Valikko
Politiikka    |   HS-analyysi

Hallituksen lähes kaatanut viidentoista sotealueen kompromissi on lentämässä roskakoriin

Vaivalla saavutetulla kompromissilla ei tee enää mitään. Edessä on paluu neuvottelupöytään.

Muistatteko vielä ne dramaattiset hetken? Marraskuun alussa Juha Sipilän (kesk) hallitus kävi lähellä hajoamistaan. Pääministeri Sipilä uhkasi jo kävelevänsä presidentin luokse. Politiikan kielellä se tarkoittaa hallituksen eropyynnön jättämistä.

Kyse oli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta eli soteratkaisusta. Se ei ollut syntynyt määräaikaan mennessä ja Sipilältä alkoi loppua uskoa, pystyykö hallitus ratkaisua tekemään.

Ehkä hieman yllättäen suurin riita käytiin sotealueiden lukumäärästä. Kokoomuksen ykköstavoite oli vain 5 aluetta, ja 12 oli puolueelle ehdoton enimmäismäärä. Keskusta puolestaan halusi välttämättä 18 aluetta, ja siitä tuli myös jonkinlainen minimi samalla.

Lopulta hallitus pystyi ratkaisuun. Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kolmikko pysyi kasassa. Soteratkaisu syntyi, vaikkei tyylipisteitä ehkä jaettu. Vaikeissa neuvotteluissa yön pimeinä tunteina hallitus päätyi siihen, että maahan tulee kyllä 18 itsehallintoalueesta, joista kuitenkin vain 15 aluetta olisi sotealueita. Kolme heikointa maakuntaa joutuisi siis tekemään jonkinlaista pakkoyhteistyötä naapurimaakunnan kanssa.

15 aluetta oli tärkeä kompromissi nimenomaan kokoomukselle. Puolue ei voinut mitenkään nielaista 18 aluetta, ja 15:ssäkin oli jo omille selittämistä.

Nyt tuskalla ja hiellä muotoiltu 15 sotealueen kompromissi on lentämässä roskakoriin. Se on törmännyt jonkinlaiseen perustuslailliseen seinään. Asiasta kertoi ensin Ylen uutiset.

Itsenäisiä ja demokraattisesti toimivia itsehallintoalueita ei välttämättä voikaan pakottaa yhteistyöhön jonkin tietyn maakunnan kanssa.

Vaivalla saavutetulla kompromissilla ei siis tee enää mitään. Edessä on paluu neuvottelupöytään.

Hallitus joutuu neuvottelemaan uudelleen alueiden määrästä ja tehtävistä. 15 sotealuetta ei alunperinkään ollut keskustan lapsi vaan se oli tärkeää nimenomaan kokoomukselle. Keskusta on siis valmis heivaamaan surutta 15 alueen mallin.

Tosin ei kokoomuksellakaan tule sitä ikävä – määrä oli alunperinkin liian suuri sen makuun.

Ratkaiseva kysymys kuuluukin: mitä tilalle?

Kokoomuksessa on väläytelty jo aiemmin pöydässä ollutta 12 sotealueen mallia. Puolue vetoaa virkamiehiin ja asiantuntijoihin, jotka myös ovat pitäneet esillä erilaisia 9–12 alueen ratkaisuja.

Keskusta ei tälle lämpene. Puolueessa ei hahmoteta kartalle minkäänlaista järkevää 12 alueen toiminnallista kokonaisuutta. Sitä paitsi keskustan näkemyksen mukaan maahan on jo sovittu 18 järjestämisaluetta, joten palvelut voidaan kyllä rakentaa niiden varaan.

Yhdenlainen ratkaisu voidaan löytää luvusta 5. Sen verran maassa on yliopistosairaaloita. Niiden mukaan maan nykyiset sairaanhoitopiirit on myös jaettu viiteen erityisvastuualueeseen eli ervaan.

Ervoja ei ollut tarkoitus tulla uuteen soteratkaisuun, mutta nyt hallitus joutuu kaivamaan ervat takaisin pöytälaatikosta. Ainakin jossain muodossa.

Keskustalle tämä voisi hyvin sopiakin. Vaikeita vastuita siirrettäisiin viidelle erityisalueelle, mutta maassa olisi yhä 18 maakuntaa, jossa pääosa palveluista järjestettäisiin. Yhteistyötä tehtäisiin sitten sen verran ja niihin suuntiin kuin tarpeellista. Mutta ei pakolla.

Näin myös kokoomus voisi saada alunperin haluamansa 5 sotealuetta.

Ratkaisevaa on kuitenkin se, että kuinka paljon palveluvastuita siirrettäisiin 5 erityisalueelle, ja kuinka paljon niitä jäisi keskustan 18 maakuntaan.

Stubbia on jo nyt arvosteltu siitä, että se antoi keskustalle periksi maakuntien suhteen. Kokoomus joutuu siis olemaan tarkkana, miten se saa myytyä mahdollisen 18:n ja 5 alueen mallin omille kannattajilleen. Viisi aluetta ei voi olla pelkkä koriste.

Varmaa on vain se, että edessä on jälleen iso sotevääntö.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  2. 2

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  3. 3

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  4. 4

   Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  5. 5

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  6. 6

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  7. 7

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  8. 8

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  9. 9

   Jo kolme vakavaa korruptiovyyhtiä – mikä Helsingin hallinnossa oikein mättää, Jussi Pajunen?

  10. 10

   Lumivyöry Italiassa tempaisi hotellin mukanaan – kateissa noin 30 ihmistä, pelastustöitä hidastaa jopa viiden metrin lumihanki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää