Valikko
Politiikka

SAK hyväksyi alustavasti yhteiskuntasopimuksen – Sipilän hallitukselle asetettiin useita ehtoja

Suomen suurin ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on alustavasti hyväksynyt yhteiskuntasopimuksen.

Suomen suurin ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on alustavasti hyväksynyt yhteiskuntasopimuksen äänin 14–5.

Tyhjää äänesti yksi liitto. Asiasta kertoi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly tiedotustilaisuudessa noin kello 11.45. SAK:n kokous alkoi aamulla kello 9.

Sopimusta vastaan äänestivät odotetusti Palvelualojen ammattiliitto Pam, Auto- ja kuljetusalan liitto AKT ja Elintarviketyöläisten liitto. Rakennusliitto äänesti tyhjää.

Nämä liitot olivat jo etukäteen ilmoittaneet, etteivät ne aio hyväksyä sopimusta. Yli 230 000 jäsenen Pamilla on SAK:n suurimpana liittona hallituksessa kolme ääntä.

Suomen suurimman ammattiliiton Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Ann Selin mukaan SAK:n liitot suhtautuvat yhteiskuntasopimukseen yhä epäluuloisesti.

”Mikään liitto ei ole liput liehuen sanonut lähtevänsä sopimukseen mukaan, vaan kaikilla on tiukkoja reunaehtoja.”

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan aiemmin aamulla kokouksessa vieraillut pääministeri Juha Sipilä (kesk) informoi liittoja etenkin veronkevennyskysymyksestä.

Kokouksessa päätettiin myös, että SAK on valmis jatkamaan Suomen mallin valmistelua.

”Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jos tämä sopimus tulee kattavasti voimaan vuoden 2017 syksyllä, päätämme kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen pohjalta kustannusraamista. Se toimisi palkkanormina sillä neuvottelukierroksella.”

Työmarkkinajärjestöt joutuvat siis jälleen neuvottelupöytään.

”Meillä on omat tavoitteemme Suomen mallin osalta ja EK:lla varmasti omansa. Meillä oli neuvotteluissa varsin pitkälle yhteinen näkemys siitä, millainen malli olisi. Se jäi kuitenkin neuvottelujen loppuvaiheessa pois.”

Lyly uskoo, että Suomen mallin rakentamista voidaan jatkaa hyvin siitä, mihin aiemmin neuvottelupöydässä jäätiin.

Pääministeri Sipilä on tehnyt selväksi, ettei Suomen hallitus taivu tuloveron kevennyksiin, elleivät järjestöt pääse sopuun vientivetoisesta palkkaraamista. SAK:lle veronkevennyksistä on puolestaan tullut yksi yhteiskuntasopimuksen toteuttamisen ehdoista.

”Edellytämme tietenkin, että hallitus nyt toteuttaa pakkolakien poistot, luopuu lisäsäästöistä ja veronkorotuksista sekä toteuttaa veronkevennykset.”

Verokysymyksessä saattaa olla neuvotteluvaraa. Lyly ei vielä suostu kertomaan, vaatiiko SAK hallituksen väläyttämiä noin miljardin euron tuloveron kevennyksiä täysimääräisinä.

SAK vaatii myös työntekijöille vankkaa neuvotteluasemaa työpaikoille.

”Paikallisen sopimisen osalta pitää taata osapuolten tasavertainen neuvotteluasema. Myös yleissitovuuden ja luottamusmiesten aseman vahvistamisen pitää olla sopimuksen soveltamisessa keskiössä.”

SAK asettaa useita ehtoja hallitukselle. Hallituksen on luovuttava 1,5 miljardin euron leikkauksista ja toteutettava veronkevennykset. Yrityksiltä SAK odottaa vastuunkantoa investointeina ja valtion tukea niiden saamiseksi liikkeelle.

SAK ilmoittaa olevansa valmis niin sanotun Suomen mallin kehittämiseen. Mallissa palkankorotusvaran määrittelisivät vientialojen korotukset. Yhteiskuntasopimuksessa asioista ei sovittu, vaikka neuvotteluja käytiin aiheesta kauan, ja tekstejäkin oli valmiina. Palkkamalli helpottaisi hallitusta tekemään veronkevennykset.

Lopullisen päätöksen SAK tekee kesäkuussa, kun sopimuksen kattavuus ja hallituksen toimet ovat varmistuneet.

Pääministeri Juha Sipilältä (kesk) ei irronnut SAK:lle maanantaiaamuna lisälupauksia. Sipilä vieraili SAK:n kokouksessa aamulla ennen lähtöään EU:n huippukokoukseen Brysseliin.

Pääministeri ei suoraan luvannut SAK:lle monien sen jäsenliittojen haluamia veronkevennyksiä. Hän kuitenkin totesi, että niiden toteuttamisen todennäköisyys kasvaa, jos liitot sitoutuvat selkeämmin niin kutsuttuun Suomen malliin, jossa vientivetoiset alat määrittävät palkankorotusten katon.

”Viikonlopun aikana olemme hieroneet tätä Suomen mallia. Se toisi tähän lisää taloudellista väljyyttä. Meidän pitäisi toimia kuten Ruotsissa ja tehdä palkkaratkaisuja vienti edellä”, Sipilä sanoi.

Useat liitot ovat vaatineet hallitukselta selvää lupausta noin miljardin euron veronalennuksista. Maan hallitus kertoi viime viikolla tarkastelevansa veronkevennysmahdollisuuksia vasta kesäkuussa sekä ensi vuonna.

”Tässä on kaksi elementtiä: kilpailukykyhyppy ja palkkamaltti. Tämä palkkamaltin viiden prosentin osuus tulisi aika lailla täyteen, jos Suomen mallista tulee hyvä.”

Sipilän mukaan hallitus ei kuitenkaan pysty vielä sitoutumaan veronkevennyksiin ja on tehnyt tämän myös selväksi liitoille viikonlopun aikana.

”Uskon, että tässäkin huoneessa on ymmärrystä sille, että veronkevennyksiä ei tehdä säästämällä jostakin muualta, vaan tämän paketin täytyy kantaa aidosti myös se veronkevennysvara”, Sipilä sanoi SAK:n luona vieraillessaan.

HS:n tietojen mukaan valtiovarainministeriö laski veronkevennyslukuja uudelleen viikonlopun aikana.

Sipilän mukaan veronkevennysvara selviää kuitenkin vasta sitten, kun on tiedossa, kuinka vahvasti liitot ovat valmiita sitoutumaan vientivetoiseen palkkamalliin.

”Odotetaan nyt se Suomen malli. Sitten tiedämme, millainen taloudellinen arvo sille voidaan laskea.”

Maan hallitus on myös pitänyt yhteyttä ammattiyhdistysjohtajiin viikonlopun aikana.

Muut keskusjärjestöt ja maan hallitus hyväksyivät yhteiskunta- eli kilpailukykysopimuksen noin viikko sitten.


Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  3. 3

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  4. 4

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  5. 5

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  6. 6

   Pohjoismaiden liittovaltio olisi 26 miljoonan asukkaan suurvalta

  7. 7

   Sata vuotta kouluruokaa – Suomi on ainoa maa maailmassa, jonka opetussuunnitelmaan ruoka kuuluu

  8. 8

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  9. 9

   Paloheinässä sauvotaan kohti talven vilkkainta hiihtopäivää – laturaivo harmittaa kahvilayrittäjää

  10. 10

   Yhdysvaltalaissotilaat saavat kylmää kyytiä Virossa – talvikoulutus ja uudet kasarmit tarkoittavat, että sotilaat ovat tulleet jäädäkseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  2. 2

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  3. 3

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  4. 4

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  5. 5

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  6. 6

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  7. 7

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  10. 10

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää