Valikko
Politiikka

Perheenyhdistämisen tulorajoista syntyi poliittinen myrsky – tarkista laskurilla, saisitko tuotua perheesi Suomeen

Vihreät ja vasemmistoliitto pitävät esitystä tulorajoista järjettömänä. Hallituspuolue kokoomuksessakin esitetään jo näkemyksiä, joiden mukaan esitystä tulisi lieventää.

Hallituksen suunnitelma määrätä tuloraja perheenyhdistämisen edellytykseksi herättää kitkerää keskustelua.

Hallituspuolue kokoomuksessakin esitetään jo näkemyksiä, joiden mukaan esitystä tulisi lieventää. Toisen hallituspuolueen, perussuomalaisten, riveissä puolestaan esitystä pidetään jopa liian löysänä.

Sisäministeriössä tehdyn lakiluonnoksen mukaan Suomesta turvapaikan saanut turvapaikanhakija tai kiintiöpakolainen ei voisi saada perheenjäsentään EU:n ulkopuolelta Suomeen, ellei hänellä ole tarpeeksi rahaa elättää perhettään.

Jos Suomeen yksin tullut mies haluaisi tuoda vaimonsa ja kaksi lastaan Suomeen, hänellä pitäisi olla esityksen mukaan 2 600 euron nettotulot.

Summa muodostuu Maahanmuuttoviraston mukaan seuraavasti: Yhden aikuisen nettotulojen pitäisi olla vähintään tuhat euroa nettotuloa kuukaudessa. Toinen aikuinen lisää summaa 700 eurolla, ensimmäinen lapsi 500 eurolla ja jokainen seuraava lapsi 400 eurolla.

Tarkoitus on estää toimeentulotukeen perustuva maassa oleskelu. Toimeentulovaatimuksella rohkaistaan maahanmuuttajia työllistymään, jotta vastuu toimeentulosta olisi perheellä itsellään.

Toimeentulovaatimus koskisi myös Suomen kansalaisten perheenyhdistämistilanteita. Kysymys on yhdenvertaisuudesta sekä sosiaaliturvamenojen säästämisestä, lakiluonnoksessa perustellaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoi Ylelle maanantaina, että tulorajan ei pitäisi koskea Suomen kansalaisia.

Satosen kommentti ei saanut vastakaikua hallituskumppaneilta, koska lakiluonnos on vasta lausunnolla. Asian kanssa ei hosuta, eivätkä Satosen kollegat keskustasta ja perussuomalaisista halunneet sanoa mielipidettään.

”Arvasin, että kun kuulin tästä, että keskustelua tulee”, keskustan ryhmänjohtaja Matti Vanhanen totesi. Hän sanoi, että on paras katsoa lausuntokierros loppuun ja puhua vasta sitten.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva Elomaa piti välttämättömänä, että perheenyhdistämisen ehtoja pitää kiristää. Suomen kansalaisten tulorajakysymys on hänen mielestään ”hankala”.

Lakiesitys tulee aikanaan eduskunnan hallintovaliokuntaan. Sen puheenjohtaja Pirkko Mattila (ps) sanoo ymmärtävänsä Satosen perustelut, mutta myös huolen siitä onko lakiesitys syrjivä. Perustuslakivaliokunta lopulta arvioi, voidaanko Suomen kansalaisia ja oleskeluluvan saaneita kohdella eri tavalla.

”Tiedän paineet perheenyhdistämisten suhteen, mutta kääntöpuoli on tämä tilanne, jossa ollaan. Kannatan kiristyksiä ulkomaalaislakeihin”, Mattila sanoo.

Perussuomalaisissa on sitäkin mielialaa, että lakiluonnos on liian löysä. Hallituksen esitys ei aseta perheenyhdistämisen edellytyksiksi esimerkiksi asumisaikarajoitusta Suomessa tai perheenkokoajalle alaikärajaa, jotka EU-direktiivi sallisi.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan vaatimus nelihenkisen perheen 2 600 euron nettotuloista tarkoittaa noin 3 300 euron bruttotuloja. ”Valtaosa suomalaisista, jotka rakastuvat ulkomaalaiseen, eivät saisi tuotua puolisoaan eivätkä perhettään Suomeen”.

”Tämä esitys on käsittämättömän epäinhimillinen ja edustaa sellaista maailmankuvaa, johon en olisi uskonut keskustan ja kokoomuksen yhtyvän edes lain valmisteluvaiheessa”, Niinistö sanoi viikonloppuna.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää esitystä ”järjettömänä ja kohtuuttomana”. Hänen mielestään jo nykyisetkin tulorajat estävät keskipalkkaisen perheen muuttamisen Suomeen.

”Kun kotoutumisesta puhutaan, perhe on ensiarvoisen tärkeä. Ihan kummallista ajattelua, että maahanmuuttajat olisivat vain kuluerä.”

Arhinmäki uskoo, että toimeentulovaatimuksen kohdistuminen suomalaisiin on hallitukselta kiireessä tehty lipsahdus, josta hallitus vielä luopuu.

Amnesty on jo käynnistänyt nettiadressin sen puolesta, että perheenyhdistämisen ehtoja ei tiukenneta.

Tarkista laskurilla, saisitko tuotua oman perheesi Suomeen.

Lain mukaan päätös perheen yhdistämisestä tehdään tapauskohtaisesti. Laskuri on siis suuntaa antava. Myös perheen varallisuus voi vaikuttaa päätökseen, ja muitakin tekijöitä voidaan ottaa huomioon.

Perheen tuomiselle Suomeen asetetaan tulorajat

 Perheenyhdistämisiltä edellytettävä turvattu toimeentulo tarkoittaa riittävää palkkaa, yritystuloa, varallisuutta tai eläkettä.

 Maahanmuuttoviraston mukaan yhdeltä aikuiselta nettotulojen pitää olla vähintään tuhat euroa kuukaudessa. Toinen aikuinen kasvattaa vaadittua summaa 700 eurolla, ensimmäinen lapsi 500 eurolla ja jokainen seuraava 400 eurolla.

 Kustannuksia korvaavat sosiaalietuudet, kuten lapsilisät, otetaan huomioon tuloina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Perheenyhdistäminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  8. 8

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  9. 9

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää