Valikko
Politiikka    |   HS-Analyysi

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen keväällä olisi ääriryhmien voitto maltillisesta enemmistöstä

Seuraavaksi pitäisi alkaa liittojen väliset neuvottelut sopimuksesta, mutta näin tuskin käy ellei Suomen suurin liitto Pam ole mukana.

Onko nyt sopu ja maa pelastettu, kun SAK:n hallitus päätti maanantaiaamuna alustavasti hyväksyä yhteiskuntasopimuksen eli nykyiseltä nimeltään kilpailukykysopimuksen?

Kaukana siitä.

Oikeastaan SAK ei edes hyväksynyt sopimusta, vaan ilmoitti suosittelevansa liitoille, että ne alkaisivat neuvotella työnantajapuolen kanssa työehdoista viime sunnuntaina keskusjärjestöjen solmiman neuvotteluratkaisun mukaisesti.

Neuvotteluissa liitot etsivät keinoja siihen, miten ne pidentävät työaikaa 24 tuntia ja pohtivat, miten niiden työehtosopimuksiin kirjataan kilpailukykysopimuksessa mainitut paikallisen sopimisen uudistukset.

SAK:n päätös oli kuitenkin merkittävä, sillä jos SAK:n kanta olisi ollut kielteinen, yhteiskuntasopimus olisi kaatunut – melko varmasti lopullisesti.

Miten nyt eteenpäin?

Sen voi ennustaa, että jo lähes vuoden vatvotun yhteiskuntasopimuksen tiellä koetaan vielä monta mutkaa ja pomppua.

Ensimmäinen kunnon mutka tuli jo pari tuntia SAK:n kokouksen jälkeen, kun Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan liittokohtaisia työehtosopimus- eli tes-neuvotteluja ei voi aloittaa jos SAK:n jäsenmäärästä mukana on vain 60 prosenttia.

Näyttää nyt siltä, että ensimmäiseksi keskusjärjestöjohtajat yrittävät neuvotella uudesta palkanmuodostusmallista, jossa palkkakaton määräisivät vientialat. Tähän EK on valmis vaikka tes-neuvottelut eivät alkaisi.

Tämä on tärkeää, koska malli lisäisi ennustettavuutta, jonka perusteella valtiovarainministeriö voi laskea veronkorotusvaran. Veroale saattaisi tuoda Paminkin neuvottelupöytään.

Osapuolilla on suhteellisen sama näkemys siitä, että uutta palkkamallia tarvitaan. Siihen yksimielisyys sitten loppuukin. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n näkemyksen mukaan Suomi tarvitsee Ruotsin mallin, jossa liitot itse määrittelevät neuvotteluissaan palkankorotusvaran. Palkansaajat haluaisivat, että palkkakoordinoinnin tekisivät keskusjärjestöt. EK pelkää, että tämä tietäisi uutta keskitettyä palkkamallia, jossa liittojen välisten neuvottelujen merkitys vesittyisi.

Julkisen puolen työntekijät voivat pistää kapuloita kunnolla rattaisiin, jos kaikki työehtosopimuksissa määritellyt palkankorotukset muodostuvat vain vientisektorin esimerkin mukaan. Teollisuudessa on korotusten lisäksi esimerkiksi palkkaliukumia, joita julkisella puolella ei juuri ole.

SAK:n päätös oli hutera, sillä viisi liittoa irtautui jo tässä vaiheessa neuvotteluja. Ei-linjalaisista tärkeimmät ovat auto- ja kuljetusalaa edustava AKT ja palvelutyöntekijöiden Pam.

Jos ne jäävät ulkopuolelle, sopimus voi vielä kaatua määräpäivään eli toukokuun loppuun mennessä, koska sopimuksessa ei olisi tarpeeksi palkansaajia mukana. Sen jälkeen sopimuksesta vasta tehdään lopulliset päätökset.

Tosin näidenkin liittojen jäsenet joutuisivat maksamaan lisää sosiaaliturvamaksuja. Palkankorotukset jäisivät myös pieniksi. Paikallisen sopimisen muutoksia ne joutuisivat tottelemaan niiltä osin, kun ne tulevat lakiin.

Ongelma on siis lähinnä 24 tunnin lisätyöaika. ”Ei-liitot” eivät halua tehdä lisää töitä ilman palkankorotuksia.

Näin isossa ja kipeässä sopimuksessa pitäisi olla mukana jokseenkin jokainen palkansaaja. Jos mukana on liian vähän palkansaajia, sopimuksen kansantaloutta mahdollisesti piristävä vaikutus jää vaimeaksi.

Pam vaatii veroalea, mutta veroalevara syntyy siitä, että sopimuksessa ovat lähes kaikki mukana. Pam siis vaatii sellaista, jota se ei ole valmis edesauttamaan.

Kattavuudesta päättävät lopulta neuvottelijaosapuolet eli Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Kuntatyönantajat, korkeasti koulutettuja palkansaajia edustava Akava ja toimihenkilöiden STTK. Ja tietysti SAK, jolla on lähes miljoona jäsentä. Hallitus katsoo sen jälkeen riittääkö kattavuus veronaleen.

Muita palkansaajia ärsyttävät usein vapaamatkustajaliitot, jotka katsovat, ettei Suomen pelastaminen kuuluu heille, vaan muille. Jo nyt 80 prosenttia palkansaajista on alustavasti valmiita uhrautumaan, jotta työpaikkoja tulisi ehkä lisää. Miksi nämäkään liitot vaivautuisivat, jos muut eivät vaivaudu.

Yksikään palkansaaja ei mielellään heikennä omaa asemaansa. Toistaiseksi suurin osa näyttää kuitenkin ajattelevan, että sopiminen voi olla sekä Suomelle että palkansaajaliikkeen tulevaisuudelle paras vaihtoehto.

Jos nykyiset keskusjärjestöt eivät kykene sopimaan, kuka haluaisi sopia mitään myöskään STTK:n ja SAK:n mahdollisen suurjärjestön kanssa?

Yksi tai kaksi liittoa voi kaataa muiden aikeet yhtä lailla 1,7 miljoonan jäsenen järjestössä kuin miljoonankin liitossa. Liitot taistelevat nyt ennen kaikkea vallastaan, mutta jarruttamalla ne saattavat myös valtansa menettää.

Jos sopimus tänä keväänä kaatuu, se on ääriryhmien voitto ja vahvistaa esimerkiksi hallituksen ja työnantajien ääriryhmien asemaa. Ääriryhmillä on tapana ruokkia toisiaan.

Palkansaajaliikkeestä löytyy paljon ihmisiä, jotka uskovat, ettei mitään muutoksia tarvitse tehdä, ei etenkään heikennyksiä. Monissa liitoissa on ajattelijoita, joiden mielestä tarvitaan vain paljon vastustusta tai jopa yleislakko. Se sitten kaataisi hallituksen, ja valtaan nousisivat demarit ja vasemmistoliitto. Näissä piireissä luotetaan siihen, etteivät demarit tee mitään, mitä ammattiyhdistysliike ei hyväksy.

Kaikkein keskeisimmässä asemassa on nyt muun muassa kaupan, vartioinnin, kiinteistöalan, Alkon, elokuvateattereiden ja hiihtokeskusten työntekijöitä edustava Pam, joka on Suomen suurin liitto 230 000 jäsenellään.

Pamin uusi hallinto valittiin viime kesän liittokokouksessa, jossa äänensä antoi 15,7 prosenttia pamilaisista. Se 25 000 ääntä. Voi käydä niin, että tällä äänimäärällä liitto kykenee jyräämään 1,7 miljoonalla äänellä valitun hallituksen tahdon – ja sen lisäksi lähes kaikkien muiden palkansaajien uhrautumishalun.

Jos Pam ei muuta näkemystään, yhteiskuntasopimusta tuskin syntyy. Perjantaina Pam äänesti äänin 5–11 vastaan, mutta SAK:n sisälläkin on mysteeri, miten näin pääsi tapahtumaan

Liiton puheenjohtaja Ann Selin kannatti sopimuksen hyväksymistä, eli hänen ylitseen käveltiin. Kokouksessa ei monen yllätykseksi käynyt ketään ulkopuoleista esittelemässä sopimusta, vaan ei-linjalaiset saivat vedettyä empijätkin mukaansa.

Esimerkiksi sopimukseen hyvin kriittisessä suhtautuvassa Metalliliitossa asiaa käsiteltiin ensin neuvottelukunnassa, joka teki pohditun ehdotuksen reunaehtoineen, jotta se voitaisiin hyväksyä. Pam esitti täsmälleen samoja ehtoja kuin monet neuvotteluihin lähteneet. Kyllä-linjalaiset uskalsivat kuitenkin lähteä neuvottelemaan, sillä lopullinen päätös sanotaan vasta touko–kesäkuussa.

Pamissa, kuten muuallakin, vaadittiin etenkin sitä, että hallitus varmuudella peruu 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset sekä antaa miljardin euron veronkevennykset.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi Ylen aamulähetyksessä lauantaina varsin selkeästi, että lisäleikkaukset perutaan. Aikaisemmin hän on sanonut, että ”sopimus antaa hyvät mahdollisuudet lisäleikkauksille”.

Nyt SAK:ssa vaaditaan ehdottomasti myös veronkevennyksiä, kuten SAK:n maanantaisessa päätöksessä lukee. Näitähän hallitus ei ole tarkkaan ottaen koskaan ilman ehtoja luvannutkaan. Aikaisemmin veronkevennykset eivät olleet SAK:lle yhtä tärkeitä kuin lisäleikkaukset.

Nyt veronkevennykset pitäisi toteuttaa, vaikka se merkitsisi toisaalla leikkauksia esimerkiksi opiskelijoille, eläkeläisille tai työttömille.

Kyse on iltalypsystä. Ei olisi ihme, että hallituksen ovella pyörisi keväällä monenmoista lypsäjää Pamin esimerkin innoittamana. Pamin hallituksen jäsen Nina Koivuniemi kertoi maanantaina Kansan Uutisissa, että ”askelia eteenpäin” olisivat esimerkiksi alipalkkauksen kriminalisointi, joukkokanne tai nollasopimuksen kieltäminen. Puheenjohtaja Selin lisäsi listaan perusteettomat määräaikaisuuksien ja perhevapaiden lomakertymän rajoituksien poiston.

Pam on nyt voimansa tunnossa ja vaatii mukaan tulemisen hinnaksi asioita, joita ei ole lainkaan yhteiskuntasopimuksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää