Valikko
Politiikka

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström: Hallitus on viisastunut työmarkkina-asioissa

Lindströmin mukaan hallitus on ajanut karille monta kertaa ja epäonnistunut. Nyt on tajuttu, että kolmikanta on hyvä tapa toimia.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan hallitukselle on tullut työmarkkina-asioissa paljon lisää viisautta matkan varrella.

”Viisautta on tullut siitä, kun on ajettu karille monta kertaa ja epäonnistuttu. Nyt on ihan oikeasti tajuttu, että tämä on oikea tie viedä isoja asioita eteenpäin”, Lindström sanoi Studio Kulmapöydän suorassa haastattelussa perjantaina.

Lindströmin mukaan perinteinen kolmikanta on arvokas ja hyvä tapa toimia.

Hallitus on vuodenvaihteen jälkeen esiintynyt työmarkkinajärjestöjen suuntaan huomattavasti sovittelevammin kuin aiemmin saadakseen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta onnistumaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti jäädyttävänsä vihattujen ”pakkolakien” eli kilpailukykyä vahvistavien toimien valmistelun, ja tällä viikolla hallitus julkisti linjauksensa paikallisen sopimisen eli työpaikoilla tapahtuvan sopimisen kehittämisestä.

Lindström myöntää, että hallituksen taktiikka alun perin ei ollut paras mahdollinen – etenkin, kun ollaan samassa pöydässä työmarkkinajärjestöjen eli Lindströmin mukaan ”neuvottelemisen ammattilaisten” kanssa.

”Aina pitää olla itsekriittinen. Omat suunnitelmat pitää olla loppuun asti mietittynä, pitää miettiä etukäteen mitä toinen ajattelee, ja aina pitää olla tie pois, jos asiat eivät menekään eteenpäin. Sanon tämän ohuen ammattiyhdistyskokemukseni kautta”, paperitehtaalla aiemmin työskennellyt Lindström sanoo.

”Aina voi parantaa. Ei tässä ole kyse siitä, kuka poistuu voittajana, pääasia että Suomi voittaa”, Lindström sanoo.

Hallituksen linjauksen mukaan paikallista sopimista kehitetään työehtosopimusten kautta, ja sitä täydennetään lainsäädännöllä.

Hallituspuolueiden sisältä kuului pettyneitä ääniä, että nyt annettiin periksi SAK:lle ja työntekijäpuolelle. Joku puhui idean vesittämisestä.

Lindströmin mukaan hallitus antoi vasta nuotit siitä, mitä se edellyttää kolmikantaiselta työryhmältä, jonka määräaikaa samalla jatkettiin kesäkuulle. ”Joka tapauksessa tarvitaan lainsäädäntöä, mutta miten paljon, se täsmentyy.”

Lindströmin mukaan oli paljon myös niitä, joiden mielestä hallituksen linjaus oli varsin kelvollinen.

Lindström nostaa linjauksesta esiin muun muassa selviytymis- tai kriisilausekkeen. Hallituksen mukaan selviytymislauseke on määriteltävä sellaisia tilanteita varten, jolloin yritys kohtaa ”erityisen vaikeita haasteita”.

Tällainen haaste voisi olla esimerkiksi lomautusten tai irtisanomisten uhka. Lindströmin mukaan pyrkimyksenä on, että työntekijöiden kannalta huonot vaihtoehdot eivät aina toteutuisi, vaan tilanne voitaisiin työpaikoilla ratkaista yhdessä jollakin toisella tavalla.

”Työpaikoilla tilanne tunnetaan parhaiten. Tähän liittyy myös henkilöstön aseman vahvistaminen, että he ymmärtävät, osaavat ja tajuavat työpaikan luvut samalla tavalla.”

Lindström lisää, että haastavaa tilannetta on erittäin vaikea määritellä sellaiseen muotoon, että kaikki voivat määritelmän hyväksyä. ”Joku näkee kriisin toisella tavalla kuin toinen.”

Entäpä sitten hallituksen vaatimus siitä, että paikallisessa sopimisessa lopullisen päätösvallan tulee olla työpaikoilla? Voiko ammattiliitto vaikka konsultoida yksittäistä työpaikkaa ja ohjata työntekijöiden ratkaisuja?

”Päätösvaltaa ei ulkoisteta järjestöille tai liitoille, vaan asiat tehdään paikan päällä. Jos ei kyetä sopimaan tai tulee riita, työryhmän pitää määritellä, missä riita ratkaistaan, työtuomioistuimessa tai käräjäoikeudessa. Sekin on iso asia”, Lindström sanoo.

”Perimmäinen tavoite on, että paikallisesti päätetään eikä ulkoisteta.”


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  2. 2

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  5. 5

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  6. 6

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  7. 7

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  8. 8

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää