Valikko
Politiikka

Pääministeri Sipilä: Hallituksella ja järjestöillä ”pikkuisen erilaiset” laskelmat yhteiskunta­sopimuksesta

Hallitus tapasi työmarkkinajärjestöt – edelleen on epäselvää, mitkä ovat neuvottelutuloksen vaikutukset julkiseen talouteen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hallituksella ja työmarkkinajärjestöillä on ”pikkuisen erilaiset” laskelmat yhteiskuntasopimuksen neuvottelutuloksen vaikutuksista.

”Osapuolet käyvät nyt täsmentävät keskustelut, mihin tämä johtaa julkisessa taloudessa”, Sipilä sanoi tiistaina sen jälkeen, kun hallitus oli aamulla tavannut työmarkkinajärjestöjen puheenjohtajat.

Sipilän mukaan tällä hetkellä neuvottelutulos ei riitä siihen, että myös hallituksen väläyttämät veronalennukset voitaisiin toteuttaa. Hallitus lupasi hallitusohjelmassa, että maltillisten palkkaratkaisujen tukemiseksi ”varaudutaan ansiotuloverotuksen lisäkevennyksiin” kaikissa tuloluokissa.

Sipilän mukaan koko harjoituksen tavoite on julkisen talouden tasapainotus ja hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta.

”Me arvioimme, että neuvottelutuloksen vaikutus olisi 35  000 työpaikkaa ja työmarkkinaosapuolet arvioivat, että 45 000 työpaikkaa. Ei kovin iso haarukka enää vaikeasti laskettavassa asiassa”, Sipilä sanoi.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan hallitus voi tulla vastaan vuonna 2017 veronkevennyksin ja perua suunnitellut lisäsopeutustoimet, jos nyt pystytään todentamaan, että neuvottelutulos pitää sisällään 0,5 prosentin lisäyksen bruttokansantuotteeseen.

”Mutta jos paketti jää vajaaksi, sen varmemmin joudumme lisäsopeutukseen”, Stubb sanoi. Hänen mukaansa nyt selvitetään myös paikallisen sopimisen vaikutukset julkiseen talouteen.

Sipilä korosti, että neuvottelutulos on positiivinen kokonaisuus ja pitkä askel eteenpäin.

”Selvää on, että paketin kilpailukykyosuus korvaa hallituksen omat toimet”, Sipilä sanoi viitaten hallituksen valmistelemiin pakkolakeihin, jotka ovat nyt jäähyllä.

Työmarkkinajohtajista keskusteluja jäi kommentoimaan ainoastaan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Hän oli niukkasanainen. Palolan mukaan keskusteluissa käytiin sopimusta läpi rakentavasti ja hyvässä hengessä. Järjestöjen ekonomistit käyvät kuitenkin edelleen läpi sopimuksen taloudellisia vaikutuksia valtiovarainministeriön kanssa.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat saapuivat tapaamiseen pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan tiistaiaamuna kello kahdeksan.

Hallituksen on määrä tavata vielä Suomen Yrittäjien edustajat tänään klo 13. Yrittäjien etujärjestö ilmoitti jo heti maanantaina pettymyksensä saavutettuun neuvottelutulokseen. Suomen Yrittäjät olisi toivonut pitemmälle meneviä uudistuksia ennen kaikkea paikalliseen sopimiseen.

Juha Sipilän mukaan se, mikä paikallisesta sopimisesta on neuvottelutulokseen kirjattu, on ”tietynlainen alaraja”.

”Osapuoletkin ovat ajatelleet, että tämä on prosessi, joka tulee jatkumaan. Hallitus käy nyt läpi, onko kirjaus riittävä”, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan sopimuksessa on kaksi merkittävää linjausta paikallisesta sopimisesta: se, että asia koskee myös järjestäytymättömiä työnantajia ja se, että kyse on aidosta paikallisesta sopimisesta eli sellaisesta, joka tapahtuu työpaikoilla eikä liitoissa.

”Toki rima on meillä korkealla, mutta nyt katsotaan mihin päästään ja mikä on yhteinen polku”, Sipilä sanoi.

Työmarkkinaosapuolet julkistivat maanantaina neuvottelutuloksensa yhteiskuntasopimuksesta, jota Juha Sipilän hallitus on vaatinut Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi.

Keskusjärjestöt ovat muun muassa sopineet, että työaika pitenisi 24 tuntia vuodessa. Sen lisäksi työn sivukuluja siirrettäisiin työnantajilta työntekijöiden maksettaviksi.

Neuvottelutuloksen mukaan paikallista sopimista lisättäisiin yrityksissä, mutta sopimusluonnoksessa ei ole kirjausta työajoista ja palkoista sopimisesta työpaikoilla.

Maanantai-iltana pääministeri Sipilä ilmoitti, että hallitus on lähtökohtaisesti tyytyväinen saavutettuun tulokseen. Hallitus halusi kuitenkin tiistaina keskusjärjestöiltä vielä tarkempia tietoja sopimuksen yksityiskohdista.

Sipilä ilmoitti jo maanantaina, että hallitus on nyt valmis perumaan ns. pakkolait, joilla hallitus olisi pyrkinyt lainsäädännön kautta muuttamaan työehtoja yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yhteiskuntasopimus
 • Sipilän hallitus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  3. 3

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  4. 4

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  5. 5

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  6. 6

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  7. 7

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  8. 8

   Ranskan Marine Le Penin peli ei ole pelattu – viisi syytä, miksi EU-lemmikki Macronin hymy voi vielä hyytyä

  9. 9

   Esikoisensa synnytyksen käynnistymistä odottava pariskunta Kätilöopistolla: ”Ollaan just siinä päädyssä, mikä on läpimätä”

  10. 10

   Kulttuurivastuun saavilla perussuomalaisilla ei ole kulttuuriohjelmaa – Suvivirren suojelu ja Guggenheimin vastustaminen suurimpia intohimoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  4. 4

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  5. 5

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukileikkuri rankaisee pääkaupunki­seudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  10. 10

   Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää