Valikko
Politiikka

Pakkolaeilta voidaan välttyä, mutta palkat pienenisivät – yhteenveto kertoo, mitä yhteiskunta­sopimuksesta sanottiin ja mitä se tarkoittaa

Yhteiskuntasopimus oli maanantaina Suomen ykkösuutinen. Uutiskooste tiivistää, mistä on kyse.

Keskusjärjestöt pääsivät varhain maanantaina viimein sopuun yhteiskuntasopimuksesta. Seuraavaksi se menee työmarkkinajärjestöjen hallitusten ja maan hallituksen hyväksyttäväksi.

Yhteiskuntasopimus on pääministeri Juha Sipilän (kesk) viime kevään lopulla aloittama hanke, jonka tarkoitus on parantaa yritysten kilpailukykyä suhteessa kilpailijamaiden, kuten Ruotsin ja Saksan, yrityksiin. Suomen talouskasvu on yksi Euroopan heikompia, kansakunta ikääntyy ja velkaantumisvauhti on kova.

Keskusjärjestöjen uudella sopimuksella kuitenkin vältettäisiin hallituksen kaavailemat niin kutsutut pakkolait, joilla heikennettäisiin työehtoja.

Jos sopimus menee läpi keskusjärjestöjen hallituksissa, palkat eivät nouse ensi vuonna lainkaan. Sopimuksen aika riippuu seuraavan työehtosopimuksen alusta ja lopusta.

HS sai työmarkkinajärjestöjen sopimuspaperin haltuunsa ja julkistaa sen kokonaisuudessaan. Lue se tästä.

 

Aiotaanko pakkolaista nyt luopua?

Hallitus tiedotti maanantaina, että työmarkkinajärjestöjen aikaansaama neuvotteluratkaisu näyttää riittävän hyvältä, jotta hallituksen omia kilpailukykylakeja eli niin sanottuja pakkolakeja ei tarvitse viedä eteenpäin.

”Se näyttäisi antavan edellytykset luopua hallituksen omasta kilpailukykypaketista, joka on ollut nyt jäähyllä”, pääministeri Juha Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa Kesärannassa maanantaina iltapäivällä.

Hallitus aikoo kuitenkin tavata vielä tiistaina sekä työmarkkinajärjestöt että Suomen Yrittäjät. Helsingin Sanomien tietojen mukaan keskustelujen aiheena olisi lähinnä saada lisätietoa siitä, mitä nyt on todella sovittu.

 

Miten muut kommentoivat ehdotusta?

Keskusjärjestöistä Akava ja STTK hyväksyivät jo ratkaisun. Työnantajaleiristä Kuntatyönantajat on myös hyväksynyt sopimuksen.

Myös yrityksiä edustava Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on hyväksynyt sopimuksen. EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan kyseessä on ”paras mahdollinen saavutettavissa oleva tulos”.

Sopimus sai osakseen kuitenkin myös kriittisiä kommentteja.

SAK:n hallitus päätti siirtää päätöstään yhteiskuntasopimusta koskevasta neuvotteluratkaisusta viikolla eteenpäin ensi maanantaihin, koska haluaa ensin kuulla muun muassa omien liittojensa kannat.

Itse ratkaisua SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly piti työntekijöille huonompana kuin työnantajille.

”Käytännössä työnantajat pääsevät tosi hyvään ratkaisuun ja työntekijöille se on huonompi”, Lyly sanoi.

Lylyn mukaan sopimus on kuitenkin parempi kuin hallituksen pakkolait olisivat olleet.

”Työajan pidennys on hankala kohta, ja on siellä muutama muukin vaikea asia”, kommentoi SAK:laisen Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Yrittäjien etujärjestö Suomen Yrittäjät kertoi olevansa jopa pettynyt sopimuksen sisältöön. Erityisesti se, ettei paikallinen sopiminen palkoista ja työajoista toteutunut, hiertää yrittäjiä.

”Hallituksella on nyt paikka toimia: estää hallitusohjelman vesittäminen ja siten huolehtia työllisyydestä ja hyvinvoinnista”, yrittäjäjärjestön toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo tiedotteessa.

 

Mihin sopimus vaikuttaa?

Yhteiskuntasopimuksen vaikutukset ulottuvat laajalle. Sopimus syntyi, kun työnantajat antoivat periksi paikallisessa sopimisessa palkkojen ja työehtojen joustojen osalta. Niissä siis toteutettaisiin jatkossakin työehtosopimusten kirjauksia.

Työntekijäpuoli puolestaan taipui siihen, että palkat eivät nouse ensi vuonna lainkaan ja vuosityöaika pitenee vuoden 2017 alusta keskimäärin 24 tuntia. Julkisella sektorilla lomarahat pienenevät lähes kolmanneksella ja palkansaajien työeläkemaksua korotetaan 1,2 prosenttiyksikköä vuosina 2017–2020.

Vastaavasti työnantajien työeläkemaksua pienennetään saman verran ja sosiaaliturvamaksua alennetaan porrastetusti tulevina vuosina.

Helsingin Sanomien laskurilla voit laskea, kuinka paljon sopimus söisi omaa palkkaasi.

 

Sopimuksen pitkä matka

 Yhteiskuntasopimus on pääministeri Juha Sipilän (kesk) viime kevään lopulla aloittama hanke.

 Sunnuntaiyönä työmarkkinoiden keskusjärjestöjohtajat saivat aikaiseksi neuvotteluratkaisun, joka odottaa vielä SAK:n hyväksyntää. Lopullisesti se toteutuu vasta, kun liitot ovat neuvotelleet sovitut linjaukset työehtosopimuksiin.

 Sen tarkoitus on parantaa yritysten kilpailukykyä ja kohentaa työllisyyttä pienentämällä yritysten kuluja. Työntekijöille tämä merkitsee lisää töitä ja maksuja.

 Sopimus korvaisi hallituksen ajamat pakkolait.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yhteiskuntasopimus
 • Sipilän hallitus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  7. 7

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  8. 8

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  9. 9

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  10. 10

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää