Valikko
Politiikka

Rehn HS-keskustelussa: Massiivisiin veron­kevennyksiin ei varaa

Opposition Lauri Ihalainen ehdottaa yhteiskuntasopimuksen nimeksi ”Sipilä ykköstä”.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan hallitus voi ehkä edetä yhteiskuntasopimukseen liittyvissä veronkevennyksissä sen mukaan miten on varaa, mutta massiivisilta kevennykset eivät nyt näytä.

”Pitää arvioida, kuinka paljon on liikkumavaraa”, Rehn sanoi keskiviikkoiltana Sanomatalon Mediatorilla HS:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

Rehnin väittelykumppani, kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd) muistutti, että luvattuja veronkevennyksiä tarvitaan, jotta palkansaajien ostovoima säilyy.

”Ei kuitenkaan niin, että se vaarantaa julkisen talouden”, Ihalainen sanoi. Hänen mielestään kysynnän kannalta käy huonosti, jos kevennyksiä ei tule.

Työmarkkinajärjestöjen neuvotteluratkaisu yhteiskuntasopimuksesta sisältää yhtenä ehtona sen, että hallitus peruuttaa hallitusohjelmassa yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtona olevat 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset. Lisäksi järjestöt edellyttävät, että hallitus tekee noin miljardin euron tuloveronkevennykset.

Yhteiskuntasopimus kiristää palkkaverotusta, jos hallitus ei tee vastatoimia.

Rehnin mukaan paikallisessa sopimisessa oltiin marras-joulukuussa jo menossa pidemmälle kuin nyt sopimukseen kirjattiin.

Rehnin mukaan työpaikkasopimisessa on silti otettu nyt tärkeitä askeleita.

”Tämä on evoluutio eikä revoluutio”, Rehn sanoi.

Sekä Rehn että Ihalainen vetosivat voimakkaasti yrityksiin, että ne käyttäisivät malttia osingonjaossaan. Ihalaisen mukaan olisi suotavaa, että elinkeinoelämäkin osallistuisi osaltaan talkoisiin, kun palkansaajat nyt pidentävät työaikaansa ja suostuvat siihen, että palkat eivät nouse lainkaan.

Rehn säesti häntä. Elinkeinoministerin mukaan elinkeinoelämän pitäisi välttää liian massiivista osingonjakoa ja mieluummin investoida.

Lauri Ihalainen ehdotti HS:n keskustelussa, että yhteiskuntasopimuksen nimeksi tulisi ”Sipilä ykkönen”.

Näin sopimus vertautuisi ensimmäisiin tulopoliittisiin kokonaisratkaisuihin, joita tehtiin 1960-luvun lopussa. Ne nimettiin silloisen pääneuvottelijan mukaan ”Liinamaa ykköseksi” ja ”Liinamaa kakkoseksi”.

Yhteiskuntasopimuksen historiallisuutta korostivat Mediatorilla niin keskustelijat kuin keskusteluun osallistuneet yleisön edustajat.

Oppositiota edustava Ihalainen piti yhteiskuntasopimusta merkittävänä osoituksena siitä, että sopimusyhteiskunta osaa tehdä ratkaisuja, ”vaikka on ollut kaikenlaista riekkumista”. Ihalainen ei tosin niinkään kehunut hallituksen toimintaa sopimuksen syntyvaiheissa, vaan keskusjärjestöjä.

Ihalaisen mukaan sopimuksessa on ongelmallisia kohtia, muun muassa lomarahojen leikkaamista ja työaikojen pitenemistä. ”Mutta mitkä ovat vaihtoehdot, jos tämä ei onnistu?” Ihalainen kysyi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työmarkkinat
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Manchesterissä uusi pommiuhka – armeijan pomminpurkuryhmä mennyt oppilaitokseen

  3. 3

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää