Valikko
Politiikka

Keskusta: Opintotuesta säästetään ”liikaa” – selvitysmies Uusitalo pitää kritiikkiä ”osin aiheellisena”

Säästöt ovat kovempia kuin hallitusohjelmaan on kirjattu. Grahn-Laasosen (kok) selvitysmies Roope Uusitalo selittää tätä sillä, että hallitusohjelman laskelmat perustuvat erilaiseen malliin kuin hän esittää.

Tiistaina julkistetut selvitysmies Roope Uusitalon ehdotukset opintotukisäästöiksi tarkoittaisivat suurempia menoleikkauksia kuin hallitusohjelma linjasi, huomauttaa hallituspuolue keskusta.

Uusitalo myöntää, että kritiikki on ainakin osin aiheellinen. Esimerkiksi vuodelle 2018 leikkaus olisi jo yli sata miljoonaa, kun hallitusohjelma puhui 50 miljoonasta eurosta. Ero johtuu siitä, että hallitusohjelman summat perustuvat erilaiseen säästömalliin ja ajoitukseen kuin Uusitalon esitys.

Ketään ei yllättänyt, että rajut opintotukileikkaukset ja selvitysmiehen ehdotukset saavat sadattelua opiskelijajärjestöiltä ja oppositiopuolueilta, mutta ankara arvostelu hallituspuolueelta herättää hämmennystä.

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtajan, keskustan kansanedustajan Tuomo Puumalan mielestä opintotuesta ei pidä säästää enempää kuin hallitusohjelmassa on sovittu, hän julisti jo tiistain tiedotteessaan.

Myös sivistysvaliokunnan jäsen Marisanna Jarva (kesk) kertoi pitävänsä selvitysmiehen ehdottamia keinoja opintotukisäästöihin liian rajuina. Ehdotetut leikkaukset säästäisivät enemmän kuin on sovittu hallitusohjelmassa, eikä siihen ole Jarvan mielestä tarvetta.

”Tällä vaalikaudella opintotuesta on säästettävä 70 miljoonaa euroa, mutta selvitysmiehen ehdotus leikkaisi menoja jo opintorahan osalta yli sata miljoonaa euroa”, Jarva sanoo.

Puumala ja Jarva tähdentävät, että selvitysmies Roope Uusitalon ehdottama malli opintotuen leikkauksiin on vasta selvitysmiehen esitys, ei vielä hallituksen linjaus. Hallituksen on määrä käsitellä asiaa viimeistään huhtikuun alun kehysriihessä, kertoi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) selvityksen luovutustilaisuudessa tiistaina.

”Hallitusneuvotteluissa päätettiin 70 miljoonan euron säästöistä tällä vaalikaudella, ja 150 miljoonan euron säästöä tavoitellaan vasta pitemmällä aikavälillä”, Puumala tähdentää.

”Olinhan itse hallitusneuvotteluissa”, Puumala perustelee kantaansa Helsingin Sanomille ja viittaa laskelmiin, joiden mukaan Uusitalon ehdottama pelkkä opintorahan pienennys liki 340 eurosta noin 250 euroon kuukaudessa toisi jo ensi vuonna säästöjä 42,2 miljoonaa euroa, ja vuonna 2018 summa olisi jo 103 miljoonaa euroa, jos uudistus toteutetaan syksystä 2017.

Puumalan mukaan opintotukikuukausien rajaus yhteensä 64:stä 54:een toisi säästöjä vuodesta 2019 alkaen lisäksi 17 miljoonaa euroa, jolloin päädyttäisiin jo noin 120 miljoonaan euroon vuoden 2019 leikkauksissa. Sen sijaan tutkintokohtainen tukikuukausien rajaus 50:stä 45:een alkaisi purra vasta hallituskauden jälkeen vuonna 2020, koska sitä ei voisi soveltaa kuin vasta uusille opiskelijoille.

Selvitysmies Roope Uusitalo ei täysin tyrmää Puumalan kritiikkiä, vaan pitää sitä ”osin aiheellisena”. Uusitalo myöntää, että hänen ehdotuksensa ylittäisivät toteutuessaan hallitusohjelman liitteeseen kirjatut summat, jotka ovat 20 miljoonaa ensi vuodelle, 50 miljoonaa vuodelle 2018, 70 miljoonaa vuodelle 2019 ja 90 miljoonaa euroa vuodelle 2020. Pidemmän aikavälin säästösumma on 150 miljoonaa, joka olisi jo noin neljännes korkeakouluopiskelijoiden nykyisestä opintotuesta.

Uusitalon mukaan hallitusohjelman luvut perustuvat pitkälti oletukseen, että tulollaan olisi niin sanottu 3+2-malli, jossa opintorahaa olisi saanut vain kolmelle ensimmäiselle vuodelle eli kandidaatintutkintoon, ja maisterintutkintoon eli kahdelle vuodelle olisi joutunut ottamaan lainaa.

Sitä mallia Uusitalo ei kuitenkaan päätynyt esittämään, koska se olisi ongelmallinen ammattikorkeakoulututkintojen ja yliopistopuolella kelpoisuuksien kannalta. Ammattikorkeakouluissa kun jo perustutkinnot kestävät 3,5–4,5 vuotta. Toisaalta yliopistojen alemmat eli kandidaatintutkinnot eivät juuri tuota kelpoisuutta esimerkiksi julkisella puolella, kuten opettajille. Myöskään Puumala ei mallia enää kannata, vaan näkee siinä nyt jopa mahdollisia perustuslaillisia ongelmia.

Uusitalon mukaan opintotukikuukausien rajaukset eivät näkyisi vielä vuoden 2019 säästöluvuissa, koska kaikkia uudistuksia sovellettaisiin vasta syksyllä 2017 opintonsa aloittaviin. ”Ei opintonsa jo vuosia sitten aloittaneilta voi vetää mattoa alta”, Uusitalo huomauttaa.

Sen sijaan laskelmaa siitä, että hänen esittämänsä opintorahan leikkaus toisi jo vuosille 2018 ja 2019 noin sadan miljoonaan euron leikkaukset, Uusitalo pitää oikeansuuntaisena. Summat mainitaan myös hänen raportissaan, ja lähteeksi sanotaan opetus- ja kulttuuriministeriön 5. helmikuuta päivätty laskelma.

”Aikaprofiili on erilainen, ja laskelmat tarkentuvat vielä. Jos olisi haluttu täsmälleen hallitusohjelmassa mainittu 70 miljoonaa euroa vuodelle 2019, malli olisi pitänyt rakentaa useiden peräkkäisten muutosten varaan ja siitä olisi tullut monimutkainen”, Uusitalo sanoo.

Uusitalon mukaan laskelmiin on luvassa tarkennuksia myös, kun Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan selvitys opintotuen uudistusvaihtoehtojen vaikutuksesta työssäkäyntiin ja opintolainojen käyttöön valmistuu.

Alla oleva HS:n laskuri kertoo, kuinka paljon valtio tukee korkeakouluopintoja uudistuksen jälkeen – ja mikä on ero nykyisiin tukiin.Syötä laskuriin tieto siitä, kauanko aiot opiskella. Laskuri näyttää, paljonko kaikkiaan saat opintorahaa ja asumislisää ja kuinka paljon voit enimmillään nostaa opintolainaa.

Opintorahasta pois liki 90 euroa

 Korkeakouluopiskelijan opintoraha on nyt 303,19–336,76 euroa. Uusi opintoraha olisi 250,28 euroa kuussa.

 Asumislisä säilyisi ennallaan eli olisi 201,80 euroa kuussa.

 Opintolainaa voi nyt nostaa enimmillään 400 euroa, mutta vastedes summa olisi 650 euroa kuussa.

 Nykyisin tukea voi saada enintään 64 kuukauden ajan, vastedes 54 kuukauden ajan. Yhden tutkinnon tukikuukaudet vähentyisivät 50:stä 45:een.

 Opintolainahyvitystä saa nyt 40 prosenttia omavastuun jälkeen, jatkossa 30 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opintotuki
 • Keskusta
 • Roope Uusitalo

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  2. 2

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  6. 6

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  7. 7

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  8. 8

   Trump aloitti heti Obaman saavutusten nitistämisen – käski virastoja aloittamaan kiistellyn terveyslain karsimisen

  9. 9

   Gladiaattorit oli lama-Suomen traagisin televisiosarja

  10. 10

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Opas miehen hankintaan

  9. 9

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää