Valikko
Politiikka

SAK:n suurin liitto Pam yllättäen pois yhteiskuntasopimuksesta – Selin: ”Hallituksen lupaus veronkevennyksistä voisi saada aikaan uuden käsittelyn”

Suomen suurin ammattiliitto Pam ei lähde neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta. Myös AKT on ulkona. AKT:n puheenjohtajan Marko Piiraisen mukaan päätös oli liitolle helppo.

Suomen suurin ammattiliitto Pam ei lähde neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin hallitus päätti perjantaina, että se ei se ole valmis aloittamaan kilpailukykysopimuksen mukaisia neuvotteluja työehdoista.

”Keskustelimme asiasta kolme tuntia ja hylkäämispäätös syntyi äänin 11-5”, Pamin puheenjohtaja Ann Selin sanoi kokouksen jälkeen HS:lle.

Pam voisi kuitenkin harkita asiaa uudelleen, jos hallitus ilmoittaa sitoutuvansa lupaamiinsa veronkevennyksiin.

”Se olisi erittäin hyvä signaali, ja voisi saada aikaan uuden käsittelyn tässä asiassa”, Selin sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi perjantaina Kuopiossa Savon Sanomille Pamin ja joidenkin muiden SAK:n liittojen jättäytymistä yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle. Sipilä toivoo liittojen vielä palaavan sopimuksen piiriin.

”Lähtökohtana on, että kaikki ovat mukana. Työmarkkinajärjestöt voivat arvioida, milloin sopimuksen kattavuus on riittävä. Toivottavasti SAK tekee maanantaina myönteisen päätöksen”, hän sanoi perjantai-iltana Kuopiossa.

Pamin Ann Selin itse oli esittänyt liittonsa hallitukselle, että Pam lähtisi mukaan sopimuksen mukaiselle liittokierrokselle, ja olisi katsonut toukokuussa millainen lopputulos siitä tulee. ”Olisimme saaneet lisää informaatiota, minkä jälkeen olisimme voineet hyväksyä tai hylätä neuvottelutuloksen.”

Selinin mukaan syynä hylkäämiseen oli ennen kaikkea syvä epäluottamus maan hallitukseen.

”Hallitus on tuonut monenlaisia asioita esiin, joita se on hetken päästä perunut. Monet esitykset ovat työntekijöille hyvin kipeitä.”

Selinin mukaan Pamin hallituksessa ei ollut myöskään luottamusta siihen, että kilpailukykysopimus todella johtaisi uusien työpaikkojen syntymiseen.

”Miten voisimme saada yrityksiltä vakuutusta siitä, että ne investoivat ja luovat niitä työpaikkoja?”

SAK:n suurimman liiton jääminen pois sopimuksesta heittää varjon koko työmarkkinasovun ylle. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että Pamin vetäytyminen on vakava paikka.

Lyly sanoo, että nyt SAK:n jäsenistä jo 40 prosenttia on sanonut ei sopimuksen mukaisille liittokierrokselle.

”Katsotaan, mitä tässä voidaan viikonlopun aikana tehdä. Pitää analysoida syyt, miksi liitot ovat jääneet ulkopuolelle”, hän sanoo. ”Selkeästi tässä näyttää olevan isona perusteluna, ettei hallituksen päätöksiin luoteta.”

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto arvioi Pamin poisjäännin johtavan yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kaatumiseen. Pam on SAK:n suurin jäsenliitto.

Pamin ilmoitus jättäytyä ulos tuli Aallolle yllätyksenä. Metalliliitto päätti lähteä mukaan, mutta tiukoin reunaehdoin.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Jyri Häkämies sanoo, ettei EK kommentoi yksittäisten liitojen päätöksiä vaan vasta maanantaina SAK:n päätöstä.

Useat SAK:laiset ammattiliitot ovat olleet tänään perjantaina koolla päättämässä, hyväksyvätkö ne keskusjärjestöjen neuvottelutuloksen yhteiskuntasopimuksesta.

Yksi seuratuimmista oli Auto- ja kuljetusalan liitto AKT. Liiton puheenjohtaja Marko Piirainen kertoi odotetusti tiedotustilaisuudessa, että AKT:n valtuusto päätti jättäytyä pois yhteiskuntasopimuksesta.

”AKT ei ole mukana tässä ratkaisussa”, Piirainen sanoi.

AKT vertasi Piiraisen mukaan kilpailukykysopimusta SAK:n syksyllä tekemään omaan ehdotukseen työmarkkinaratkaisuksi.

”Valitettavasti kaikilta keskeisiltä osilta ratkaisu on erilainen”, Piirainen sanoi.

Piiraisen mukaan päätös oli AKT:lle helppo.

Metalliliitto ilmoitti olevansa mukana, mutta vain sillä ehdolla, että hallitus toteuttaa vastineeksi lupailemansa toimet.

”Tämä tarkoittaa pakkolakien poistamista, puolentoista miljardin euron leikkauksista ja veronkorotuksista luopumista sekä hallitusohjelmassa mainittujen veronkevennysten toteuttamista. Mikäli näin ei tapahdu, Metalliliitto irtautuu neuvotteluista”, kertoi puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessa.

Tulevana maanantaina koolla on SAK:n hallitus, joka lopullisesti hyväksyy tai hylkää neuvottelutuloksen sen mukaan, miten jäsenliitot ovat asiasta päättäneet.

Sopimus saattaa joutua vaakalaudalle, vaikka enemmistö liitoista olisi valmis lähtemään mukaan. Jos kovin moni liitto lipeää sovusta, Elinkeinoelämän keskusliitto ja maan hallitus saattavat arvioida, että sopimus ei ole riittävän kattava. Tämä selviää vasta toukokuussa.

Lauri Lyly sanoo, että maanantain kokous pidetään ja vasta siellä tehdään päätös. Hän sanoo, että aikaa vielä on maan hallituksenkin reagoida asiaan.

”Epäluottamus hallitukseen on meidän liitoissa syvällä. Jopa kaikki nämä nyrkkitervehdykset tulkitaan ikään kuin hehkutettaisiin sitä, että on saatu palkansaajien asemaa heikennettyä”, hän sanoo.

SAK:n liittojen päätöksiä

Yhteiskuntasopimuksessa ovat SAK:n isoista liitoista mukana (osa liitoista ehdollisesti):

 Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL (225 039 jäsentä)

 Metallityöväen liitto (142 578 jäsentä)

 Paperiliitto (37 106 jäsentä)

 Ilmailualan unioni IAU (3 510 jäsentä)

 Merimies-unioni SMU (9 346 jäsentä)

 Teollisuusalojen ammattiliitto Team (54 606 jäsentä)

 Puuliitto (34 275 jäsentä)

 Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU (29 135 jäsentä)

Ulkona sopimuksesta ovat:

 Palvelualojen ammattiliitto PAM (232 140 jäsentä)

 Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT (50 204 jäsentä)

 Rakennusliitto (84 095 jäsentä)

 Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL (33 621 jäsentä)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yhteiskuntasopimus
 • SAK
 • AKT

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  5. 5

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  6. 6

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  7. 7

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   Jussi Niinistölle hankkeen kaatuminen ei tullut yllätyksenä – ”Näin Berner on toiminut”

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  5. 5

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  8. 8

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  9. 9

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää