Valikko
Politiikka

Sdp piti yhteiskuntasopimusta hyvänä, mutta myös moitti sitä – AKT jäämässä sopimuksen ulkopuolelle

Helsingin Sanomien tietojen mukaan auto- ja kuljetusalaa edustavan AKT:n jo tiistaina kokoontunut hallitus asettui kielteiselle kannalle ja aikoo esittää ei-linjaa AKT:n liittovaltuustolle, joka päättää asiasta perjantaiaamuna

Sdp:n ja vasemmistoliiton kansanedustajat haukkuivat eduskunnan kyselytunnilla työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen hyväksymää kilpailukyky- eli yhteiskuntasopimusta.

He pitivät sopimusta periaatteessa hyvänä, mutta toisaalta korostivat siinä esiintyviä puutteita, kuten sen ostovoimaa vähentävää vaikutusta.

Eräät olivat pahoittaneet mielensä siitä, että ministerit Jari Lindström (ps), Juha Sipilä (kesk) ja Alexander Stubb (kok) tuulettivat äijätervehdyksin sopimuksen syntymistä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

”On ikävää, että ministerit ilakoivat ja tekevät nyrkkitervehdyksiä, kun pienipalkkaisia kuritetaan ja heiltä viedään ostovoimaa. Aihetta tuuletteluun ei ole”, sanoi Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Tuulettelun paheksumiseen yhtyi myös vasemmistoliiton Kari Uotila.

Hallituspuolueissa reaktiota ihmeteltiin, kun vasemmisto-oppositio on koko talven vaatinut sopimista pakkolakien sijaan. Nyt kun sopimus on, hallitus peruu pakkolakinsa.

”Minä ilakoin sopimisesta ja siitä, että tässä puolustetaan työtöntä. 35 000–45 000 työpaikkaa, eikös se ole ilahtumisen paikka? Käsittämätöntä miksi asia käännetään negatiiviseksi, kun kerrankin saadaan sopimus”, Lindström tuohtui.

”Minä taputan sille, että Suomesta löytyi sopimisen kulttuuri suomalaisten työttömien eteen”, sanoi pääministerikin.

Sdp:n Sirpa Paatero ei saanut hallitukselta selkeää vastausta siihen, peruuko hallitus oikeasti lisäsäästöt ja veronkorotukset, ja alentaako hallitus verotusta kuten hallitusohjelmassaan lupasi.

Työmarkkinajärjestöjen viime viikonloppuna neuvottelema yhteiskuntasopimus koki ensimmäisen takaiskuja torstaina, kun Elintarviketyöläisten liitto (SEL) hylkäsi sopimuksen. Järjestön liittohallitus teki päätöksensä yksimielisesti.

SEL:n kielteinen kanta oli odotettu, sillä liitolla on pitkä perinteet olla keskitettyjen ratkaisujen ulkopuolella. Se ei ole mukana myöskään nykyisessä työllisyys- ja kasvusopimuksessa (tyka). ”En nyt tältä istumalta muista, milloin olisimme olleet mukana keskitetyssä ratkaisussa”, sanoo liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen. Hän on johtanut liittoa vuodesta 2006.

Muita kokeneita ei-äänestäjiä ovat Auto- ja kuljetusalan liitto AKT ja Rakennusliitto, jotka saattavat myös tällä kertaa äänestää vastaan. Edelleen yleisin ennuste on, että suurin osa SAK:n liitoista hyväksyy sopimuksen.

On edelleen sekin mahdollisuus, että myös SEL neuvottelee muiden kanssa nyt keväällä oman sopimuksensa, vaikka liiton sopimus päättyy tammikuussa 2017. Kuntonen sanoo, että on mahdollista myöskin se, että liitto neuvottelee uusia joustavia pykäliä paikallisesta sopimisesta, kuten maan hallitus toivoo. Liiton nykyinenkin sopimus on samanlainen kuin muilla eli tykan mukainen, vaikka se ei allekirjoittanut sopimusta.

SEL valtuustossa on vasemmistoenemmistö, kun pääasiassa SAK:n hallituksissa on demarienemmistö.

Liiton jäseniä tulevat nipistämään täsmälleen samat sosiaaliturvamaksujen korotukset kuin muitakin palkansaajia, jos kilpailukykysopimus eli yhteiskuntasopimus hyväksytään kesäkuun alussa. Sen sijaan 24 tunnin työajan lisäys, paikallisten sääntöjen muutokset muutoin kuin lakimuutosten osalta ja nollapalkka eivät koske liittoa, jos se jää ulkopuolelle.

”Meillä ei ole harhakuvaa, etteikö tämä työaikakysymys tule myös meidän neuvotteluissa eteen”, Kuntonen sanoo.

Muiden liittojen silmissä sopimuksen ulkopuolelle jääneitä usein syytetään vapaamatkustajiksi, kun muut liitot heikentävät työehtojaan kansakunnan puolesta. ”Vapaamatkustajasyytökset kuuluvat kuvaan. Kyllä me pystymme oman sopimuksen neuvottelemaan”, Kuntonen sanoo.

SEL:n päätös ei kaada sopimusta. Siihen tarvitaan enemmistö SAK:n hallituksessa. SAK:n hallituksessa istuu 20 henkilöä. JHL:llä ja Pamilla on kolme jäsentä eli ääntä ja Teamilla ja Metallilla molemmilla kaksi ääntä. Lisäksi hallituksessa istuu puheenjohtajan lisäksi yksi SAK:n jäsen. Enemmistöpäätös syntyy tällä ryhmällä, mutta silloin sopimuksen kattavuutta voitaisiin jo tässä vaiheessa pitää niin alhaisena, ettei se synny.

Suurin osa liittojen hallituksista päättää osallistumisesta perjantaina. SAK:n hallitus kokoontuu maanantaina.

SEL:n mielestä sopimus perustuu virheelliseen arvioon niistä lääkkeistä, joilla kilpailukykyä lisätään, työttömyyttä vähennetään ja ostovoimaa turvataan.

”Kilpailukykysopimuksen luvataan tuovan 35 000 työpaikkaa. Vuosittaisen työajan pidentäminen kokoaikatyössä keskimäärin 24 tunnilla tulee kuitenkin väistämättä lisäämään työttömyyttä”, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo tiedotteessa.

SEL on pettynyt myös hallituksen hankkeisiin, joilla määräaikaiset työsopimukset sallittaisiin ilman perusteita, koeaikoja pidennettäisiin ja työntekijän takaisinottovelvoitetta lyhennettäisiin.

SEL edustaa noin 34 000 jäsentä, joista 21 000 on työelämässä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan auto- ja kuljetusalaa edustavan AKT:n jo tiistaina kokoontunut hallitus asettui kielteiselle kannalle ja aikoo esittää ei-linjaa AKT:n liittovaltuustolle, joka päättää asiasta perjantaiaamuna. Tiistaina ei ollut vielä tiedossa pääministeri Juha Sipilän hallituksen hyväksyntä yhteiskuntasopimukselle, mutta liittovaltuusto tuskin äänestää toisin kuin AKT:n hallitus esittää.

SAK:n muiden liittojen kanta sopimukseen on vielä auki. Keskusjärjestö on luvannut kertoa kantansa neuvottelutulokseen ensi maanantaina. Keskiviikkona maan hallitus asettui neuvottelutuloksen taakse, tosin tietyin ehdoin (lue uutinen tästä).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yhteiskuntasopimus
 • Elintarviketeollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Suomalaiselokuvalle palkinto Cannesissa, tekijät löivät ylävitosia ja Oscar-voittajakin kehui –”On tämä huikea juttu”

  6. 6

   Kolmen miehen joukkue nosti Helsingin rannoilta yhdessä yössä 29 eri kalalajia – Testaa HS:n kalatestillä, kuinka monta suomalaiskalaa itse tunnistat

  7. 7

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  8. 8

   Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

  9. 9

   Merkel pesi Trump-jälkipyykkiä olutteltassa – ”Euroopan on nyt pärjättävä omillaan”

  10. 10

   Tällaisia ovat teini-iän nolot päiväkirjat, joita luetaan nyt ääneen ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  4. 4

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  5. 5

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  8. 8

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  9. 9

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  10. 10

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  8. 8

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää