Valikko
Politiikka

Hallitus hyväksyy yhteiskuntasopimuksen, mutta ei lupaa veronkevennyksiä oikopäätä

Hallitus tukee neuvottelutulosta yhteiskuntasopimuksesta, jonka työmarkkinajärjestöt saivat aikaan sunnuntaina.

Hallitus tukee neuvottelutulosta yhteiskuntasopimuksesta, jonka työmarkkinajärjestöt saivat aikaan sunnuntaina.

Hallitus lupaa lopettaa niin sanottujen pakkolakien valmistelun.

Veronkorotusten ja lisäleikkausten perumiseen on hallituksen mukaan ”hyvät edellytykset”. Sen sijaan veronkevennysten suhteen hallitus kuitenkin haluaa paikallisen sopimisen vahvistamista kevään työmarkkinakierroksella.

”Tämä luo hyvät edellytykset sille, että hallitusohjelman lisäsäästöistä voi luopua. Tänne on rakennettu sisään edellytykset sille, että paikallista sopimista lisäämällä ja Suomen mallia tarkentamalla päästään puhumaan työn verotuksen keventämisestä”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi keskiviikkoiltana Kesärannassa.

Hallitus on asettanut yhteiskuntasopimuksen vaihtoehdoksi 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset ja luvannut noin miljardin euron veronkevennykset vuonna 2017.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan julkisessa taloudessa ei kuitenkaan tällä tietoa ole varaa niin suurin veronkevennyksiin. Työmarkkinajärjestöt asettivat yhteiskuntasopimuksessa yhdeksi ehdoksi lisäsopeutuksen perumisen ja veronkevennykset.

Suomen malli tarkoittaa sitä, että vientialat alkaisivat määritellä palkankorotusten suuruuden. Siitä ei sanota yhteiskuntasopimuksessa nyt mitään, mutta hallitus haluaa sen ”täsmentyvän” niin, että myös sen vaikutukset julkiseen talouteen voitaisiin huomioida. Nyt Suomen malli ei ole mukana valtiovarainministeriön laskelmissa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan hallituksella on kaksi tarkastuspistettä, toinen kesäkuussa 2016 ja toinen puoliväliriihessä vuonna 2017. Kesäkuussa hallitus tekee kokonaisarvion siitä, miten yhteiskuntasopimus ja paikallinen sopiminen on viety työehtosopimuksiin.

”Pallo on nyt työmarkkinajärjestöillä, jotka toivottavasti nostavat kunnianhimon tasoa”, Stubb sanoi.

”Olen varsin tyytyväinen pakettiin”, Sipilä sanoi. ”Tämä on ensimmäinen päivä pääministerinä, kun nautin elämästä, kun saadaan tämä yhteiskuntasopimus viimein valmiiksi.”

”Tai eihän tämä valmis ole, mutta kymmenen ja puolen kuukauden vääntäminen kannatti”, Sipilä sanoi. ”Vielä ei tuuleteta, mutta maanantaina toivottavasti tuuletetaan”.

Maanantaina koolla on SAK, joka ei ole vielä kuitannut sopimusta.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan voittaja on työtön, koska sopimuksen arvioidaan luovan 35 000 työpaikkaa.

Hallituksen kärkiministerit tapasivat työmarkkinajohtajat tänään kello 14.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi tiistaina, että sopimus jää kauaksi hallituksen sopimukselle asettamasta päämäärästä. Hallitusohjelmassa hallitus asetti veronkevennysten ja leikkausten ehdoksi sen, että sopimus tervehdyttää julkista taloutta kahdella miljardilla eurolla.

Alustavien laskelmien mukaan sopimus kattaa kahdesta miljardista eurosta vain noin 600 miljoonaa euroa. Uusi palkkamalli ja paikallisen sopimisen lisääntyminen voisivat lisätä merkittävästi sopimuksen julkista taloutta tervehdyttävää vaikutusta.

Toisaalta hallitus vaati, että sopimus laskee yritysten yksikkötyökustannuksia noin viidellä prosentilla. Sopimuksella päästään noin neljään prosenttiin. Silti se ei tahdo riittää hallitukselle, koska siinä ei ole tarpeeksi erityisesti kokoomuksen ja Suomen yrittäjien vaatimia paikallisen sopimisen joustoja.

Päätöksellä on kiire, sillä SAK:n liitot päättävät tällä viikolla hyväksyvätkö tai hylkäävätkö ne sopimuksen, joka lisää työtä ilman korvausta ja siirtää 1,5 miljardia euroa työnantajien sosiaaliturvamaksuja palkansaajien maksettavaksi.

Viidestä keskeisimmästä sopijapuolesta neljä on hyväksynyt sopimuksen. SAK:n hallitus tekee päätöksen maanantaina. Jos SAK sanoo ei, sopimus kaatuu.

Sopimuksessa sanotaan, että sen toteuttamisen ehtona on hallituksen verolupausten ja aiottujen leikkausten peruminen.

Laskuri kertoo, kuinka sopimus vaikuttaisi palkkaasi:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yhteiskuntasopimus
 • Hallitus
 • Teemu Luukka

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  10. 10

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää