhmäpuheessa oli vasemmistoliitto, jonka puheenjohtaja Paavo Arhinmäki nosti tikun nokkaan sähköverkkoyhtiö Carunan hinnankorotukset.

Arhinmäki piti Carunaa varoittavana esimerkkinä. Hänen mielestään valtionyhtiöitä on yksityistetty alehintaan ja taitamattomasti.

”Historia on hyvä tuntea, jotta voi tehdä parempia päätöksiä tulevaisuudessa”, Arhinmäki sanoi tulossa olevaan omistajapolitiikan päivitykseen viitaten.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallituspolitiikka
 • Hallitus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Anne Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  3. 3

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  4. 4

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Sinnikkyyttä voi opettaa, sanoo erityisluokan­opettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  5. 5

   Lumivyöry Italiassa hautasi hotellin – useita kuollut, rakennuksessa oli jopa 30 ihmistä

  6. 6

   ”Jos mieheni ei olisi halunnut lapsia, olisin varmasti ollut tyytyväinen ilman” – Erimielisyys lasten hankkimisesta on parisuhteissa yleistä

  7. 7

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   HSTV seuraa liikenne­uudistuksen ratkaisupäivää: ministeriön tiedotustilaisuus käynnissä, ministeri Berner studiossa kello 16

  10. 10

   Naisten siivousvimmasta voivat kärsiä paitsi miehet myös ystävättäret

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  8. 8

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  9. 9

   HSTV:n Arka paikka -ohjelma kello 11: Sinnikkyyttä voi opettaa, sanoo erityisluokan­opettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  10. 10

   HK sekoittaa jauhelihan joukkoon porkkanaa – ”Kasvisten pilkkominen on työlästä ja vie aikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää