Valikko
Politiikka

Sopimus­neuvotteluissa taas takapakkia – EK:n Häkämies ja SAK:n Lyly sysäävät vastuuta toisilleen

Elinkeinoelämän keskusliitto on valmis neuvottelemaan muiden keskusjärjestöjen kanssa uudesta palkkamallista, jotta sopimuksen teko helpottuisi.

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta, jota myös kilpailukykysopimukseksi kutsutaan, näyttivät maanantaina jämähtäneen jälleen paikalleen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehti jo kertoa olevansa huojentunut, kun Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK hyväksyi alustavasti yhteiskuntasopimuksen.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kuitenkin ilmoitti, ettei yhteiskuntasopimuksen mukaisia työehtoneuvotteluja voi aloittaa, ellei SAK:sta ole enemmän liittoja lähdössä neuvottelemaan.

”Myönteisen ratkaisun SAK:n liittojen jäsenistä on sanonut 60 prosenttia ja kielteisen 40 prosenttia. Se on liian vähän. Tällä kattavuudella ei ole edellytyksiä allekirjoittaa sopimusta eikä lähteä neuvottelemaan työehtosopimuksista”, Häkämies sanoo.

SAK päätti aiemmin tänään suositella liitoilleen, että ne lähtisivät neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksen eli kilpailukykysopimuksen mukaisesti työehtosopimuksistaan tänä keväänä (lue uutinen tästä). Ulos jäi viisi liittoa, joukossa SAK:n suurin liitto Pam, kuljetusalaa edustava AKT sekä Rakennusliitto. Pamin puheenjohtaja Ann Selin sanoi maanantaina, että hallitukselta pitäisi tulla merkittäviä vastaantuloja, jotta Pam lähtisi vielä mukaan.

Liittojen väliset neuvottelut pitäisi käydä loppuun toukokuun loppuun mennessä, jonka jälkeen osapuolet katsovat, kuinka moni liitto on mukana sopimuksessa ja onko liittojen sopimukset muuttuneet yhteiskuntasopimuksen mukaisesti.

”Pallo on nyt SAK:lla. Sen pitää tehdä töitä, jotta kaikki tulisivat mukaan”, Häkämies sanoo. Hänen mukaansa kaikkien pitäisi olla mukana, mutta Häkämies ei määrittele, voisiko jokin liitto jäädä ulos.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly vastasi iltapäivällä Twitterissä, että sopimus on nyt EK:sta kiinni. Lylyn sanoo, että yli 80% palkansaajista on nyt valmiina soveltamisneuvotteluihin ja oikea ajankohta tarkastella sopimuksen kattavuutta on kesäkuussa.

EK on valmis lähtemään heti neuvottelemaan muiden keskusjärjestöjen kanssa uudesta palkkamallista, jossa vientisektori määrittelee palkankorotusvaran. ”Jos tämä helpottaisi asiaa niin, että tulisi veronalennusvaraa.” Muun muassa ulosjäänyt Pam on ilmoittanut, ettei suostu sopimukseen ainakaan, jos hallitus ei toteuta lupaamaansa miljardin euron veronkevennystä.

Häkämies sanoo, ettei EK aseta aikataulua, mihin mennessä SAK:n liittoja pitäisi olla enemmän. ”Neuvotteluihin työehtosopimuksista on varattu aikaa kolmisen kuukautta. Koko ajan tämä syö aikaa.”

Häkämies toivoo, että sopimus syntyy. ”Tämä on paljon parempi kuin vaihtoehdot”, Häkämies sanoo. Hän uskoo, että sopimuksella voisi saada talouteen käänteen ja lisää työpaikkoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  5. 5

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  10. 10

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää