Valikko
Politiikka

Rehulan alkoholi­esitys ei riitä hallitus­kumppaneille – näitä vapautuksia kokoomus ja perus­suomalaiset ajavat

Kokoomus ja perussuomalaiset pidentäisivät alkoholimyyntiä vähittäiskaupoissa, keskusta ei

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) pohjaesitys alkoholilain uudistamiseksi ei riitä hallituskumppaneille kokoomukselle ja perussuomalaisille. Hallituskumppanien eduskuntaryhmät haluavat selkeästi suurempia vapautuksia alkoholipolitiikkaan.

Keskustan eduskuntaryhmä tukee Rehulan esitystä, mutta yksityiskohtainen käsittely on käymättä.

Rehula purkaisi reilusti ravintoloiden aukioloaikojen ja anniskelurajoitusten lupaviidakkoa, mutta muilta osin pohjapaperi on maltillinen. Alkon aukioloaikoja siinä esitetään pidennettäväksi arkisin iltayhdeksään.

Lopullinen alkoholilain uudistusesitys jalostuu lausuntokierroksen jälkeen. Rehula sanoo, että hän pyrkii antamaan hallituksen esityksen eduskunnalle ennen kesälomia. Hän ei ole halukas kommentoimaan hallituskumppanien esityksiä.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteisinä tavoitteina ovat alkoholin vähittäiskaupan aikarajojen laajentaminen, vähittäiskaupan prosenttirajan korottaminen, mainonnan rajoitusten keventäminen sekä päivittäistavarakaupan valmistustaparajoitteesta luopuminen.

 

Keskiolutta vahvempien juomien myynti kaupoissa

Kokoomuksen mukaan vähittäiskaupassa myytävien juomien vahvuusrajaa on nostettava nykyisestä 4,7 prosentista, jotta esimerkiksi pienpanimotuotteiden jakelu helpottuisi ja kotimaan kauppa voisi paremmin kilpailla matkustajatuontia vastaan.

Perussuomalaisten mukaan vähittäiskaupoissa myytävän alkoholin vahvuusrajan voisi nostaa 8,5 prosenttiin. ”Vahvat oluet, siiderit ja lonkerot ovat puolestamme tervetulleita kauppojen hyllyille”, totesi viime viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho.

Hallitusneuvotteluissa kuitenkin jo päätettiin, että tällä vaalikaudella Alkon monopoliasemaa ei murreta. Alkolla siis säilyy toistaiseksi yksinoikeus myydä yli 4,7 prosenttisia juomia. ”Viinit eivät ole tulossa maitokauppoihin”, Rehula sanoikin tyhjentävästi kolumnissaan Suomenmaassa.

Keskustalla on voimassa vuodelta 2013 oleva Kippis kohtuudelle -ohjelma, jossa on tavoitteet alkoholipolitiikan uudistamiselle. Siinä keskusta olisi rajoittanut kaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden 3,7 prosenttiin. Rehula kuitenkin sanoo, että siitä on luovuttu.

”Keskiolut pysyy kaupoissa.”

 

Ravintoloiden ulosmyyntioikeus

Kokoomuksen mukaan vähintään 4,7-prosenttisten juomien ulosmyynti pitäisi sallia ravintoloille. Keskustalle on tärkeää Alkon monopoli, joten tätä puolue vastustaa.

 

Myyntiaikojen pidentäminen kaupoissa

Perussuomalaiset sallisivat alkoholin myynnin vähittäiskaupoissa kello 7-23, eli myyntiajat pitenisivät molemmista päistä. Tällä hetkellä alkoholin myynti on sallittu kaupoissa 9-21. Kokoomuksenkin eduskuntaryhmä kannattaa pidempiä aukioloaikoja, mutta ei ota kantaa kellonaikoihin.

Keskusta vastustaa vuoden 2013 tavoiteohjelmassaan aukioloaikojen pidentämistä.

Keskusta puolustaa sitä, että juominen siirtyy enemmän ravintoloihin. Keskustan eduskuntaryhmän sote-vastaava Hannakaisa Heikkinen sanoo, että myyntiajan pidentäminen kaupoissa sotisi sitä vastaan. Toinen peruste vastustaa pidennyksiä on kauppojen turvallisuus.

 

Alkoholin alv:n alennus ravintoloissa

Perussuomalaisten mielestä alkoholin ravintolamyynnin arvonlisäveron voisi laskea 14 prosenttiin nykyisestä 24 prosentista. Se lisäisi ravintoloiden myyntiä, kun juomien hinta laskisi. Tällä uskotaan olevan terveyspoliittisia vaikutuksia, kun juominen siirtyisi kotisohvilta valvottuihin olosuhteisiin.

Kokoomuksen ryhmässä alennukselle on vankka kannatus, mutta eduskuntaryhmä ei ottanut suoraan kantaa sen puolesta.

Valtiovarainministeriön mukaan alv:n alennus vähentäisi valtion verotuloja vuodessa 150 miljoonaa euroa sillä oletuksella, että kulutus pysyisi ennallaan. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan:n mukaan bruttomenetys olisi 120–130 miljoonaa euroa.

Heikkinen sanoo, että keskustalle alennus on ”harkittava asia, kun tavoitteena on että juomista siirrettäisiin ravintoloihin.” Ryhmässä on myönteistä värettä.

 

Juomien valmistustaparajoitus

Sekä kokoomus että perussuomalaiset kannattavat, että valmistustaparajoitus poistetaan. Ruokakaupoissa saisi myydä muitakin alkoholijuomia kuin käymisteitse valmistettuja juomia. Keskustan Heikkinen torjuu limuviinojen tulon kauppoihin: ”Tavoitteena on, että emme houkuttele nuoria käyttäjiä.”

 

Pienpanimoiden myyntioikeus

Perussuomalaiset kannattavat pienpanimojen ulosmyyntioikeutta samoin edellytyksin kuin vähittäiskaupalla on. Keskusta sallisi mietojen liköörien myynnin tilaviinimyymälöissä ja puolustaisi pienpanimoita, mutta Alkon monopoliasema estää ulosmyynnin.

 

Markkinointi

Sekä kokoomuksen että perussuomalaisten mukaan kotimaisille valmistajille on annettava oikeus kertoa omista tuotteistaan vapaasti nettisivuillaan ja harjoittaa verkkokauppaa vientimarkkinoilla.

 

Anniskeluluvat

Kokoomus haluaisi anniskeluluvista yrityskohtaisia siten, että luvan saanut yritys voi pelkällä ilmoituksella perustaa tilapäisen anniskelupaikan esimerkiksi ulkoilmatapahtumaan.

Missä mennään suomalaisessa alkoholipolitiikassa? Alla katsottavissa HSTV:n studiokeskustelu, jossa mukana kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen, THL:n alkoholipolitiikan tutkija Thomas Karlsson ja viskipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • alkoholimainonta
 • Alkoholipolitiikka

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  3. 3

   Ensin tulivat kivut ja syvä väsymys – Jussi Kaijalalla ei ole muistikuvaa punkin puremasta, joka muutti hänen koko elämänsä

  4. 4

   Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

  5. 5

   Vanhemmat alkoivat retostella raivokohtauksilla ja lasten uhkailulla somessa – Asiantuntija neuvoo, miten saat kiukun hallintaan

  6. 6

   Yksivuotiaiden yöheräilystä kärsitään melkein joka perheessä, selviää tutkimuksesta – syöttämisen sijaan kannattaisi suosia ”tassuttelua”

  7. 7

   Satavuotias ravintola Lehtovaara elää legendaarisella klassikkoannoksellaan – ”Eilenkään ei mennyt muuta kuin sitä”

  8. 8

   Kiina uhkaa pakkopalauttaa kahdeksan Pohjois-Koreasta loikannutta – Kotimaassa heitä odottaisi todennäköisesti kidutus ja jopa kuolema

  9. 9

   Laillisuusvalvoja: Kelan hyvitettävä asiakkaille toimeentulotuen viivästyminen

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  5. 5

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  6. 6

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  7. 7

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  8. 8

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  9. 9

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  10. 10

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää