Valikko
Politiikka

Suomi miettii aseistettuja varusmiehiä rajavartijoiden avuksi – sisäministeri Orpo ja kansliapäällikkö Nerg kiistävät väitteen

Hallitus miettii HS:n tietojen mukaan varusmiesten ja reserviläisten aseistamista, jotta Suomi pystyy toimimaan, jos itäraja uhkaa pettää. Sisäministeri Petteri Orpon (kok) ja ministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan asiasta ei ole keskusteltu.

Huoli itärajan yli Suomeen saapuvista pakolaisista ei hellitä.

Hallituksen maahanmuuttotyöryhmässä on ryhdytty HS:n tietojen mukaan pohtimaan jo aseistettujen varusmiesten ja reserviläisten käyttöä rajavartijoiden apuna.

Voimankäyttö olisi dramaattinen toimenpide ja edellyttäisi lainmuutoksia. Nykylain mukaan Puolustusvoimat ei voi antaa aseellista apua Rajavartiolaitokselle rauhan aikana.

Asiasta on toistaiseksi vasta keskusteltu. Mahdollisten lainmuutosten valmistelu kuuluu sisäasianministeriölle.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kiistävät, että hallituksessa on ryhdytty pohtimaan aseistettujen varusmiesten ja reserviläisten lähettämistä itärajalle.

”Varmistin asian vielä kansliapäälliköltä ja parilta muultakin henkilöltä. Tätä ei ole edes sivuttu. Tämä ei ole ollut asialistalla eikä missään muussakaan aktiivisessa valmistelussa”, Orpo sanoo.

”En poissulje sitä, että viranomaisten välisessä varautumisessa olisi pohdittu virka-apuasioita. Torniossahan varusmiehet olivat antamassa virka-apua. Mutta mitään aktiivista lainvalmistelua ei ole, eikä tätä asiaa ole missään hallituksen pöydissä käsitelty.”

Orpon mukaan maahanmuutosta puhutaan joka päivä, ja keskusteluissa nousee esille erilaisia uhkakuvia.

”Jos maahanmuuttotilanne Euroopassa pahenisi ja itärajan yli tulisi suuria määriä, niin tämän tyyppisestä varautumisesta voisi olla kyse. Mutta kyllä se tällä hetkellä on aika kaukainen ajatus. Tästä ei ole käyty mitään keskustelua.”

Orpo pitää ”aivan ylimitoitettuna” ajatusta, että aseistetut varusmiehet ja reserviläiset kutsuttaisiin itärajalle apuun.

”Sinne tulee kolmella autolla päivässä noin 20 turvapaikanhakijaa, mikä on kestämätön tilanne sekin. Mutta se ei ratkea varusmiehillä vaan Venäjän kanssa neuvottelemalla.”

Myös sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kiistää hallituksen pohtivan aseistettujen varusmiesten ja reserviläisten lähettämistä itärajalle.

”Tästä ei ole puhuttu edes teorian tasolla. Ei maahanmuuttoa käsittelevässä ministerityöryhmässä eikä sisäministeriön kriisinjohtamisryhmässä.”

Hallituksen turvapaikkapoliittisessa ohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan hallitus selvittää muun muassa rajavartiolain ja asevelvollisuuslain viranomaisten tukemiseen liittyviä uudistustarpeita.

”Se kirjaus on ainoa seikka, joka jotenkin viittaa tähän asiaan.”

HS:n tietojen mukaan uhkakuva on, että itärajaa vartioivat rajavartijat ja poliisivoimat eivät riitä, jos hallitsematon turvapaikanhakijoiden vyöry alkaa koko rajan pituudelta.

”Lainsäädännön muutos tarvitaan. Lainsäädäntömme ei ole tämän hetken mahdollisten tilanteiden tasalla”, sanoo virkamieslähde.

Venäjältä on tullut turvapaikanhakijoita Suomeen toistaiseksi vain Lapin kahden raja-aseman, Sallan ja Raja-Joosepin kautta. Toistaiseksi ihmisiä on tullut yhteensä 1371.

Suomen ja Venäjän välisissä neuvotteluissa on yritetty saada vuotava raja jälleen pitämään, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Huoli on, että esimerkiksi talven jäljiltä pitkä idän maastoraja alkaisi pettää ja tuhansittain ihmisiä hakeutuisi Venäjän puolelta Suomeen. Se on uhkakuva, johon viranomaisten täytyy varautua.

Virkamiehet ovat haluttomia asiaa kommentoimaan.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti sanoo, että valmistelutyö kuuluu sisäministeriölle.

”Sisäministeriön pitää olla tässä aloitteellinen, jos asiaa lähdetään viemään eteenpäin. Me annamme sitten lausunnon”, Juusti sanoo.

Poliisi voi pyytää nyt puolustusministeriöltä aseellista virka-apua esimerkiksi valtion isojen kokousten turvaamiseen tai terrorismin torjuntaan.

Virka-apua voi antaa kuitenkin vain vakituinen henkilöstö, eivät varusmiehet eivätkä reserviläiset.

Rajajoukoilla on tietysti välitön rooli itärajalta mahdollisesti purkautuvan pakolaisvirran hallinnassa. Rajavartiostolla on noin 12 000 reserviläisen joukko.

Puolustusministeriö on esittänyt myös täydennyspoliisijärjestelmää poliisin avuksi. Ehdotus ei ole lähtenyt lentoon. Idea olisi käyttää sotilaspoliisikoulutuksen saaneita poliisin reservinä.

Slovenian parlamentti antoi maanantaina armeijalle väliaikaisen voimankäyttöoikeuden Kroatian rajalta tulevia turvapaikanhakijoita vastaan.

Voimankäyttö on sallittua vain hätätilanteessa ja kansalaisten turvallisuuden ollessa uhattuna.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Manchesterissä uusi pommiuhka – armeijan pomminpurkuryhmä mennyt oppilaitokseen

  3. 3

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  9. 9

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää