Valikko
Politiikka

Sdp piti yhteiskuntasopimusta hyvänä, mutta myös moitti sitä – AKT jäämässä sopimuksen ulkopuolelle

Helsingin Sanomien tietojen mukaan auto- ja kuljetusalaa edustavan AKT:n jo tiistaina kokoontunut hallitus asettui kielteiselle kannalle ja aikoo esittää ei-linjaa AKT:n liittovaltuustolle, joka päättää asiasta perjantaiaamuna

Sdp:n ja vasemmistoliiton kansanedustajat haukkuivat eduskunnan kyselytunnilla työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen hyväksymää kilpailukyky- eli yhteiskuntasopimusta.

He pitivät sopimusta periaatteessa hyvänä, mutta toisaalta korostivat siinä esiintyviä puutteita, kuten sen ostovoimaa vähentävää vaikutusta.

Eräät olivat pahoittaneet mielensä siitä, että ministerit Jari Lindström (ps), Juha Sipilä (kesk) ja Alexander Stubb (kok) tuulettivat äijätervehdyksin sopimuksen syntymistä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

”On ikävää, että ministerit ilakoivat ja tekevät nyrkkitervehdyksiä, kun pienipalkkaisia kuritetaan ja heiltä viedään ostovoimaa. Aihetta tuuletteluun ei ole”, sanoi Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Tuulettelun paheksumiseen yhtyi myös vasemmistoliiton Kari Uotila.

Hallituspuolueissa reaktiota ihmeteltiin, kun vasemmisto-oppositio on koko talven vaatinut sopimista pakkolakien sijaan. Nyt kun sopimus on, hallitus peruu pakkolakinsa.

”Minä ilakoin sopimisesta ja siitä, että tässä puolustetaan työtöntä. 35 000–45 000 työpaikkaa, eikös se ole ilahtumisen paikka? Käsittämätöntä miksi asia käännetään negatiiviseksi, kun kerrankin saadaan sopimus”, Lindström tuohtui.

”Minä taputan sille, että Suomesta löytyi sopimisen kulttuuri suomalaisten työttömien eteen”, sanoi pääministerikin.

Sdp:n Sirpa Paatero ei saanut hallitukselta selkeää vastausta siihen, peruuko hallitus oikeasti lisäsäästöt ja veronkorotukset, ja alentaako hallitus verotusta kuten hallitusohjelmassaan lupasi.

Työmarkkinajärjestöjen viime viikonloppuna neuvottelema yhteiskuntasopimus koki ensimmäisen takaiskuja torstaina, kun Elintarviketyöläisten liitto (SEL) hylkäsi sopimuksen. Järjestön liittohallitus teki päätöksensä yksimielisesti.

SEL:n kielteinen kanta oli odotettu, sillä liitolla on pitkä perinteet olla keskitettyjen ratkaisujen ulkopuolella. Se ei ole mukana myöskään nykyisessä työllisyys- ja kasvusopimuksessa (tyka). ”En nyt tältä istumalta muista, milloin olisimme olleet mukana keskitetyssä ratkaisussa”, sanoo liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen. Hän on johtanut liittoa vuodesta 2006.

Muita kokeneita ei-äänestäjiä ovat Auto- ja kuljetusalan liitto AKT ja Rakennusliitto, jotka saattavat myös tällä kertaa äänestää vastaan. Edelleen yleisin ennuste on, että suurin osa SAK:n liitoista hyväksyy sopimuksen.

On edelleen sekin mahdollisuus, että myös SEL neuvottelee muiden kanssa nyt keväällä oman sopimuksensa, vaikka liiton sopimus päättyy tammikuussa 2017. Kuntonen sanoo, että on mahdollista myöskin se, että liitto neuvottelee uusia joustavia pykäliä paikallisesta sopimisesta, kuten maan hallitus toivoo. Liiton nykyinenkin sopimus on samanlainen kuin muilla eli tykan mukainen, vaikka se ei allekirjoittanut sopimusta.

SEL valtuustossa on vasemmistoenemmistö, kun pääasiassa SAK:n hallituksissa on demarienemmistö.

Liiton jäseniä tulevat nipistämään täsmälleen samat sosiaaliturvamaksujen korotukset kuin muitakin palkansaajia, jos kilpailukykysopimus eli yhteiskuntasopimus hyväksytään kesäkuun alussa. Sen sijaan 24 tunnin työajan lisäys, paikallisten sääntöjen muutokset muutoin kuin lakimuutosten osalta ja nollapalkka eivät koske liittoa, jos se jää ulkopuolelle.

”Meillä ei ole harhakuvaa, etteikö tämä työaikakysymys tule myös meidän neuvotteluissa eteen”, Kuntonen sanoo.

Muiden liittojen silmissä sopimuksen ulkopuolelle jääneitä usein syytetään vapaamatkustajiksi, kun muut liitot heikentävät työehtojaan kansakunnan puolesta. ”Vapaamatkustajasyytökset kuuluvat kuvaan. Kyllä me pystymme oman sopimuksen neuvottelemaan”, Kuntonen sanoo.

SEL:n päätös ei kaada sopimusta. Siihen tarvitaan enemmistö SAK:n hallituksessa. SAK:n hallituksessa istuu 20 henkilöä. JHL:llä ja Pamilla on kolme jäsentä eli ääntä ja Teamilla ja Metallilla molemmilla kaksi ääntä. Lisäksi hallituksessa istuu puheenjohtajan lisäksi yksi SAK:n jäsen. Enemmistöpäätös syntyy tällä ryhmällä, mutta silloin sopimuksen kattavuutta voitaisiin jo tässä vaiheessa pitää niin alhaisena, ettei se synny.

Suurin osa liittojen hallituksista päättää osallistumisesta perjantaina. SAK:n hallitus kokoontuu maanantaina.

SEL:n mielestä sopimus perustuu virheelliseen arvioon niistä lääkkeistä, joilla kilpailukykyä lisätään, työttömyyttä vähennetään ja ostovoimaa turvataan.

”Kilpailukykysopimuksen luvataan tuovan 35 000 työpaikkaa. Vuosittaisen työajan pidentäminen kokoaikatyössä keskimäärin 24 tunnilla tulee kuitenkin väistämättä lisäämään työttömyyttä”, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo tiedotteessa.

SEL on pettynyt myös hallituksen hankkeisiin, joilla määräaikaiset työsopimukset sallittaisiin ilman perusteita, koeaikoja pidennettäisiin ja työntekijän takaisinottovelvoitetta lyhennettäisiin.

SEL edustaa noin 34 000 jäsentä, joista 21 000 on työelämässä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan auto- ja kuljetusalaa edustavan AKT:n jo tiistaina kokoontunut hallitus asettui kielteiselle kannalle ja aikoo esittää ei-linjaa AKT:n liittovaltuustolle, joka päättää asiasta perjantaiaamuna. Tiistaina ei ollut vielä tiedossa pääministeri Juha Sipilän hallituksen hyväksyntä yhteiskuntasopimukselle, mutta liittovaltuusto tuskin äänestää toisin kuin AKT:n hallitus esittää.

SAK:n muiden liittojen kanta sopimukseen on vielä auki. Keskusjärjestö on luvannut kertoa kantansa neuvottelutulokseen ensi maanantaina. Keskiviikkona maan hallitus asettui neuvottelutuloksen taakse, tosin tietyin ehdoin (lue uutinen tästä).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yhteiskuntasopimus
 • Elintarviketeollisuus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  3. 3

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  7. 7

   Lapin supertalvi pyörii ulkomaalaisten ”seikkailijoiden” työllä – turistiopas voi tienata vähemmän kuin siivooja

  8. 8

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  9. 9

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  10. 10

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää