Valikko
Politiikka

SAK siirsi päätöksen yhteis­kun­tasopimuksesta viikolla eteenpäin

SAK-laisesta leirissä veikattiin maanantaina, että liitot lopulta hyväksyvät sopimuksen äänestyksen jälkeen.

SAK:n hallitus päätti maanantaina siirtää päätöstään yhteiskuntasopimusta koskevasta neuvotteluratkaisusta viikolla eteenpäin. SAK päättää asiasta lopullisesti 7. maaliskuuta. Siihen mennessä SAK haluaa kuulla omien liittojensa kannat sekä pääministeri Juha Sipilän (kesk) kannan.

Keskusjärjestöistä Akava ja STTK hyväksyivät jo ratkaisun. Työnantajaleiristä Kuntatyönantajat on myös hyväksynyt sopimuksen.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt pääsivät sopuun yhteiskuntasopimuksesta maanantain vastaisena yönä, mutta sen läpi meno vaatii järjestöjen hallitusten ja maan hallituksen hyväksynnän. Lue lisää keskusjärjestöjen sovusta täältä.

SAK:ssa päätöksen lykkäämistä viikolla eteenpäin esitti hallituksen työvaliokunta.

”SAK:n hallitus ottaa lopullisen kannan neuvottelutulokseen ensi maanantaina saatuaan sekä Sipilän hallituksen että liittojen vastaukset avoinna oleviin kysymyksiin”, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi hallituksen kokouksen jälkeen.

” Nyt ei hyväksytty eikä hylätty.”

Lyly sanoi, että kun liittojen työehtosopimuksia esitetään jatkettaviksi, niiden itsensä pitää katsoa onko se mahdollista ja millä tavalla se tullaan tekemään.

Hän piti historiallisena ja poikkeuksellisena, että työaikaa pidennetään, tehdään vuodeksi eteenpäin palkkasopimus nollakorotuksella ja palkansaajille siirretään työnantajilta työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja.

”Käytännössä työnantajat pääsevät tosi hyvään ratkaisuun ja työntekijöille se on huonompi”, Lyly sanoi. Silti hän piti neuvottelutulosta parempana kuin hallituksen pakkolakipaketti.

Lyly sanoi, että paikallisen sopimisen selviytymislauseke ja työajan pidentäminen olivat SAK:n hallitukselle vaikeimmat asiat. Sopimus paikallisesta sopimisesta meni työntekijöiden toivomusten mukaisesti kriisilauseketta lukuun ottamatta.

”Luulen, että tämä ei oikein kenellekään ole helppo, varsinkaan työntekijöille.”

Neuvottelutuloksen sisältöön tuskin enää puututaan, Lyly sanoi. Hän ei ryhtynyt arvaamaan mikä on tulos ensi maanantaina.

HS julkaisi keskusjärjestöjen hyväksymän yhteiskuntasopimuksen kokonaisuudessaan tänään. Voi lukea sen täältä.

SAK-laisesta leirissä veikattiin maanantaina varsin yleisesti, että enemmistö liitoista lopulta hyväksyy sopimuksen. SAK:n hallituksessa sopimus todennäköisesti menee läpi äänestyksen jälkeen.

Äänestystä tarvitaan ainakin siksi, että Auto- ja kuljetusalaa edustava AKT saa painaa liitolle tuttua ei-nappulaa. Sopimuksen läpimenoon tarvitaan vain enemmistöpäätös.

On myös se vaihtoehto, että liittojen enemmistö kaataa sopimuksen. Niin ne tekisivätkin elleivät vaihtoehdot olisi pelottavia.

Hallitus asettaisi voimaan pakkolait, jotka kohtelevat työntekijöitä nyt tehtyä sopimusta kehnommin. Paikallisesta sopimuksesta voisi myös tulla tiukempi. Eripura työmarkkinoilla jatkuisi, mikä on omiaan heikentämään talouskasvua.

Moni liittohallituksessa tietää myös jo oman yrityksen kautta, että Suomella menee huonosti ja jotain pitäisi yrittää, jotta yrityksillä menisi paremmin. Hallitus on vaatinut sopimusta, jotta yritysten kilpailukyky paranisi ja työpaikkoja tulisi lisää.

SAK:n maanantaisessa hallituksen kokouksessa puhutti lähinnä kolme asiaa.

Vaikein kysymys on työajan pidennys. Sopimuksen toteutuessa työaika pitenisi 24 tunnilla ilman korvausta. Toisaalta lomarahoihin ja sairausajan palkkaan ei puututtu yksityisellä puolella. Ne kohtelevat eri lailla eri työryhmiä. Esimerkiksi toisilla aloilla sairastetaan enemmän kuin toisilla. Työaika on tasapuolisempi tapa leikata työnantajien kustannuksia.

Toinen ay-johtajia ärsyttävä seikka on kriisilause eli se, millä tavalla eri aloilla voidaan ongelmatilanteissa poiketa työehtosopimuksista.

Kolmas kokouksessa paljon puhuttanut kohta oli luottamus.

Moni liittojohtaja esitti kokouksessa epäilynsä, että heti kun keskusjärjestöjen sopimat heikennykset ovat kirjoissa ja kansissa, hallitus heikentää jälleen palkansaajien asemaa. Lähes 10 kuukautta hierotun yhteiskuntasopimuksen aikana SAK:n ja hallituksen väliset suhteet ovat tulehtuneet pahasti, sillä hallitus on pääasiassa ollut heikentämässä palkansaajien asemaa ja kovin keinoin. Ilman hallituksen uhkailua pakkolailla neuvottelutulosta ei olisi syntynyt.

SAK:n päätös oli odotettu siksi, että liittojen sääntöjen mukaan keskitettyihin palkkaratkaisuihin osallistumisesta päättävät liittohallitukset, eivät puheenjohtajat. Nyt on tarkoitus jatkaa kasvu- ja työllisyyssopimusta ilman palkankorotuksia.

Ei ole mitenkään tavatonta, että puheenjohtajat siirtävät vastuun omille hallinnoilleen näin vaikeassa sopimuksessa. Ei ole läpihuutojuttu hyväksyä sopimus, joka lisää työtä ilman palkankorotuksia ja lisää maksutaakkaa, kun ay-johtajat ovat palkattu parantamaan työehtoja.

Ei voi myöskään ennalta arvioida, kaatuuko sopimus herkemmin liitoissa kuin SAK:ssa. Isoja sopimuksia on kaatunut aikaisemmin niin SAK:n hallituksen kokouksissa kuin silloin, kun päätösvastuu on siirretty liittojen hallituksiin.

Ay-liikkeen historiaa tutkinut SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm sanoo, että hallituksiin vieminen voi myös sitouttaa liittoja keskusjärjestöpäätökseen. Jos ratkaisu hyväksytään, liittojen pitää neuvotella muun muassa paikallisen sopimisen ehdot ja työaikapäätöksen työehtoneuvotteluissa.

”Ennen kaikkea tämä kuitenkin kertoo ratkaisun vaikeudesta palkansaajaliikkeessä. Ei haluta suoralta kädeltä tehdä päätöstä”, Bergholm sanoo.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  4. 4

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  5. 5

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  6. 6

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  7. 7

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   10 vinkkiä, joiden avulla syöt helposti enemmän kasviksia – asiantuntijat neuvovat lisäämään kasviksia niin kakkuun kuin pastaankin

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää