Valikko
Politiikka

SAK siirsi päätöksen yhteis­kun­tasopimuksesta viikolla eteenpäin

SAK-laisesta leirissä veikattiin maanantaina, että liitot lopulta hyväksyvät sopimuksen äänestyksen jälkeen.

SAK:n hallitus päätti maanantaina siirtää päätöstään yhteiskuntasopimusta koskevasta neuvotteluratkaisusta viikolla eteenpäin. SAK päättää asiasta lopullisesti 7. maaliskuuta. Siihen mennessä SAK haluaa kuulla omien liittojensa kannat sekä pääministeri Juha Sipilän (kesk) kannan.

Keskusjärjestöistä Akava ja STTK hyväksyivät jo ratkaisun. Työnantajaleiristä Kuntatyönantajat on myös hyväksynyt sopimuksen.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt pääsivät sopuun yhteiskuntasopimuksesta maanantain vastaisena yönä, mutta sen läpi meno vaatii järjestöjen hallitusten ja maan hallituksen hyväksynnän. Lue lisää keskusjärjestöjen sovusta täältä.

SAK:ssa päätöksen lykkäämistä viikolla eteenpäin esitti hallituksen työvaliokunta.

”SAK:n hallitus ottaa lopullisen kannan neuvottelutulokseen ensi maanantaina saatuaan sekä Sipilän hallituksen että liittojen vastaukset avoinna oleviin kysymyksiin”, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi hallituksen kokouksen jälkeen.

” Nyt ei hyväksytty eikä hylätty.”

Lyly sanoi, että kun liittojen työehtosopimuksia esitetään jatkettaviksi, niiden itsensä pitää katsoa onko se mahdollista ja millä tavalla se tullaan tekemään.

Hän piti historiallisena ja poikkeuksellisena, että työaikaa pidennetään, tehdään vuodeksi eteenpäin palkkasopimus nollakorotuksella ja palkansaajille siirretään työnantajilta työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja.

”Käytännössä työnantajat pääsevät tosi hyvään ratkaisuun ja työntekijöille se on huonompi”, Lyly sanoi. Silti hän piti neuvottelutulosta parempana kuin hallituksen pakkolakipaketti.

Lyly sanoi, että paikallisen sopimisen selviytymislauseke ja työajan pidentäminen olivat SAK:n hallitukselle vaikeimmat asiat. Sopimus paikallisesta sopimisesta meni työntekijöiden toivomusten mukaisesti kriisilauseketta lukuun ottamatta.

”Luulen, että tämä ei oikein kenellekään ole helppo, varsinkaan työntekijöille.”

Neuvottelutuloksen sisältöön tuskin enää puututaan, Lyly sanoi. Hän ei ryhtynyt arvaamaan mikä on tulos ensi maanantaina.

HS julkaisi keskusjärjestöjen hyväksymän yhteiskuntasopimuksen kokonaisuudessaan tänään. Voi lukea sen täältä.

SAK-laisesta leirissä veikattiin maanantaina varsin yleisesti, että enemmistö liitoista lopulta hyväksyy sopimuksen. SAK:n hallituksessa sopimus todennäköisesti menee läpi äänestyksen jälkeen.

Äänestystä tarvitaan ainakin siksi, että Auto- ja kuljetusalaa edustava AKT saa painaa liitolle tuttua ei-nappulaa. Sopimuksen läpimenoon tarvitaan vain enemmistöpäätös.

On myös se vaihtoehto, että liittojen enemmistö kaataa sopimuksen. Niin ne tekisivätkin elleivät vaihtoehdot olisi pelottavia.

Hallitus asettaisi voimaan pakkolait, jotka kohtelevat työntekijöitä nyt tehtyä sopimusta kehnommin. Paikallisesta sopimuksesta voisi myös tulla tiukempi. Eripura työmarkkinoilla jatkuisi, mikä on omiaan heikentämään talouskasvua.

Moni liittohallituksessa tietää myös jo oman yrityksen kautta, että Suomella menee huonosti ja jotain pitäisi yrittää, jotta yrityksillä menisi paremmin. Hallitus on vaatinut sopimusta, jotta yritysten kilpailukyky paranisi ja työpaikkoja tulisi lisää.

SAK:n maanantaisessa hallituksen kokouksessa puhutti lähinnä kolme asiaa.

Vaikein kysymys on työajan pidennys. Sopimuksen toteutuessa työaika pitenisi 24 tunnilla ilman korvausta. Toisaalta lomarahoihin ja sairausajan palkkaan ei puututtu yksityisellä puolella. Ne kohtelevat eri lailla eri työryhmiä. Esimerkiksi toisilla aloilla sairastetaan enemmän kuin toisilla. Työaika on tasapuolisempi tapa leikata työnantajien kustannuksia.

Toinen ay-johtajia ärsyttävä seikka on kriisilause eli se, millä tavalla eri aloilla voidaan ongelmatilanteissa poiketa työehtosopimuksista.

Kolmas kokouksessa paljon puhuttanut kohta oli luottamus.

Moni liittojohtaja esitti kokouksessa epäilynsä, että heti kun keskusjärjestöjen sopimat heikennykset ovat kirjoissa ja kansissa, hallitus heikentää jälleen palkansaajien asemaa. Lähes 10 kuukautta hierotun yhteiskuntasopimuksen aikana SAK:n ja hallituksen väliset suhteet ovat tulehtuneet pahasti, sillä hallitus on pääasiassa ollut heikentämässä palkansaajien asemaa ja kovin keinoin. Ilman hallituksen uhkailua pakkolailla neuvottelutulosta ei olisi syntynyt.

SAK:n päätös oli odotettu siksi, että liittojen sääntöjen mukaan keskitettyihin palkkaratkaisuihin osallistumisesta päättävät liittohallitukset, eivät puheenjohtajat. Nyt on tarkoitus jatkaa kasvu- ja työllisyyssopimusta ilman palkankorotuksia.

Ei ole mitenkään tavatonta, että puheenjohtajat siirtävät vastuun omille hallinnoilleen näin vaikeassa sopimuksessa. Ei ole läpihuutojuttu hyväksyä sopimus, joka lisää työtä ilman palkankorotuksia ja lisää maksutaakkaa, kun ay-johtajat ovat palkattu parantamaan työehtoja.

Ei voi myöskään ennalta arvioida, kaatuuko sopimus herkemmin liitoissa kuin SAK:ssa. Isoja sopimuksia on kaatunut aikaisemmin niin SAK:n hallituksen kokouksissa kuin silloin, kun päätösvastuu on siirretty liittojen hallituksiin.

Ay-liikkeen historiaa tutkinut SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm sanoo, että hallituksiin vieminen voi myös sitouttaa liittoja keskusjärjestöpäätökseen. Jos ratkaisu hyväksytään, liittojen pitää neuvotella muun muassa paikallisen sopimisen ehdot ja työaikapäätöksen työehtoneuvotteluissa.

”Ennen kaikkea tämä kuitenkin kertoo ratkaisun vaikeudesta palkansaajaliikkeessä. Ei haluta suoralta kädeltä tehdä päätöstä”, Bergholm sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Manchesterissä uusi pommiuhka – armeijan pomminpurkuryhmä mennyt oppilaitokseen

  3. 3

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  9. 9

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää