Valikko
Politiikka

Hallituksen aie kieltää ulkoistukset lailla ihmetyttää kunnissa – ”Miksi toimitaan näin rajulla tavalla”

Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja pitää outona, että kunnat eivät saisi tehdä mitään sote-uudistusta odotellessaan.

Sosiaali- ja terveyspalveluitaan ulkoistaneiden Mänttä-Vilppulan, Tohmajärven ja Ähtärin kunnanjohtajat ihmettelevät hallituksen aikeita rajoittaa väliaikaisella lailla sote-ulkoistuksia.

Hallitus aikoo myös rajoittaa suuria investointeja, esimerkiksi sairaaloiden laajennuksia. Hallitus ilmoitti asiasta helmikuun alussa ja kertoi pyrkivänsä antamaan siitä lakiesityksen eduskunnalle mahdollisimman pian.

Koska laki on määräaikainen, se ei törmänne perustuslakiin, vaikka siinä puututaan kuntien itsehallintoon.

Kunnanjohtajien mielestä ainakin heidän johtamissaan kunnissa niin sanottu kokonaisulkoistus eli kaikkien sote-palveluiden siirtäminen yksityiselle toimijalle on säästänyt merkittävästi kunnan rahoja.

”Miksi toimitaan näin rajulla tavalla?” kysyy Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

”Pidän ihmeellisenä että ulkoistuksia rajoitetaan, kun sote-uudistus on näin pitkissä kantimissa. Oletetaanko, että kunnat eivät tee nyt mitään? Jos valtio säätää sote-lain, joka taas torppaantuu perustuslakivaliokunnassa, niin montako vuotta on taas menetetty?” Sirviö sanoo.

Kunnanjohtajat olivat puhujina Terveyspalvelualan liiton tilaisuudessa. Liitto edustaa yksityisiä toimijoita eli muun muassa Attendoa, Mehiläistä ja Pihlajalinnaa, jotka ovat tehneet kuntien kanssa pitkiä ulkoistamissopimuksia. Pihlajalinnan pörssikurssi laski heti, kun tieto hallituksen lakihankkeesta uutisoitiin.

Sirviön johtamassa Mänttä-Vilppulassa sote on ulkoistettu Pihlajalinnalle.

”Alueille pitäisi antaa itse keinot päästä tavoitteisiin. Miksi ei anneta mahdollisuutta haastaa ja sparrata julkista toimijaa laadussa, kustannustehokkuudessa ja vaikuttavuudessa”, sanoo Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.

Pienimäen mukaan Ähtäri teki kokonaisulkoistuksen yhdessä Alavuden ja Kuortaneen kanssa, koska kunta halusi säilyttää soten työpaikat ja lähipalvelut. Kaupungista on menetetty jo Kela, te-toimisto ja verotoimisto, ja pelkona oli myös oman terveysaseman lopetus.

Tohmajärven kunnanjohtajan Olli Riikosen mukaan Tohmajärven sote-menojen kasvu on ollut hyvin hillittyä Attendolle tehdyn kokonaisulkoistuksen jälkeen. Ensimmäisenä ulkoistusvuonna säästö oli 1,4 miljoonaa euroa, mikä Tohmajärvellä vastaa kuntaverossa kahta prosenttiyksikköä.

Ex-kansanedustaja ja nyt Mehiläisen palveluksessa oleva Lasse Männistö (kok) sanoo hallituksen suunnitteleman lakiesityksen olevan ensimmäinen kerta, kun kuntien mahdollisuuksia toimia palvelumarkkinoilla rajoitetaan.

”Tämä on periaatteellisena kysymyksenä merkittävä. Kunnalla on itsehallinto ja vastuu järjestää palvelut”, Männistö sanoo.

Hän ennustaa, että pitemmän päälle valtio haluaa estää kunnilta ulkoistamisvaihtoehdon kokonaan.

Hallituksen perustelujen mukaan kunnat ovat tehneet ratkaisuja, joiden perimmäinen tavoite on betonoida oman kunnan alueelle nykyiset sote-palvelut tai kasvattaa oman kunnan palveluihin sidottuja voimavaroja.

Ulkoistussopimukset myös sitovat tulevia maakuntia ja voivat heikentää niiden mahdollisuuksia järjestää palvelut tehokkaasti ja kaikille yhdenvertaisesti.

Attendolla eniten kokonaisulkoistuksia

 Yksityisistä yrityksistä Attendo on tehnyt kuntien kanssa eniten ulkoistuksia. Sillä on sopimukset Rääkkylän, Puolangan, Tohmajärven, Kärsämäen, Pyhtään ja Sysmän kanssa.

 Pihlajalinnalla on yhteisyritykset Mänttä-Vilppulan ja Jämsän sekä kuusiokuntien eli Alavuden, Ähtärin ja Kuortaneen kanssa. Soini liittyy mukaan ensi vuoden alusta.

 Pihlajalinna on tehnyt kokonaisulkoistukset myös Kihniössä ja Parkanossa.

 Rantasalmi on ulkoistanut soten Suomen Terveystalolle, Siikalatva Mehiläiselle ja Posio Coronarialle.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  9. 9

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  10. 10

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  4. 4

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää