Valikko
Politiikka

Rehulan alkoholi­esitys ei riitä hallitus­kumppaneille – näitä vapautuksia kokoomus ja perus­suomalaiset ajavat

Kokoomus ja perussuomalaiset pidentäisivät alkoholimyyntiä vähittäiskaupoissa, keskusta ei

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) pohjaesitys alkoholilain uudistamiseksi ei riitä hallituskumppaneille kokoomukselle ja perussuomalaisille. Hallituskumppanien eduskuntaryhmät haluavat selkeästi suurempia vapautuksia alkoholipolitiikkaan.

Keskustan eduskuntaryhmä tukee Rehulan esitystä, mutta yksityiskohtainen käsittely on käymättä.

Rehula purkaisi reilusti ravintoloiden aukioloaikojen ja anniskelurajoitusten lupaviidakkoa, mutta muilta osin pohjapaperi on maltillinen. Alkon aukioloaikoja siinä esitetään pidennettäväksi arkisin iltayhdeksään.

Lopullinen alkoholilain uudistusesitys jalostuu lausuntokierroksen jälkeen. Rehula sanoo, että hän pyrkii antamaan hallituksen esityksen eduskunnalle ennen kesälomia. Hän ei ole halukas kommentoimaan hallituskumppanien esityksiä.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteisinä tavoitteina ovat alkoholin vähittäiskaupan aikarajojen laajentaminen, vähittäiskaupan prosenttirajan korottaminen, mainonnan rajoitusten keventäminen sekä päivittäistavarakaupan valmistustaparajoitteesta luopuminen.

 

Keskiolutta vahvempien juomien myynti kaupoissa

Kokoomuksen mukaan vähittäiskaupassa myytävien juomien vahvuusrajaa on nostettava nykyisestä 4,7 prosentista, jotta esimerkiksi pienpanimotuotteiden jakelu helpottuisi ja kotimaan kauppa voisi paremmin kilpailla matkustajatuontia vastaan.

Perussuomalaisten mukaan vähittäiskaupoissa myytävän alkoholin vahvuusrajan voisi nostaa 8,5 prosenttiin. ”Vahvat oluet, siiderit ja lonkerot ovat puolestamme tervetulleita kauppojen hyllyille”, totesi viime viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Hallitusneuvotteluissa kuitenkin jo päätettiin, että tällä vaalikaudella Alkon monopoliasemaa ei murreta. Alkolla siis säilyy toistaiseksi yksinoikeus myydä yli 4,7 prosenttisia juomia. ”Viinit eivät ole tulossa maitokauppoihin”, Rehula sanoikin tyhjentävästi kolumnissaan Suomenmaassa.

Keskustalla on voimassa vuodelta 2013 oleva Kippis kohtuudelle -ohjelma, jossa on tavoitteet alkoholipolitiikan uudistamiselle. Siinä keskusta olisi rajoittanut kaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden 3,7 prosenttiin. Rehula kuitenkin sanoo, että siitä on luovuttu.

”Keskiolut pysyy kaupoissa.”

 

Ravintoloiden ulosmyyntioikeus

Kokoomuksen mukaan vähintään 4,7-prosenttisten juomien ulosmyynti pitäisi sallia ravintoloille. Keskustalle on tärkeää Alkon monopoli, joten tätä puolue vastustaa.

 

Myyntiaikojen pidentäminen kaupoissa

Perussuomalaiset sallisivat alkoholin myynnin vähittäiskaupoissa kello 7-23, eli myyntiajat pitenisivät molemmista päistä. Tällä hetkellä alkoholin myynti on sallittu kaupoissa 9-21. Kokoomuksenkin eduskuntaryhmä kannattaa pidempiä aukioloaikoja, mutta ei ota kantaa kellonaikoihin.

Keskusta vastustaa vuoden 2013 tavoiteohjelmassaan aukioloaikojen pidentämistä.

Keskusta puolustaa sitä, että juominen siirtyy enemmän ravintoloihin. Keskustan eduskuntaryhmän sote-vastaava Hannakaisa Heikkinen sanoo, että myyntiajan pidentäminen kaupoissa sotisi sitä vastaan. Toinen peruste vastustaa pidennyksiä on kauppojen turvallisuus.

 

Alkoholin alv:n alennus ravintoloissa

Perussuomalaisten mielestä alkoholin ravintolamyynnin arvonlisäveron voisi laskea 14 prosenttiin nykyisestä 24 prosentista. Se lisäisi ravintoloiden myyntiä, kun juomien hinta laskisi. Tällä uskotaan olevan terveyspoliittisia vaikutuksia, kun juominen siirtyisi kotisohvilta valvottuihin olosuhteisiin.

Kokoomuksen ryhmässä alennukselle on vankka kannatus, mutta eduskuntaryhmä ei ottanut suoraan kantaa sen puolesta.

Valtiovarainministeriön mukaan alv:n alennus vähentäisi valtion verotuloja vuodessa 150 miljoonaa euroa sillä oletuksella, että kulutus pysyisi ennallaan. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan:n mukaan bruttomenetys olisi 120–130 miljoonaa euroa.

Heikkinen sanoo, että keskustalle alennus on ”harkittava asia, kun tavoitteena on että juomista siirrettäisiin ravintoloihin.” Ryhmässä on myönteistä värettä.

 

Juomien valmistustaparajoitus

Sekä kokoomus että perussuomalaiset kannattavat, että valmistustaparajoitus poistetaan. Ruokakaupoissa saisi myydä muitakin alkoholijuomia kuin käymisteitse valmistettuja juomia. Keskustan Heikkinen torjuu limuviinojen tulon kauppoihin: ”Tavoitteena on, että emme houkuttele nuoria käyttäjiä.”

 

Pienpanimoiden myyntioikeus

Perussuomalaiset kannattavat pienpanimojen ulosmyyntioikeutta samoin edellytyksin kuin vähittäiskaupalla on. Keskusta sallisi mietojen liköörien myynnin tilaviinimyymälöissä ja puolustaisi pienpanimoita, mutta Alkon monopoliasema estää ulosmyynnin.

 

Markkinointi

Sekä kokoomuksen että perussuomalaisten mukaan kotimaisille valmistajille on annettava oikeus kertoa omista tuotteistaan vapaasti nettisivuillaan ja harjoittaa verkkokauppaa vientimarkkinoilla.

 

Anniskeluluvat

Kokoomus haluaisi anniskeluluvista yrityskohtaisia siten, että luvan saanut yritys voi pelkällä ilmoituksella perustaa tilapäisen anniskelupaikan esimerkiksi ulkoilmatapahtumaan.

Missä mennään suomalaisessa alkoholipolitiikassa? Alla katsottavissa HSTV:n studiokeskustelu, jossa mukana kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen, THL:n alkoholipolitiikan tutkija Thomas Karlsson ja viskipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • alkoholimainonta
 • Alkoholipolitiikka

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  2. 2

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

  6. 6

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  7. 7

   Väljät virkaanastujaiset – Washingtoniin ei tullut Trumpin ennustamaa ”uskomatonta, ennätysmäistä yleisöä”

  8. 8

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  9. 9

   Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

  10. 10

   Salaisuuden pitäminen oli valtava taakka – Lapsena hyväksikäytetty Inkeri Tiitinen voitti traumansa liikunnan avulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  7. 7

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  8. 8

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  9. 9

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  10. 10

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  11. Näytä lisää