Valikko
Politiikka

Pääministeri Sipilä: Hallituksella ja järjestöillä ”pikkuisen erilaiset” laskelmat yhteiskunta­sopimuksesta

Hallitus tapasi työmarkkinajärjestöt – edelleen on epäselvää, mitkä ovat neuvottelutuloksen vaikutukset julkiseen talouteen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hallituksella ja työmarkkinajärjestöillä on ”pikkuisen erilaiset” laskelmat yhteiskuntasopimuksen neuvottelutuloksen vaikutuksista.

”Osapuolet käyvät nyt täsmentävät keskustelut, mihin tämä johtaa julkisessa taloudessa”, Sipilä sanoi tiistaina sen jälkeen, kun hallitus oli aamulla tavannut työmarkkinajärjestöjen puheenjohtajat.

Sipilän mukaan tällä hetkellä neuvottelutulos ei riitä siihen, että myös hallituksen väläyttämät veronalennukset voitaisiin toteuttaa. Hallitus lupasi hallitusohjelmassa, että maltillisten palkkaratkaisujen tukemiseksi ”varaudutaan ansiotuloverotuksen lisäkevennyksiin” kaikissa tuloluokissa.

Sipilän mukaan koko harjoituksen tavoite on julkisen talouden tasapainotus ja hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta.

”Me arvioimme, että neuvottelutuloksen vaikutus olisi 35  000 työpaikkaa ja työmarkkinaosapuolet arvioivat, että 45 000 työpaikkaa. Ei kovin iso haarukka enää vaikeasti laskettavassa asiassa”, Sipilä sanoi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan hallitus voi tulla vastaan vuonna 2017 veronkevennyksin ja perua suunnitellut lisäsopeutustoimet, jos nyt pystytään todentamaan, että neuvottelutulos pitää sisällään 0,5 prosentin lisäyksen bruttokansantuotteeseen.

”Mutta jos paketti jää vajaaksi, sen varmemmin joudumme lisäsopeutukseen”, Stubb sanoi. Hänen mukaansa nyt selvitetään myös paikallisen sopimisen vaikutukset julkiseen talouteen.

Sipilä korosti, että neuvottelutulos on positiivinen kokonaisuus ja pitkä askel eteenpäin.

”Selvää on, että paketin kilpailukykyosuus korvaa hallituksen omat toimet”, Sipilä sanoi viitaten hallituksen valmistelemiin pakkolakeihin, jotka ovat nyt jäähyllä.

Työmarkkinajohtajista keskusteluja jäi kommentoimaan ainoastaan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Hän oli niukkasanainen. Palolan mukaan keskusteluissa käytiin sopimusta läpi rakentavasti ja hyvässä hengessä. Järjestöjen ekonomistit käyvät kuitenkin edelleen läpi sopimuksen taloudellisia vaikutuksia valtiovarainministeriön kanssa.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat saapuivat tapaamiseen pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan tiistaiaamuna kello kahdeksan.

Hallituksen on määrä tavata vielä Suomen Yrittäjien edustajat tänään klo 13. Yrittäjien etujärjestö ilmoitti jo heti maanantaina pettymyksensä saavutettuun neuvottelutulokseen. Suomen Yrittäjät olisi toivonut pitemmälle meneviä uudistuksia ennen kaikkea paikalliseen sopimiseen.

Juha Sipilän mukaan se, mikä paikallisesta sopimisesta on neuvottelutulokseen kirjattu, on ”tietynlainen alaraja”.

”Osapuoletkin ovat ajatelleet, että tämä on prosessi, joka tulee jatkumaan. Hallitus käy nyt läpi, onko kirjaus riittävä”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan sopimuksessa on kaksi merkittävää linjausta paikallisesta sopimisesta: se, että asia koskee myös järjestäytymättömiä työnantajia ja se, että kyse on aidosta paikallisesta sopimisesta eli sellaisesta, joka tapahtuu työpaikoilla eikä liitoissa.

”Toki rima on meillä korkealla, mutta nyt katsotaan mihin päästään ja mikä on yhteinen polku”, Sipilä sanoi.

Työmarkkinaosapuolet julkistivat maanantaina neuvottelutuloksensa yhteiskuntasopimuksesta, jota Juha Sipilän hallitus on vaatinut Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi.

Keskusjärjestöt ovat muun muassa sopineet, että työaika pitenisi 24 tuntia vuodessa. Sen lisäksi työn sivukuluja siirrettäisiin työnantajilta työntekijöiden maksettaviksi.

Neuvottelutuloksen mukaan paikallista sopimista lisättäisiin yrityksissä, mutta sopimusluonnoksessa ei ole kirjausta työajoista ja palkoista sopimisesta työpaikoilla.

Maanantai-iltana pääministeri Sipilä ilmoitti, että hallitus on lähtökohtaisesti tyytyväinen saavutettuun tulokseen. Hallitus halusi kuitenkin tiistaina keskusjärjestöiltä vielä tarkempia tietoja sopimuksen yksityiskohdista.

Sipilä ilmoitti jo maanantaina, että hallitus on nyt valmis perumaan ns. pakkolait, joilla hallitus olisi pyrkinyt lainsäädännön kautta muuttamaan työehtoja yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yhteiskuntasopimus
 • Sipilän hallitus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  2. 2

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  10. 10

   Italian lumivyöryn alta elossa löytyneet koiranpennut valavat uskoa pelastustoimiin – samaan aikaan syytökset viranomaisia kohtaan kiihtyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää