Politiikka

Valikko
Politiikka

Rehulan alkoholi­esitys ei riitä hallitus­kumppaneille – näitä vapautuksia kokoomus ja perus­suomalaiset ajavat

Kokoomus ja perussuomalaiset pidentäisivät alkoholimyyntiä vähittäiskaupoissa, keskusta ei

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) pohjaesitys alkoholilain uudistamiseksi ei riitä hallituskumppaneille kokoomukselle ja perussuomalaisille. Hallituskumppanien eduskuntaryhmät haluavat selkeästi suurempia vapautuksia alkoholipolitiikkaan.

Keskustan eduskuntaryhmä tukee Rehulan esitystä, mutta yksityiskohtainen käsittely on käymättä.

Rehula purkaisi reilusti ravintoloiden aukioloaikojen ja anniskelurajoitusten lupaviidakkoa, mutta muilta osin pohjapaperi on maltillinen. Alkon aukioloaikoja siinä esitetään pidennettäväksi arkisin iltayhdeksään.

Lopullinen alkoholilain uudistusesitys jalostuu lausuntokierroksen jälkeen. Rehula sanoo, että hän pyrkii antamaan hallituksen esityksen eduskunnalle ennen kesälomia. Hän ei ole halukas kommentoimaan hallituskumppanien esityksiä.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteisinä tavoitteina ovat alkoholin vähittäiskaupan aikarajojen laajentaminen, vähittäiskaupan prosenttirajan korottaminen, mainonnan rajoitusten keventäminen sekä päivittäistavarakaupan valmistustaparajoitteesta luopuminen.

 

Keskiolutta vahvempien juomien myynti kaupoissa

Kokoomuksen mukaan vähittäiskaupassa myytävien juomien vahvuusrajaa on nostettava nykyisestä 4,7 prosentista, jotta esimerkiksi pienpanimotuotteiden jakelu helpottuisi ja kotimaan kauppa voisi paremmin kilpailla matkustajatuontia vastaan.

Perussuomalaisten mukaan vähittäiskaupoissa myytävän alkoholin vahvuusrajan voisi nostaa 8,5 prosenttiin. ”Vahvat oluet, siiderit ja lonkerot ovat puolestamme tervetulleita kauppojen hyllyille”, totesi viime viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Hallitusneuvotteluissa kuitenkin jo päätettiin, että tällä vaalikaudella Alkon monopoliasemaa ei murreta. Alkolla siis säilyy toistaiseksi yksinoikeus myydä yli 4,7 prosenttisia juomia. ”Viinit eivät ole tulossa maitokauppoihin”, Rehula sanoikin tyhjentävästi kolumnissaan Suomenmaassa.

Keskustalla on voimassa vuodelta 2013 oleva Kippis kohtuudelle -ohjelma, jossa on tavoitteet alkoholipolitiikan uudistamiselle. Siinä keskusta olisi rajoittanut kaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden 3,7 prosenttiin. Rehula kuitenkin sanoo, että siitä on luovuttu.

”Keskiolut pysyy kaupoissa.”

 

Ravintoloiden ulosmyyntioikeus

Kokoomuksen mukaan vähintään 4,7-prosenttisten juomien ulosmyynti pitäisi sallia ravintoloille. Keskustalle on tärkeää Alkon monopoli, joten tätä puolue vastustaa.

 

Myyntiaikojen pidentäminen kaupoissa

Perussuomalaiset sallisivat alkoholin myynnin vähittäiskaupoissa kello 7-23, eli myyntiajat pitenisivät molemmista päistä. Tällä hetkellä alkoholin myynti on sallittu kaupoissa 9-21. Kokoomuksenkin eduskuntaryhmä kannattaa pidempiä aukioloaikoja, mutta ei ota kantaa kellonaikoihin.

Keskusta vastustaa vuoden 2013 tavoiteohjelmassaan aukioloaikojen pidentämistä.

Keskusta puolustaa sitä, että juominen siirtyy enemmän ravintoloihin. Keskustan eduskuntaryhmän sote-vastaava Hannakaisa Heikkinen sanoo, että myyntiajan pidentäminen kaupoissa sotisi sitä vastaan. Toinen peruste vastustaa pidennyksiä on kauppojen turvallisuus.

 

Alkoholin alv:n alennus ravintoloissa

Perussuomalaisten mielestä alkoholin ravintolamyynnin arvonlisäveron voisi laskea 14 prosenttiin nykyisestä 24 prosentista. Se lisäisi ravintoloiden myyntiä, kun juomien hinta laskisi. Tällä uskotaan olevan terveyspoliittisia vaikutuksia, kun juominen siirtyisi kotisohvilta valvottuihin olosuhteisiin.

Kokoomuksen ryhmässä alennukselle on vankka kannatus, mutta eduskuntaryhmä ei ottanut suoraan kantaa sen puolesta.

Valtiovarainministeriön mukaan alv:n alennus vähentäisi valtion verotuloja vuodessa 150 miljoonaa euroa sillä oletuksella, että kulutus pysyisi ennallaan. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan:n mukaan bruttomenetys olisi 120–130 miljoonaa euroa.

Heikkinen sanoo, että keskustalle alennus on ”harkittava asia, kun tavoitteena on että juomista siirrettäisiin ravintoloihin.” Ryhmässä on myönteistä värettä.

 

Juomien valmistustaparajoitus

Sekä kokoomus että perussuomalaiset kannattavat, että valmistustaparajoitus poistetaan. Ruokakaupoissa saisi myydä muitakin alkoholijuomia kuin käymisteitse valmistettuja juomia. Keskustan Heikkinen torjuu limuviinojen tulon kauppoihin: ”Tavoitteena on, että emme houkuttele nuoria käyttäjiä.”

 

Pienpanimoiden myyntioikeus

Perussuomalaiset kannattavat pienpanimojen ulosmyyntioikeutta samoin edellytyksin kuin vähittäiskaupalla on. Keskusta sallisi mietojen liköörien myynnin tilaviinimyymälöissä ja puolustaisi pienpanimoita, mutta Alkon monopoliasema estää ulosmyynnin.

 

Markkinointi

Sekä kokoomuksen että perussuomalaisten mukaan kotimaisille valmistajille on annettava oikeus kertoa omista tuotteistaan vapaasti nettisivuillaan ja harjoittaa verkkokauppaa vientimarkkinoilla.

 

Anniskeluluvat

Kokoomus haluaisi anniskeluluvista yrityskohtaisia siten, että luvan saanut yritys voi pelkällä ilmoituksella perustaa tilapäisen anniskelupaikan esimerkiksi ulkoilmatapahtumaan.

Missä mennään suomalaisessa alkoholipolitiikassa? Alla katsottavissa HSTV:n studiokeskustelu, jossa mukana kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen, THL:n alkoholipolitiikan tutkija Thomas Karlsson ja viskipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • alkoholimainonta
 • Alkoholipolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – Lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Demokraatti-lehden koko painos hukassa – ”Onhan tämä ihan käsittämätöntä”, kommentoi päätoimittaja

  7. 7

   Lakeudella pyörii myönteinen kierre – näin Seinäjoesta tuli kasvava menestystarina

  8. 8

   Teinivuosien juopottelu voi muuttaa aivoja pysyvästi – Tutkija: ”Alkoholi häiritsee aivojen kypsymistä”

  9. 9

   Pietarin trollitehtaasta on puhti pois – HS:n uusi juttusarja kertoo, miten Venäjä vaikuttaa eri Euroopan maissa

  10. 10

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  3. 3

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  4. 4

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  5. 5

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  6. 6

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  9. 9

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  10. 10

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää