Valikko
Politiikka

Stubb: USA-harjoitusten ei pitäisi yllättää ketään – eikä ainakaan Antti Rinnettä

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ihmettelee sosiaalidemokraattien tapaa reagoida sotaharjoitteluun Yhdysvaltojen kanssa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ihmettelee maanantai-iltana julkaisemassaan blogikirjoituksessa sitä tapaa, jolla sosiaalidemokraatit haastavat hallitusta siitä, että Puolustusvoimat harjoittelee Suomessa yhdessä amerikkalaisjoukkojen kanssa.

Stubb pitää Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen ”hämmennystä” kummallisena.

”Rinne oli oman hallitukseni ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen. Näin ollen hänen pitäisi tietää, mistä siellä on linjattu. Siitä, että Suomi tiivistää kansainvälistä yhteistyötä ja osallistuu sotilaallisiin harjoituksiin.”

Eduskunnassa nousi toissa viikolla vilkas keskustelu tiedonsaannista sotaharjoituksista, kun median kautta tuli ilmi, että ilmavoimat harjoittelee amerikkalaishävittäjien kanssa toukokuussa Rissalassa. Myös maavoimat harjoittelevat amerikkalaiset panssariajoneuvojen kanssa Suomessa, ja kesäkuussa amerikkalaiset järjestävät osan Baltops-16 Itämeren-harjoituksestaan ensi kerran Suomen alueella.

Sosiaalidemokraatit kyseenalaistivat varsin näyttävästi kevään kahdenväliset harjoitukset ja kysyivät, onko puolustusministeriö ryhtynyt tekemään omaa ulkopolitiikkaa. Entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd) mukaan tämänkaltaiset uudet harjoitukset ei ole rutiiniasia.

Stubb vastaa blogissaan Tuomiojalle, ettei uusissa harjoituksissa ole kyse puolustusministerin sooloilusta. ”Ei ole, vaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteisestä linjauksesta.”

Stubbin mielestä puolustuspoliittisen yhteistyön ja transatlanttisen yhteistyön vahvistasinen sekä Nato-kumppanuuden syventämisen ei pitäisi yllättää oikeastaan ketään eduskunnassa. Nämä asiat on hänen mukaansa kirjattu hallitusohjelmaan ”kristallinkirkkaasti”.

”Ymmärrän, että Paavo Väyrynen on huolissaan puolustusvoimien kansainvälisestä yhteistyöstä. Väyrynen ehkä toivoo, että Suomi palaisi ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan Venäjän ja lännen välimaastoon 1970-luvun tapaan. Meillä ei kuitenkaan ole aikomustakaan muuttaa Suomen vakaata asemaa osana EU:ta ja länttä.”

Stubb myöntää, että osin kansanedustajien kritiikki osuu kuitenkin oikeaan. Tiedonkulun eduskuntaan täytyy olla tiiviimpää, hän kirjoittaa. ”Eduskunta saa tiedot, mutta kokonaisuuksina liian harvoin. Tietoa on välitettävä tiiviimmällä tahdilla.”

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on jo aiemmin luvannut eduskunnan saavan jatkossa paremmin tietoa sotaharjoituksista.

Stubbin mukaan kansainväliset harjoitukset Yhdysvaltain ja Naton kanssa eivät vie Suomea lähemmäs Natoa. Harjoittelua nimenomaan Suomessa Stubb pitää taloudellisesti järkevänä.

”Tavallisesti valtaosa harjoitusten kustannuksista syntyy suomalaisjoukkojen ja -materiaalin kuljettamisesta ulkomaille ja takaisin.”

Yhdysvallat on Puolustusvoimien kahdenvälisistä kumppaneista tärkein, Stubb kirjoittaa. ”Yhteistyö on tiivistynyt siitä lähtien, kun Suomi hankki ilmavoimilleen yhdysvaltalaiset Hornet-hävittäjät. Siitä on jo yli kaksikymmentä vuotta, eli uudesta asiasta ei ole kyse. Uutta on se, että Yhdysvallat panostaa taas harjoitteluun Euroopan maiden kanssa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  10. 10

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää