Valikko
Politiikka

SAK:n Lyly yhteiskuntasopimuksesta: Tarkempi kirjaus veroratkaisusta olisi ollut toivottava

Sdp:n Antti Rinne kiittää sopua työrauhan turvaamisesta, mutta moittii lomarahojen leikkaamista ja muita yksityiskohtia.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan maan hallituksen linjaus yhteiskuntasopimuksesta selventää päätöksentekoa SAK:n hallituksessa tulevana maanantaina.

”Pakkolakien osalta tilanne on nyt selvä, ja tulkitsen hallituksen linjausta myös niin, että menoleikkaukset vedetään pois. Mutta veroratkaisu jää myöhempään arviointiin, ja siitä osin olisin toivonut tarkempaa kirjausta”, Lyly sanoo.

SAK on keskusjärjestöistä ainoa, joka ei ole vielä kuitannut yhteiskuntasopimusta osaltaan. Muut järjestöt ovat sen jo hyväksyneet.

Lylyn mukaan yhteiskuntasopimukseen linkitetyt noin miljardin euron veronkevennykset olisivat olleet tärkeitä myös SAK:n jäsenille ostovoiman takia.

Yhteiskuntasopimus uhkaa kiristää palkansaajien verotusta ja leikata ostovoimaa, koska osana sopimusta palkansaajan työttömyysvakuutusmaksuja ja työeläkemaksuja nostetaan useamman vuoden ajan. Vastaavasti yritysten maksutaakkaa helpotetaan.

Lyly sanoo jossain määrin ymmärtävänsä, että veronkevennykset täytyy mitoittaa sen mukaan, että julkinen talous kestää ne eivätkä palvelut vaarannu.

”Ostovoima on tärkeä, mutta julkiset palvelut ovat tavalliselle palkansaajalle tärkeämpi asia.”

Hallitus kannustaa työmarkkinajärjestöjä edistämään paikallista sopimista kevään työmarkkinakierroksella.

”Varmaan jotakin keskusteluja ja edistymistä voi tulla, mutta en usko tämän porkkanan tuovan paljon lisää paikalliseen sopimiseen. En tiedä, kuinka paljon liittopöydässä katsotaan, että jos me tämä tehdään, niin verot kevenevät. Voihan sillä jonkinlainen positiivinen vaikutus olla”, Lyly sanoo.

”Tämä on evoluutio eikä revoluutio, pikku hiljaa viedään eteenpäin. Tässä hallitus yrittää nyt houkutella tekemään enemmän kuin kilpailukykysopimuksessa on”, Lyly sanoo.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi yhteiskuntasopimuksen syntyä Facebook-sivullaan. Rinteen mukaan Sdp suhtautuu myönteisesti neuvottelutuloksen syntyyn. ”Pakkolakien jäädyttäminen ja paikallisen sopimisen siirtäminen työmarkkinajärjestöjen sovittavaksi olivat keskeisiä edellytyksiä ratkaisun syntymiselle. Näin myös Sdp neuvoi oppositiosta käsin hallitusta tekemään”, Rinne kirjoittaa.

Pelkkää kiitosta sopimus ei Rinteeltä kuitenkaan saa. Moitteita saavat niin lomarahojen leikkaus – ”valtaosalle perheistä lomarahan maksu on ainoa hetki vuodesta, jolloin kodin taloudessa voidaan elää hetken aikaa leveämmin” – kuin työajan pidentäminenkin. Maksujen siirtämisen työnantajilta palkansaajille parantaa Rinteen mukaan yritysten kilpailukykyä, mutta heikentää samalla ostovoimaa. ”Ostovoiman heikentymiseen Suomella ei ole varaa”, hän kirjoittaa.

Sovun parhaana puolena Rinne pitää sitä, että ”sopimus turvaa häiriöttömät työmarkkinat myös tulevaisuudessa”.

”Toimiva ja luotettava työmarkkinajärjestelmä on itsessään merkittävä kilpailukykytekijä”, hän perustelee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • SAK
 • Työmarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää