Valikko
Politiikka

Ministeri Rehula: Alkoholin myyntiä ravintoloissa helpotetaan, anniskelun jatkoajan luvanvaraisuudesta luovutaan

Perhe- ja peruspalveluministeri ei esitä viinien tuomista maitokauppoihin alkoholilain uudistamisen yhteydessä

Alkoholin nauttimista ravintoloissa helpotetaan normien ja säädösten purkamisella, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Alkoholin anniskeluaikoja ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä vapautettaisiin alkoholilain uudistamisen yhteydessä. Esimerkiksi anniskelulupien jaosta A-, B- ja C-oikeuksiin luovuttaisiin.

Ravintoloiden anniskelun jatkoajan luvanvaraisuudesta luovutaan. Ravintolat voisivat jatkaa anniskelua myöhempään pelkällä ilmoituksella viranomaisille.

”Myös annoskokojen sääntelyä voidaan väljentää esimerkiksi niin, että jos kaksi ihmistä on ravintolassa, yksi voi ostaa tiskiltä juomat molemmille”, Rehula sanoi HS:lle.

Nykyisin alkoholijuomia saa myydä ravintoloissa kello 9–1.30. Erityisluvalla niiden myynnin saa aloittaa aikaisintaan aamuviideltä ja lopettaa puoli kolmelta tai puoli neljältä. Jatkoaikahakemukset käsittelee aluehallintovirasto.

Rehula teki torstaina ensimmäisen pohjaesityksensä alkoholilain uudistamisesta hallituskumppaneille. Keskustan eduskuntaryhmä käsittelee asiaa tänään, kokoomuksen ja perussuomalaisten ryhmät ensi viikolla.

”Normien purun hengessä elinkeinotoiminnan edellytyksiä yritetään parantaa, ja siksi on perusteltua tehdä joitakin muutoksia ravintolatoimintaa koskeviin säädöksiin”, Rehula sanoi HS:lle.

”Samaan aikaan on muistettava, että meillä on miljardiluokan kustannukset alkoholin välittäminä haittoina. Se rajoittaa toimenpiteitä.”

Rehula ei aio esittää muutoksia Alkon monopoliin. Viinien tai vahvojen oluiden tuloa maitokauppoihin ei myöskään ole luvassa.

”Alkon monopoliasemaa ei alkoholihaittojen vähentämisen näkökulmasta ole syytä muuttaa”, Rehula sanoo.

Kauppojen aukiolon vapautuminen on herättänyt paineita vapauttaa myös keskioluen myynnin aikatauluja kaupoissa. Keskiolutta saa nyt myydä vain kello 21:een. Rehula kertoo, ettei hän ole esittämässä tähän muutoksia ainakaan vielä mutta ”keskustelu jatkuu”.

”Iltayhdeksän ja yhdentoista välinen aika on vilkasta ravintoloissa erityisesti perjantai- ja lauantai-iltaisin. Iso kuva on siirtää alkoholin kulutusta kotisohvilta mieluummin ravintoloihin”, Rehula sanoo.

Rehula kuitenkin esittää, että Alkot voisivat olla arkisin auki iltayhdeksään.

Alkoholilain muutoksella ei puututa alkoholin verotukseen.

Rehulan esitys on linjassa keskustan alkoholipoliittisten tavoitteiden kanssa.

”Juomisen painopistettä on saatava kodeista ravintoloihin, valvottuun ympäristöön”, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen aiemmin HS:lle.

Vanhasen mukaan uudistuksen tavoitteena pitää olla ravintolatoiminnan kilpailukyvyn vahvistaminen erityisesti Viron matkustajatuonnin paineen alla.

Palvelualojen ammattiliitto Pam pitää Rehulan esitystä kannatettavana.

”Esitys näyttäisi huomioivan hyvin eri tahojen toiveita. Vaikuttaa siltä, että tulossa on tasapainoinen esitys alkoholilaista”, arvioi Pamin puheenjohtaja Ann Selin tiedotteessa.

Selinin mukaan on hyvä, ettei vähittäiskaupan myyntiaikoihin suunnitella muutoksia. Hän kiittelee myös sitä, että esityksessä otetaan huomioon kaupan alan työntekijät.

”Iltamyynnin jatkaminen vaikuttaisi negatiivisesti jo entisestään vaikeuksissa olevaan ravintola-alaan. Se myös lisäisi työturvallisuusriskiä erityisesti pienissä kaupoissa, joissa yksin työskentely on tyypillisintä.”

Selinin mielestä alkoholin kulutusta on hyvä ohjata valvottuihin tiloihin niin työllisyyden kuin kansanterveydenkin kannalta.

”Ravintolassa myydyn alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta on laskenut jo vuosia ja on enää alle kymmenen prosenttia”, hän muistuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Alkoholipolitiikka
 • ravintola

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  7. 7

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  10. 10

   Kaikki haluavat palan hyistä pohjoista – HS selvitti, miksi arktisesta alueesta kiistellään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää