Politiikka

Hiihtoretkillä on syntynyt monta poliittista suurpäätöstä – Kekkostiet, Rukan lumet, lobbausta Lapissa

HS kysyi ministereiltä ja muilta poliitikoilta, mikä rooli hiihdolla on ollut heidän päätöksenteossaan. Ja millä hiihtotyylillä päätökset ovat syntyneet.

Letkeä hiihtoretki avarissa maisemissa. Ei kiirettä. Hiljaisuus. Mikäpä olisi parempi hetki oivalluksille.

Tämän ovat huomanneet myös poliitikot. Hiihtoreissut ovat perisuomalainen tapa tehdä ja pohjustaa päätöksiä kuten myös käyttää valtaa.

Lähihistorian kuuluisin hiihtopäätöksen on tehnyt Matti Vanhanen (kesk) pääministeriaikanaan vuonna 2009. Tuolloin hänelle syntyi ”Rukan lumilla” ajatus, että hallituksen on paras nostaa eläkkeelle siirtymisikää kahdella vuodella.

Päätös syntyi perinteisellä hiihtotyylillä, kuten muutkin HS:n kaivamat hiihtopäätökset. ”Siinä ei tarvitse niin puuskuttaa”, nykyinen kansanedustaja Vanhanen sanoo.

Vanhanen sanoo, että hänellä usein syntyy päätöksiä juuri hiihtäessä tai muuten rauhallisesti ulkoillessa, vaikka ei osaa tarkkaan yksilöidä eläkepäätöksen lisäksi muuta yksittäistä urheilutilanteessa tehtyä päätöstä. ”Usein päätökset kypsyvät rauhassa ilman ulkoista painetta. Tähän pitkä hiihtolenkki sopii hyvin.”

Keskeinen päätösten kehittelypaikka on Lappi ja siellä etenkin Saariselkä, jossa esimerkiksi Suomen Pankin tunturimajalla on käynyt iso joukko myös kansanvälisiä päättäjiä.

Saariselän ladut olivat käytössä myös talvella 2012 ja 2013, kun pääministeri Jyrki Katainen (kok) ja ulkoministeri Alexander Stubb (kok) kutsuivat eri maiden valtiopäämiehiä keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta epäviralliseen seminaariin.

Saariselän Vaskoolihiihto on yksi suomalaisen valtaeliitin keskeisimmistä kokoontumishetkistä. Maaliskuussa 2013 siellä olivat muun muassa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) ja EK:n puheenjohtaja Ilpo Kokkila.

Pari viikkoa hiihdon jälkeen Kokkila pyysi Liikasta apuun, jotta työmarkkijohtajille syntyisi yhteinen käsitys Suomen talousongelmista. Puolen vuoden kuluttua käsissä oli keskitetty palkkaratkaisu ja valtion laaja rakenneuudistuspaketti. Alkoi Suomen kilpailukyvyn ja kestävyysvajeen korjaustyö, joka jatkuu edelleen.

Nyt kilpailukykytehtävää hoitaa elinkeinoministeri ja entinen pitkäaikainen EU:n komissaari Olli Rehn (kesk).

Hänelle lähin urheilulaji on jalkapallo, mutta hän muistaa ainakin yhden keskeisen idean, jonka hän on saanut hiihtäessä. Se oli kun Slovenian ja Kroatian rajakiista uhkasi kaataa Kroatian jäsenyysneuvottelut vuosina 2008–2009. Rehn oli tuolloin EU:n laajentumisasioista vastaava komissaari.

”Mietin asiaa hiihtolenkillä joululomalla 2008, ja sain ajatuksen kysyä presidentti Martti Ahtisaarta rajakiistan välittäjäksi ja ratifioin sen saunan lauteilla. Martti suostui siihen, että hänen nimeään sai alustavasti käyttää”, Rehn sanoo. Hiihtotyyli päätöshetkellä oli perinteinen ja vauhti hidas.

Rehn laittoi asian liikkeelle tammikuussa slovenialaiskomissaari Janez Potoznikin kanssa ja syksyllä rajarauha oli valmis.

”Jouduin tosin itse vetämään ne neuvottelut, koska osapuolet halusivat tietää tarkat ehdot välitystyölle ennen kuin välittäjä nimetään ja se johti yksityiskohtaiseen sopimukseen, mutta Martti Ahtisaaren suostumus oli isoksi hyödyksi, loi painetta ja olennaisesti vauhditti neuvotteluja”, Rehn sanoo.

Rehn sanoo, että jalkopallossa ideoita syntyy selvästä vähemmän. ”Futiskentällä ei ideoida, vaan keskitytään olennaiseen eli pelataan vimmatusti. Sen jälkeen pää on tietysti ensin tyhjä ja sitten altis uusille ajatuksille.”

Suomen merkittävin hiihtävä vaikuttaja oli vuosina 1956–1981 tasavallan presidenttinä toiminut Urho Kekkonen. Hän kävi joka vuosi pitkillä hiihtoreissuilla Lapissa. Perässähiihtäjiin kuuluivat maan keskeisiä yritysjohtajia ja poliittisia päättäjiä kuten myös ulkomaiden valtiopäämiehiä.

Kotonaan Tamminiemestä hän lähti lähes joka aamu joko lenkille tai hiihtolenkille pohtimaan päätöksiä ennen kuin päivä alkoi. ”Näillä Helsingin hiihdoilla Kekkonen pohti usein puheitaan, jotka sitten kirjoitti hiihtoretkiltä tultuaan”, sanoo Kekkosen elämäkerran kirjoittanut professori Juhani Suomi.

”Minulla muistuu mieleen myös Kainuun hiihtoretket Kekkosen pääministerikaudelta 1950-luvun alkupuolelta. Näillä hiihtoretkillä syntyi ajatus rakentaa uudet tiet Kainuun korpiin, nämä Kekkostiet, kuinka monta niitä nyt olikaan”, Suomi sanoo.

Kuusamon laduilla Kekkonen muotoili 1970-luvun yhden tärkeimmistä paimenkirjeistään. Sen nimi oli Hajahuomioita päivän poliittisista näkemyksistä. Siinä hän pohdiskeli ärtyneeseen sävyyn eduskunnan hajottamista, pisti järjestykseen Sdp:n ja keskustan johdon ja haukkui valtiovarainministerin ja ministereiden palkankorotukset.

”Vaikka Kekkoselle hiihto oli pääasiassa rentoutumista, matkoilla oli ystäviä ja päättäjiä, joiden kanssa käsiteltiin asioita maan ja taivaan välillä”, Suomi sanoo. Hiihdoille osallistuivat muun muassa Neuvostoliiton Suomen-suurlähettiläs Vladimir Stepanov ja suomalaiset idänkauppiaat kuten suomalaisten rakennusyhtiöiden yhteenliittymän Finn-Stroin voimamies Kauko Rastas.

Juhani Suomen mukaan hiihtoretkistä tärkeät olivat myös puolustusvoimien komentajan Lauri Sutelan ja Kekkosen hiihtoretket, joilla paranneltiin presidentin ja armeijan välejä. Kekkonen käytti tehokkaasti hiihtoa myös presidentinvaaleissa 1956, jolloin hänen yksi vaalifilminsä tehtiin 260 kilometrin hiihtolenkillä Rajajoosepista Kemijokivarteen.

Kekkoselle hiihto oli tapa käyttää valtaan ja näyttää voimiaan. Hänen ohitseen ei kannattanut hiihtää, mutta heikkouttaan ei myöskään saanut näyttää. Pahasti jälkeen jääneet saivat kuulla kunniansa.

Kekkonen hiihti perinteisellä tyylillä.

Nykyisistä ministereistä ahkerin urheilija lienee valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok). Myös hän on käyttänyt urheilua vaalityössä, kun hän on kiertänyt maata pyörällään tapaamassa äänestäjiä. Stubb harrastaa ennen kaikkea juoksua ja pyöräilyä.

Stubb ei yksilöi päätöksiä, jotka olisivat suoranaisesti kehittyneet urheilussa.

”Treenaaminen ei ole lepoa tai suoraan ideoiden lähde, vaan elämäntapa. Tässä ammatissa paine on jatkuva. Jos ei ole kunnossa, päätöksentekokyky heikkenee. Tunti liikuntaa antaa kaksi tuntia energiaa jokaiseen päivään. Kaiken lähtökohtana on uni, ruokavalio ja liikunta. Maltti on valttia”, Stubb sanoo.

Joskus on käynyt niinkin, että urheilussa mieleen tulleet ajatukset olisi ollut ehkä paras pitää ihan omina ajatuksina. Näin kävi ulkoministeri Stubbille vuonna 2008, kun hän selvitti maratonin kuuluttajalle selvinneensä Helsinki City Marathonin rasituksesta ajattelemalla Yhdysvaltojen ulkoministerin Condoleezza Ricen sääriä.

Meneillään oli Georgian ja Venäjän kriisi ja juoksun aikana Ricen toimistosta ehdittiin soittaa useita kertoja Stubbille.

Vuodesta 1975 kansanedustajana toiminut Ilkka Kanerva (kok) sanoo, että riippuu urheilulajista, miten se vaikuttaa päätöksentekoon.

”On hyvin inspiroivaa, kun on yksin liikkeelle vaikkapa kävellen, juosten tai hiihtäen. Ei tarvitse sparrata, joten ajatukset pysyvät kirkkaina”, useita kertoja ministerinä työskennellyt Kanerva sanoo. Hän ei osaa konkreettisesti määritellä päätöstä, joka hänellä itsellään olisi syntynyt urheillessa. ”Tunnistan tällaisen tilanteen kuitenkin hyvin.”

Hän sanoo, että Lapin hiihtoretkillä on merkittävä merkitys suomalaisessa päätöksenteossa. ”Siellä ei ole ulkopuolista painetta tai aikataulua. Kukaan ei lähde kokouksesta pois kuten Helsingissä tai Turussa, joissa on päätöksenteossa mukana ristikkäispaineita”, hän sanoo. ”Lapissa voi hiihdon lomassa ajatella asioita laajemmin ja luovemmin.”

Hän sanoo juuri saaneen alustavan pyynnön isännöidä rauhanvälitykseen liittyvää seminaaria Lapissa. ”En valitettavasti voi sanoa, mistä on kysymys.”

Kanervan tyyli on pääasiassa perinteinen, mutta luisteluakin hän on kokeillut.

Entinen kansanedustaja, ministeri ja Veikkauksen toimitusjohtaja (sd) sanoo, että Suomessa on poliittista historiaa kirjoitettu paljon Lapin hiihtoreissuilla. Siellä on myös lobattu monia asioita, hän sanoo.

Ahde sanoo, että esimerkiksi Rukan hiihtoreisuilla pohjustettiin koskien suojelulakia 1980-luvulla, kun hän oli ympäristöministeri. Samoin Lapissa hän näki konreettisesti, ettei kansallispuistoalueella pidä korjata kaatuneita puita. ”Lapin ympäristössä näkee asiat eri tavalla kuin Bulevardilla.”

”Vaikka en ole kova hiihtäjä, ovathan Lapin hanget stimulantti ympäristö. On kuin lähestyisi taivasten valtakuntaa, syntyy sellainen euforia, jota harvemmin sisätiloissa ja kiireessä kokee. Uskon, että se auttaa avaamaan kokonaisuuksia.”

Ahteen hiihtotyyli on perinteinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hiihto
 • Ruka
 • Politiikka
 • saariselkä
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Britannian prinssi William lopettaa työnsä ambulanssilentäjänä – keskittyy nyt kokonaan kuninkaallisiin tehtäviin

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  7. 7

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  8. 8

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  9. 9

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  10. 10

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  8. 8

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  9. 9

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  10. 10

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää