Valikko
Politiikka

SAK:n suurin liitto Pam yllättäen pois yhteiskuntasopimuksesta – Selin: ”Hallituksen lupaus veronkevennyksistä voisi saada aikaan uuden käsittelyn”

Suomen suurin ammattiliitto Pam ei lähde neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta. Myös AKT on ulkona. AKT:n puheenjohtajan Marko Piiraisen mukaan päätös oli liitolle helppo.

Suomen suurin ammattiliitto Pam ei lähde neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin hallitus päätti perjantaina, että se ei se ole valmis aloittamaan kilpailukykysopimuksen mukaisia neuvotteluja työehdoista.

”Keskustelimme asiasta kolme tuntia ja hylkäämispäätös syntyi äänin 11-5”, Pamin puheenjohtaja Ann Selin sanoi kokouksen jälkeen HS:lle.

Pam voisi kuitenkin harkita asiaa uudelleen, jos hallitus ilmoittaa sitoutuvansa lupaamiinsa veronkevennyksiin.

”Se olisi erittäin hyvä signaali, ja voisi saada aikaan uuden käsittelyn tässä asiassa”, Selin sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi perjantaina Kuopiossa Savon Sanomille Pamin ja joidenkin muiden SAK:n liittojen jättäytymistä yhteiskuntasopimuksen ulkopuolelle. Sipilä toivoo liittojen vielä palaavan sopimuksen piiriin.

”Lähtökohtana on, että kaikki ovat mukana. Työmarkkinajärjestöt voivat arvioida, milloin sopimuksen kattavuus on riittävä. Toivottavasti SAK tekee maanantaina myönteisen päätöksen”, hän sanoi perjantai-iltana Kuopiossa.

Pamin Ann Selin itse oli esittänyt liittonsa hallitukselle, että Pam lähtisi mukaan sopimuksen mukaiselle liittokierrokselle, ja olisi katsonut toukokuussa millainen lopputulos siitä tulee. ”Olisimme saaneet lisää informaatiota, minkä jälkeen olisimme voineet hyväksyä tai hylätä neuvottelutuloksen.”

Selinin mukaan syynä hylkäämiseen oli ennen kaikkea syvä epäluottamus maan hallitukseen.

”Hallitus on tuonut monenlaisia asioita esiin, joita se on hetken päästä perunut. Monet esitykset ovat työntekijöille hyvin kipeitä.”

Selinin mukaan Pamin hallituksessa ei ollut myöskään luottamusta siihen, että kilpailukykysopimus todella johtaisi uusien työpaikkojen syntymiseen.

”Miten voisimme saada yrityksiltä vakuutusta siitä, että ne investoivat ja luovat niitä työpaikkoja?”

SAK:n suurimman liiton jääminen pois sopimuksesta heittää varjon koko työmarkkinasovun ylle. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että Pamin vetäytyminen on vakava paikka.

Lyly sanoo, että nyt SAK:n jäsenistä jo 40 prosenttia on sanonut ei sopimuksen mukaisille liittokierrokselle.

”Katsotaan, mitä tässä voidaan viikonlopun aikana tehdä. Pitää analysoida syyt, miksi liitot ovat jääneet ulkopuolelle”, hän sanoo. ”Selkeästi tässä näyttää olevan isona perusteluna, ettei hallituksen päätöksiin luoteta.”

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto arvioi Pamin poisjäännin johtavan yhteiskuntasopimusneuvotteluiden kaatumiseen. Pam on SAK:n suurin jäsenliitto.

Pamin ilmoitus jättäytyä ulos tuli Aallolle yllätyksenä. Metalliliitto päätti lähteä mukaan, mutta tiukoin reunaehdoin.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Jyri Häkämies sanoo, ettei EK kommentoi yksittäisten liitojen päätöksiä vaan vasta maanantaina SAK:n päätöstä.

Useat SAK:laiset ammattiliitot ovat olleet tänään perjantaina koolla päättämässä, hyväksyvätkö ne keskusjärjestöjen neuvottelutuloksen yhteiskuntasopimuksesta.

Yksi seuratuimmista oli Auto- ja kuljetusalan liitto AKT. Liiton puheenjohtaja Marko Piirainen kertoi odotetusti tiedotustilaisuudessa, että AKT:n valtuusto päätti jättäytyä pois yhteiskuntasopimuksesta.

”AKT ei ole mukana tässä ratkaisussa”, Piirainen sanoi.

AKT vertasi Piiraisen mukaan kilpailukykysopimusta SAK:n syksyllä tekemään omaan ehdotukseen työmarkkinaratkaisuksi.

”Valitettavasti kaikilta keskeisiltä osilta ratkaisu on erilainen”, Piirainen sanoi.

Piiraisen mukaan päätös oli AKT:lle helppo.

Metalliliitto ilmoitti olevansa mukana, mutta vain sillä ehdolla, että hallitus toteuttaa vastineeksi lupailemansa toimet.

”Tämä tarkoittaa pakkolakien poistamista, puolentoista miljardin euron leikkauksista ja veronkorotuksista luopumista sekä hallitusohjelmassa mainittujen veronkevennysten toteuttamista. Mikäli näin ei tapahdu, Metalliliitto irtautuu neuvotteluista”, kertoi puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessa.

Tulevana maanantaina koolla on SAK:n hallitus, joka lopullisesti hyväksyy tai hylkää neuvottelutuloksen sen mukaan, miten jäsenliitot ovat asiasta päättäneet.

Sopimus saattaa joutua vaakalaudalle, vaikka enemmistö liitoista olisi valmis lähtemään mukaan. Jos kovin moni liitto lipeää sovusta, Elinkeinoelämän keskusliitto ja maan hallitus saattavat arvioida, että sopimus ei ole riittävän kattava. Tämä selviää vasta toukokuussa.

Lauri Lyly sanoo, että maanantain kokous pidetään ja vasta siellä tehdään päätös. Hän sanoo, että aikaa vielä on maan hallituksenkin reagoida asiaan.

”Epäluottamus hallitukseen on meidän liitoissa syvällä. Jopa kaikki nämä nyrkkitervehdykset tulkitaan ikään kuin hehkutettaisiin sitä, että on saatu palkansaajien asemaa heikennettyä”, hän sanoo.

SAK:n liittojen päätöksiä

Yhteiskuntasopimuksessa ovat SAK:n isoista liitoista mukana (osa liitoista ehdollisesti):

 Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL (225 039 jäsentä)

 Metallityöväen liitto (142 578 jäsentä)

 Paperiliitto (37 106 jäsentä)

 Ilmailualan unioni IAU (3 510 jäsentä)

 Merimies-unioni SMU (9 346 jäsentä)

 Teollisuusalojen ammattiliitto Team (54 606 jäsentä)

 Puuliitto (34 275 jäsentä)

 Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU (29 135 jäsentä)

Ulkona sopimuksesta ovat:

 Palvelualojen ammattiliitto PAM (232 140 jäsentä)

 Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT (50 204 jäsentä)

 Rakennusliitto (84 095 jäsentä)

 Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL (33 621 jäsentä)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yhteiskuntasopimus
 • SAK
 • AKT

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   Donald Trump väittää lopettaneensa CNN:n ja MSNBC:n katsomisen, jäljelle jäi Fox – kanava, jota ravisuttaa kaksi ahdisteluskandaalia ja syytökset valheellisesta uutisoinnista

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Laineen ketjukaveri kertoi parhaan tarinansa suomalaistähdestä: ”Hän kuiskasi minulle, voisinko antaa yhden lisää”

  7. 7

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  8. 8

   Natsitohtori Mengele teki julmia ihmiskokeita – poikansa hän tapasi sodan jälkeen vain kahdesti, salanimellä Fritz-setä

  9. 9

   Taloyhtiön ahneus synnytti erikoisen ravintolasekoilun

  10. 10

   Myrkkyruiskeiden vanhentumisen hoputtama Arkansas teloitti kaksi raiskausmurhasta tuomittua – ensimmäinen tuplateloitus 17 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  2. 2

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  6. 6

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää