Valikko
Politiikka

Hallituksen aie kieltää ulkoistukset lailla ihmetyttää kunnissa – ”Miksi toimitaan näin rajulla tavalla”

Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja pitää outona, että kunnat eivät saisi tehdä mitään sote-uudistusta odotellessaan.

Sosiaali- ja terveyspalveluitaan ulkoistaneiden Mänttä-Vilppulan, Tohmajärven ja Ähtärin kunnanjohtajat ihmettelevät hallituksen aikeita rajoittaa väliaikaisella lailla sote-ulkoistuksia.

Hallitus aikoo myös rajoittaa suuria investointeja, esimerkiksi sairaaloiden laajennuksia. Hallitus ilmoitti asiasta helmikuun alussa ja kertoi pyrkivänsä antamaan siitä lakiesityksen eduskunnalle mahdollisimman pian.

Koska laki on määräaikainen, se ei törmänne perustuslakiin, vaikka siinä puututaan kuntien itsehallintoon.

Kunnanjohtajien mielestä ainakin heidän johtamissaan kunnissa niin sanottu kokonaisulkoistus eli kaikkien sote-palveluiden siirtäminen yksityiselle toimijalle on säästänyt merkittävästi kunnan rahoja.

”Miksi toimitaan näin rajulla tavalla?” kysyy Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

”Pidän ihmeellisenä että ulkoistuksia rajoitetaan, kun sote-uudistus on näin pitkissä kantimissa. Oletetaanko, että kunnat eivät tee nyt mitään? Jos valtio säätää sote-lain, joka taas torppaantuu perustuslakivaliokunnassa, niin montako vuotta on taas menetetty?” Sirviö sanoo.

Kunnanjohtajat olivat puhujina Terveyspalvelualan liiton tilaisuudessa. Liitto edustaa yksityisiä toimijoita eli muun muassa Attendoa, Mehiläistä ja Pihlajalinnaa, jotka ovat tehneet kuntien kanssa pitkiä ulkoistamissopimuksia. Pihlajalinnan pörssikurssi laski heti, kun tieto hallituksen lakihankkeesta uutisoitiin.

Sirviön johtamassa Mänttä-Vilppulassa sote on ulkoistettu Pihlajalinnalle.

”Alueille pitäisi antaa itse keinot päästä tavoitteisiin. Miksi ei anneta mahdollisuutta haastaa ja sparrata julkista toimijaa laadussa, kustannustehokkuudessa ja vaikuttavuudessa”, sanoo Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.

Pienimäen mukaan Ähtäri teki kokonaisulkoistuksen yhdessä Alavuden ja Kuortaneen kanssa, koska kunta halusi säilyttää soten työpaikat ja lähipalvelut. Kaupungista on menetetty jo Kela, te-toimisto ja verotoimisto, ja pelkona oli myös oman terveysaseman lopetus.

Tohmajärven kunnanjohtajan Olli Riikosen mukaan Tohmajärven sote-menojen kasvu on ollut hyvin hillittyä Attendolle tehdyn kokonaisulkoistuksen jälkeen. Ensimmäisenä ulkoistusvuonna säästö oli 1,4 miljoonaa euroa, mikä Tohmajärvellä vastaa kuntaverossa kahta prosenttiyksikköä.

Ex-kansanedustaja ja nyt Mehiläisen palveluksessa oleva Lasse Männistö (kok) sanoo hallituksen suunnitteleman lakiesityksen olevan ensimmäinen kerta, kun kuntien mahdollisuuksia toimia palvelumarkkinoilla rajoitetaan.

”Tämä on periaatteellisena kysymyksenä merkittävä. Kunnalla on itsehallinto ja vastuu järjestää palvelut”, Männistö sanoo.

Hän ennustaa, että pitemmän päälle valtio haluaa estää kunnilta ulkoistamisvaihtoehdon kokonaan.

Hallituksen perustelujen mukaan kunnat ovat tehneet ratkaisuja, joiden perimmäinen tavoite on betonoida oman kunnan alueelle nykyiset sote-palvelut tai kasvattaa oman kunnan palveluihin sidottuja voimavaroja.

Ulkoistussopimukset myös sitovat tulevia maakuntia ja voivat heikentää niiden mahdollisuuksia järjestää palvelut tehokkaasti ja kaikille yhdenvertaisesti.

Attendolla eniten kokonaisulkoistuksia

 Yksityisistä yrityksistä Attendo on tehnyt kuntien kanssa eniten ulkoistuksia. Sillä on sopimukset Rääkkylän, Puolangan, Tohmajärven, Kärsämäen, Pyhtään ja Sysmän kanssa.

 Pihlajalinnalla on yhteisyritykset Mänttä-Vilppulan ja Jämsän sekä kuusiokuntien eli Alavuden, Ähtärin ja Kuortaneen kanssa. Soini liittyy mukaan ensi vuoden alusta.

 Pihlajalinna on tehnyt kokonaisulkoistukset myös Kihniössä ja Parkanossa.

 Rantasalmi on ulkoistanut soten Suomen Terveystalolle, Siikalatva Mehiläiselle ja Posio Coronarialle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  2. 2

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku
  3. Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä
  4. Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta
  5. Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan
  6. Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen
  7. Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan syöpää ei voitu leikata suunnitellusti
  8. Tunti sitten
  9. Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”
  10. Linnanmäen Salama-vuoristorata jumittui – neljä ihmistä kävelytettiin alas
  11. Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan
  12. Trump tapaa hämmentävän EU-himmelin pomot Brysselissä – huoneeseen marssii kolme ”presidenttiä” ja ”yksi varapresidentti”
  13. Näytä lisää