Valikko
Politiikka    |   HS-Analyysi

Yrittäjät kehottavat hallitusta hylkäämään yhteiskuntasopimuksen

Hallitus on asettanut työpaikkasopimiselle kolme kertaa kovat tavoitteet, jotka eivät nyt täysin toteudu.

Kenties pettynein yhteiskuntasopimusneuvotteluiden tulokseen on Suomen Yrittäjät, jonka mielestä Juha Sipilän (kesk) hallituksen pitää hylätä nyt saavutettu sopu. Yrittäjien mielestä hallitus antaa vesittää oman hallitusohjelmansa, jos se hyväksyy neuvottelutuloksen.

Syynä on paikallinen sopiminen eli se, miten työpaikoilla sovittaisiin palkoista ja työajoista. Hallituksella oli kunnianhimoiset tavoitteet, mutta paikallinen sopiminen toteutuu yhteiskuntasopimuksessa vain osittain.

Päätavoitetta eli paikallista sopimista nimenomaan palkoista ja työajoista ei mainita yhteiskuntasopimuksessa ollenkaan.

Järjestöt eivät halua siirtää palkka- ja työaika-asioissa päätösvaltaa liittotasolta yrityksiin kuin niissä tilanteissa, jolloin yrityksellä on taloudellisia vaikeuksia.

Yhteiskuntasopimuksessa on sovittu niin sanotusta selviytymislausekkeesta eli siitä, että jos yrityksellä menee huonosti, työehdoista voidaan neuvotella paikallisesti.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen mukaan sopimuksesta puuttuu mekanismi, jolla työajoista ja palkoista voisi puhua myös normaalitilanteessa – jo ennen kuin yrityksellä menee huonosti.

”Selviytymislauseke on silloin myöhässä”, Järventaus sanoo.

Hallitus on linjannut paikallisesta sopimisesta kolme kertaa. Ensimmäisen kerran asia mainitaan vuosi sitten tehdyssä hallitusohjelmassa, jonka mukaan hallituksen tavoitteena on, että yrityksissä kyetään nykyistä laajemmin sopimaan paikallisesti palkoista, työajoista, työsuhteen purkamisen ehdoista ja työaikapankeista.

Toisen kerran asia oli esillä, kun hallitus joulukuussa asetti työryhmän valmistelemaan lainsäädäntöä paikallisesta sopimisesta ja henkilöstön asemasta. Hallituksen mukaan toimeksiannon ”ytimessä on valmistella yhteisesti hyväksyttävät pelisäännöt siitä, miten paikallistaso tuodaan työajoista ja palkoista sopimiseen”.

Kolmas kerta oli nyt helmikuun puolivälissä, jolloin hallitus antoi osittain periksi ja ilmoitti odottavansa ennen lakien säätämistä, mitä järjestöt saavat asiasta sovittua. Yhtenä ehtona oli, että järjestöjenkin ratkaisun pitää sisältää elementit siitä, miten paikallisesti sovitaan työajoista, palkoista, palkanlisistä ja muista korvauksista.

Jussi Järventauksen mielestä hallituksen pitäisi nyt kertoa, että se ohittaa järjestöt ja säätää lait, joilla mennään järjestöjen toimia pidemmälle.

”Haluan korostaa hallituksen vastuuta”, Järventaus sanoo.

Yrittäjät ovat aiemminkin raivonneet kaikenvärisille hallituksille siitä, että ne antavat liikaa valtaa työmarkkinajärjestöille. Suomen Yrittäjät ei ole päässyt neuvottelupöytiin mukaan, vaan työnantajapuolta edustaa suurempien yritysten intressejä vahtiva Elinkeinoelämän keskusliitto.

Neuvottelutuloksessa on toki jotain hyvääkin yrittäjien mielestä, muun muassa se, että nyt työnantajaliittoihin kuulumattomien yritysten pitäisi päästä samalle viivalle kuin niin sanottujen järjestäytyneiden yritysten. Tästä voi järjestöjen mielestä sopia lailla, joka valmisteltaisiin kolmikantaisesti eli yhteistyössä niiden kanssa.

Kaikkiaan noin 90 000 työnantajayrityksestä järjestäytyneitä on 20 000 ja järjestäytymättömiä 70 000. Järjestäytymättömien täytyy noudattaa alan työehtosopimusta, mutta niillä on vain rajallinen mahdollisuus käyttää nykyisissä sopimuksissa olevia joustoja eli paikallisen sopimisen elementtejä.

Yrittäjät pelkäävät, että lakivalmistelussa pöytään nousee vielä se, että liitot saavat kanneoikeuden puuttua yrityksissä tehtäviin paikallisiin sopimuksiin – silloinkin, kun yrityksen työntekijät olisivat valmiita hyväksymään sopimuksen. Tästä ei tosin ole yhteiskuntasopimuksen tekstissä mitään mainintaa, mutta yrittäjien usko sopimuksen sisältöön ei ole muutenkaan nyt kovin vahvoissa kantimissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yhteiskuntasopimus
 • Suomen Yrittäjät

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Trump heräsi ja alkoi heti kirjoittaa isoilla kirjaimilla – HS seuraa virkaanastujaisia hetki hetkeltä

  4. 4

   Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

  5. 5

   Poliisi: Sarjahukutusjutussa tuomittu Pekka Seppänen saattaa liikkua punaisella Volvolla

  6. 6

   Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

  7. 7

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  9. 9

   15-vuotiasta sipoolaispoikaa rääkättiin jo kaksi vuotta sitten – nyt joukkopahoinpitelystä epäillään 12–14-vuotiaita

  10. 10

   Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  5. 5

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  6. 6

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  7. 7

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  8. 8

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  9. 9

   Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

  10. 10

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  11. Näytä lisää