Valikko
Politiikka

Lasse Laatunen: ”Yhteiskunta­sopimuksen kaatuminen olisi helvetinmoinen häpeä”

Työmarkkinapolitiikan veteraani Lasse Laatunen pitää työmarkkinatilannetta yllätyksellisenä ja epäilee PAMin hylkäävää päätöstä jopa työtapaturmaksi.

Työmarkkinapolitiikan konkari Lasse Laatunen pitää työmarkkinoille syntynyttä tilannetta aidosti yllätyksellisenä. Elinkeinoelämän Keskusliiton, EK:n entinen työmarkkinajohtaja hämmästelee erityisesti Palvelualojen Ammattiliiton PAMin päätöstä hylätä yhteiskuntasopimus.

”Tässä tuli näytelmään vielä ylimääräinen näytös”, Laatunen kiteyttää.

”Ja jos koko sopimus maanantaina kaatuisi, niin olisi se suomalaiselle työmarkkinajärjestelmälle helvetinmoinen häpeä. Jos ei voi itse prosessistakaan paljoa tyylipisteitä antaa, niin näissä olosuhteissa, missä koko maa on, sopimuksen kaatuminen olisi todella surullista.”

Kokeneella työmarkkinaneuvottelijallakaan ei ollut PAMin ratkaisusta etukäteisvihiä.

”PAMin kuvio oli yllätys ja hyvin erikoinen. En osaa sanoa, pääsikö tilanne karkaamaan puheenjohtaja Ann Selinin käsistä”, Laatunen miettii.

”Ihan kuin jossakin olisi käynyt työtapaturma. SAK:n sisällä ei ilmeisesti oltu kyllin huolellisesti vartioitu liittoja ja pohjustettu päätöksiä.”

Laatunen ihmettelee myös SAK:n liitoilleen jättämää pitkää pohdinta-aikaa.

”Yleensä sopimuksen hyväksyminen on helpointa, kun se hyväksytään heti. Mitä enemmän kuluu aikaa, tunnelma alkaa väljähtyä, Lauri Ihalaisen sanoin rispaantua ja mätääntyy lopulta kokonaan.”

”Kun varataan liitoille viikko aikaa, pitäisi olla tosi tarkkaa peliä. Ne, jotka haluavat saada sekasortoa aikaiseksi, voivat kyllä pyörittää kuviota ihan rauhassa. ”

Laatunen uskoo, että sopimus vielä syntyisi, ilman iltalypsykierrosta.

”Tässä on nyt kaksi päivää aikaa. Kaikkien tahojen päähenkilöt ja neuvottelijat yhdessä ja erikseen varmasti miettivät, miten saada tilanne parsittua kokoon ensi maanantaiksi, jolloin SAK:n hallitus tilanteen ratkaisee.”

”Kyllä kaikilla työmarkkinapomoilla on näytön paikka, että löytyykö johtajuutta vai eikö löydy. Olihan maanantain ratkaisu jo niin kovan työn ja tuskan takana, että ei tässä pitäisi enää mitään iltalypsykierrosta enää vakavasti pohtia.”

Täysiä tyylipisteitä ei Laatunen anna hallituksellekaan. Puheenjohtaja Antti Rinteen (sdp) arvion hallituksen sekoilusta Laatunen leimaa oppositiopolitiikaksi.

”Hallitus olisi voinut olla pitkin matkaa selkeämpi. Mutta eihän vielä tiistainakaan kukaan puhunut, että hallituksen vastaus olisi ollut epäselvä.”

”Jos tämä sopimus menisi ensi maanantaina nurin, kyllä jokainen tajuaa, että sitten on kaikkien pöydällä aivan helvetillinen soppa. Tietoisuus tästä yhdistää kaikkia osapuolia ja vastuullista oppositiotakin ja antaa myös potkua viikonlopun neuvotteluihin. ”

Tilanteen jumiutuminen veisi Laatusen mukaan hallituksen talouspolitiikalta kokonaan pohjan pois.

Esko Ahon (kesk) hallituksen aikana tilanne oli samankaltainen. Sen laukaisi devalvaatio. Nyt devalvaatiota ei ole”, Laatunen sanoi.

Laatunen ennakoi, että sopimus syntyy, todennäköisesti pienillä viilauksilla.

”Ei itse sopimusta enää voi merkittävästi muuttaa. Nythän Akava ja STTK sekä EK:kin ovat sen jo hyväksyneet. Jos jostain ehkä vielä keskustellaan, niin hallituksen toimien täsmentämisestä: eli mikä on se hallituksen yksilöity vastaus.”

”Hyväksytty sopimus on sinänsä ehdoiltaan selvä. Ei siinä mitään tulkinnanvaraa ole. Nyt pitää vain osapuolten pitää puhelimet koko viikonvaihteen kuumina”, hän opastaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työmarkkinat
 • yhteiskuntasopimus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  2. 2

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  3. 3

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  4. 4

   Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  5. 5

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  6. 6

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  7. 7

   Jo kolme vakavaa korruptiovyyhtiä – mikä Helsingin hallinnossa oikein mättää, Jussi Pajunen?

  8. 8

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  9. 9

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  10. 10

   Lumivyöry Italiassa tempaisi hotellin mukanaan – kateissa noin 30 ihmistä, pelastustöitä hidastaa jopa viiden metrin lumihanki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  5. 5

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää