Valikko
Politiikka    |   Kommentti

SAK ei tunnetusti päätä ulkopolitiikasta, mutta entä finanssipolitiikasta?

Euron takia rahapolitiikka on jo nyt siirtynyt Suomesta Eurooppaan. Seuraavaksi finanssipolitiikka näyttää siirtyvän Valtioneuvoston linnasta Hakaniemeen. Hallituksen työkalut talouspolitiikan ohjaamiseen käyvät olemattomiksi, kirjoittaa HS:n politiikan toimituksen esimies Piia Elonen.

Hallitus on edellyttänyt keväästä lähtien työmarkkinoiden keskusjärjestöiltä kilpailukykysopimusta eli niin sanottua yhteiskuntasopimusta.

Järjestöt pääsivätkin sopuun sopimuksen sisällöstä viikko sitten maanantaina.

Erilaisten toimenpiteiden lisäksi sopimuksessa on kohta, jossa järjestöt edellyttävät, että hallitus peruuttaa hallitusohjelmassa olevat 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset sekä toteuttaa hallitusohjelmassa mainitut veronkevennykset. Muuten sopimus ei synny.

Lisäleikkauksista hallitus on jo luopumassa, mutta veronkevennyksiä se ei vielä ole luvannut. Tämä on yksi keskeisistä syistä, miksi osa SAK:n jäsenliitoista on halukkaita kaatamaan koko sopimuksen.

Menopäätöksillä ja veronkorotuksilla tai -kevennyksillä pyritään ohjaamaan valtiontaloutta. Tätä kutsutaan finanssipolitiikaksi.

Perinteisesti finanssipolitiikka kuuluu maan hallitukselle. Nyt SAK ja jäsenliittonsa ovat kuitenkin ottamassa finanssipolitiikkaa itselleen. Hallitukselle kuuluvia päätöksiä on sisällytetty sopimukseen ja niistä vaaditaan tietynlaisia päätöksiä.

Vanhan vitsin mukaan SAK:lle kuuluu kaikki paitsi ulkopolitiikka.

Ja siltä nyt vaikuttaa.

Jos hallituksen päätösvalta finanssipolitiikasta siirtyy SAK:n ja muiden järjestöjen välisiin sopimuksiin, hallitus joutuu hankalaan rakoon.

Euron takia rahapolitiikka on jo nyt siirtynyt Suomesta Eurooppaan. Seuraavaksi finanssipolitiikka näyttää siirtyvän Valtioneuvoston linnasta Hakaniemeen. Hallituksen työkalut talouspolitiikan ohjaamiseen käyvät olemattomiksi.

Maan hallitus voi tässä itsekin katsoa peiliin. Hallitus on itse omassa ohjelmassaan sitonut finanssipolitikan keinonsa eli leikkauksia ja veronkevennyksiä juuri yhteiskuntasopimuksen syntymiseen. Sitä saa mitä tilaa.

Toisaalta hallitus ei ohjelmassaan ole luvannut veroalea millä tahansa ehdoilla. Hallitusohjelmassa lukee vain, että hallitus varautuu tukemaan edellä mainittua sopimusta merkittävin tuloveron kevennyksin. Ehtona on yhteiskuntasopimuksen keinojen mitattavuus maaliskuussa 2017.

Valtiovarainministeriö laskee vakauttavia vaikutuksia julkisen talouden tasapainoon 0,5 prosentin suhteella bruttokansantuotteeseen.

Laskelmat ovat monimutkaisia, mutta arkijärjelläkin ymmärtää, että jos sopimuksen vaikutukset ovat vain 600 miljoonaa euroa, miljardin eli 1 000 miljoonan euron veroale heittää kokonaisuuden miinukselle.

Ja tarkoitus oli kai parantaa tilannetta, ei heikentää.

Työmarkkinajärjestöjen vaatimukset ovat siinä mielessä erikoisia, että hallitus oli lupaillut veronkevennyksiä, jos järjestöt saavat aikaan tarpeeksi vaikuttavan sopimuksen.

Sopimuksesta tuli kuitenkin odotuksia heiveröisempi. Järjestöt tietävät tämän. SAK:n jäsenliittojen mielestä veronkevennykset pitäisi silti antaa.

Miljardin veroale tarkoittaisi jälleen yhtä aukkoa valtion rahoituspohjaan.

Verotuloja ei kerätä muuten vaan, vaan ne on tarkoitettu hyvinvointivaltion palvelujen rahoittamiseen.

Etenkin Sdp ja vasemmistoliitto ovat yleensä olleet veronkorotusten kannalla, jotta hyvinvointipalvelut saadaan turvattua.

Nyt kuitenkin Sdp- ja vasemmistoliittotaustaiset liittojohtajat haluavat veronkevennyksiä, kesti valtiontalous niitä tai ei.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää