Valikko
Politiikka

Perheenyhdistämisen tulorajoista syntyi poliittinen myrsky – tarkista laskurilla, saisitko tuotua perheesi Suomeen

Vihreät ja vasemmistoliitto pitävät esitystä tulorajoista järjettömänä. Hallituspuolue kokoomuksessakin esitetään jo näkemyksiä, joiden mukaan esitystä tulisi lieventää.

Hallituksen suunnitelma määrätä tuloraja perheenyhdistämisen edellytykseksi herättää kitkerää keskustelua.

Hallituspuolue kokoomuksessakin esitetään jo näkemyksiä, joiden mukaan esitystä tulisi lieventää. Toisen hallituspuolueen, perussuomalaisten, riveissä puolestaan esitystä pidetään jopa liian löysänä.

Sisäministeriössä tehdyn lakiluonnoksen mukaan Suomesta turvapaikan saanut turvapaikanhakija tai kiintiöpakolainen ei voisi saada perheenjäsentään EU:n ulkopuolelta Suomeen, ellei hänellä ole tarpeeksi rahaa elättää perhettään.

Jos Suomeen yksin tullut mies haluaisi tuoda vaimonsa ja kaksi lastaan Suomeen, hänellä pitäisi olla esityksen mukaan 2 600 euron nettotulot.

Summa muodostuu Maahanmuuttoviraston mukaan seuraavasti: Yhden aikuisen nettotulojen pitäisi olla vähintään tuhat euroa nettotuloa kuukaudessa. Toinen aikuinen lisää summaa 700 eurolla, ensimmäinen lapsi 500 eurolla ja jokainen seuraava lapsi 400 eurolla.

Tarkoitus on estää toimeentulotukeen perustuva maassa oleskelu. Toimeentulovaatimuksella rohkaistaan maahanmuuttajia työllistymään, jotta vastuu toimeentulosta olisi perheellä itsellään.

Toimeentulovaatimus koskisi myös Suomen kansalaisten perheenyhdistämistilanteita. Kysymys on yhdenvertaisuudesta sekä sosiaaliturvamenojen säästämisestä, lakiluonnoksessa perustellaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoi Ylelle maanantaina, että tulorajan ei pitäisi koskea Suomen kansalaisia.

Satosen kommentti ei saanut vastakaikua hallituskumppaneilta, koska lakiluonnos on vasta lausunnolla. Asian kanssa ei hosuta, eivätkä Satosen kollegat keskustasta ja perussuomalaisista halunneet sanoa mielipidettään.

”Arvasin, että kun kuulin tästä, että keskustelua tulee”, keskustan ryhmänjohtaja Matti Vanhanen totesi. Hän sanoi, että on paras katsoa lausuntokierros loppuun ja puhua vasta sitten.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva Elomaa piti välttämättömänä, että perheenyhdistämisen ehtoja pitää kiristää. Suomen kansalaisten tulorajakysymys on hänen mielestään ”hankala”.

Lakiesitys tulee aikanaan eduskunnan hallintovaliokuntaan. Sen puheenjohtaja Pirkko Mattila (ps) sanoo ymmärtävänsä Satosen perustelut, mutta myös huolen siitä onko lakiesitys syrjivä. Perustuslakivaliokunta lopulta arvioi, voidaanko Suomen kansalaisia ja oleskeluluvan saaneita kohdella eri tavalla.

”Tiedän paineet perheenyhdistämisten suhteen, mutta kääntöpuoli on tämä tilanne, jossa ollaan. Kannatan kiristyksiä ulkomaalaislakeihin”, Mattila sanoo.

Perussuomalaisissa on sitäkin mielialaa, että lakiluonnos on liian löysä. Hallituksen esitys ei aseta perheenyhdistämisen edellytyksiksi esimerkiksi asumisaikarajoitusta Suomessa tai perheenkokoajalle alaikärajaa, jotka EU-direktiivi sallisi.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan vaatimus nelihenkisen perheen 2 600 euron nettotuloista tarkoittaa noin 3 300 euron bruttotuloja. ”Valtaosa suomalaisista, jotka rakastuvat ulkomaalaiseen, eivät saisi tuotua puolisoaan eivätkä perhettään Suomeen”.

”Tämä esitys on käsittämättömän epäinhimillinen ja edustaa sellaista maailmankuvaa, johon en olisi uskonut keskustan ja kokoomuksen yhtyvän edes lain valmisteluvaiheessa”, Niinistö sanoi viikonloppuna.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää esitystä ”järjettömänä ja kohtuuttomana”. Hänen mielestään jo nykyisetkin tulorajat estävät keskipalkkaisen perheen muuttamisen Suomeen.

”Kun kotoutumisesta puhutaan, perhe on ensiarvoisen tärkeä. Ihan kummallista ajattelua, että maahanmuuttajat olisivat vain kuluerä.”

Arhinmäki uskoo, että toimeentulovaatimuksen kohdistuminen suomalaisiin on hallitukselta kiireessä tehty lipsahdus, josta hallitus vielä luopuu.

Amnesty on jo käynnistänyt nettiadressin sen puolesta, että perheenyhdistämisen ehtoja ei tiukenneta.

Tarkista laskurilla, saisitko tuotua oman perheesi Suomeen.

Lain mukaan päätös perheen yhdistämisestä tehdään tapauskohtaisesti. Laskuri on siis suuntaa antava. Myös perheen varallisuus voi vaikuttaa päätökseen, ja muitakin tekijöitä voidaan ottaa huomioon.

Perheen tuomiselle Suomeen asetetaan tulorajat

 Perheenyhdistämisiltä edellytettävä turvattu toimeentulo tarkoittaa riittävää palkkaa, yritystuloa, varallisuutta tai eläkettä.

 Maahanmuuttoviraston mukaan yhdeltä aikuiselta nettotulojen pitää olla vähintään tuhat euroa kuukaudessa. Toinen aikuinen kasvattaa vaadittua summaa 700 eurolla, ensimmäinen lapsi 500 eurolla ja jokainen seuraava 400 eurolla.

 Kustannuksia korvaavat sosiaalietuudet, kuten lapsilisät, otetaan huomioon tuloina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Perheenyhdistäminen

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  3. 3

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  8. 8

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  9. 9

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  10. 10

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää