Valikko
Politiikka

Toteutuuko Suomen ja Ruotsin puolustusliitto, ministerit Hultqvist ja Niinistö?

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit rauhoittelivat Helsingissä kohuja sotaharjoituksista.

Miten sopisi Ruotsin ja Suomen puolustusliitto?

”Minun ei mielestäni pidä spekuloida tulevaisuudella, mutta se mistä olemme sopineet – mitä tulee harjoituksiin, tiedonvaihtoon, toistemme satamien ja lentotukikohtien käyttöön, yhteisten rannikkojääkäreiden ylläpitämisestä ja niin edelleen – sitä meidän pitää nyt viedä läpi ja toteuttaa”, Vastasi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

Hanke Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön ulottamisesta myös kriisiaikaan julkistettiin viime vuoden helmikuussa, ja käytännön järjestelyt ovat meneillään molemmissa maissa.

Hultqvist ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö puhuivat puolustusyhteistyöstä ja vastasivat kysymyksiin tiistaina Helsingissä Sanomien historiaa esittelevässä Päivälehden museossa.

Myös Niinistö oli varovainen arvioidessaan puolustusliiton mahdollisuutta.

”Sitäkään ei pidä pitää pois suljettuna. Tässä on sellainen vaihe menossa, että harjoittelemme yhdessä, teemme hankintoja yhdessä tulevaisuudessa, kasvatamme luottamusta”, hän luetteli ja jätti puolustusliiton mahdollisuuden kuitenkin auki.

Niinistö kiisti arvion, että hän olisi asettanut ennakkoehtoja Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön syventämiselle liittyen yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa.

”En ole asettanut minkäänlaisia rajoituksia niin kauan, kuin yhteistyöstä on hyötyä Suomelle”, Niinistö sanoi. Hultqvist vahvisti, ettei ehtoja ole.

Päivälehden museon täyteen ahdetussa kokoussalissa ministerit korostivat yhteisiä aikaansaannoksia ja rauhoittelivat kiistoja. Niitä on virinnyt puolustusyhteistyöstä molemmissa maissa liittyen Yhdysvaltain kanssa tehtyyn puolustusyhteistyöhön.

Hultqvist ei suostunut lainkaan kommentoimaan yhdysvaltalaiskenraalin ajatusta sotilaallisen avun toimittamisen harjoittelemisesta osana puolustusyhteistyötä. Hän korosti myös, ettei Ruotsin ja Naton välillä vielä tekeillä oleva isäntämaa-asiakirja mitenkään vaikuta Ruotsin mahdollisuuteen päättää itse alueelleen tulevista joukoista ja aseista.

”Mitään ei tule ilman kutsua Ruotsin hallitukselta”, hän sanoi.

Suomen ja Naton edustajat allekirjoittivat vastaavan isäntämaa-asiakirja jo syyskuussa 2014.

Suomessa Yhdysvaltain kanssa järjestettävistä harjoituksista ja niiden mahdollisesta signaaliarvosta noussut kohu vuorostaan ihmetytti edelleen Niinistöä. Hän arvioi, että juuri Yhdysvaltain kanssa tehdyn yhteistyön poimiminen erikseen epäilyille antaa sekin signaalin.

Ministerit eivät halunneet vertailla keskinäistä puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

Hultqvist korosti, että Suomi ja muut Pohjoismaat ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita läheisyytensä vuoksi. Yhdysvaltain kanssa tutkimus- ja materiaaliyhteistyö taas on omalla tasollaan.

Erikseen Hultqvist vielä lisäsi, että poliittisesti puolustusyhteistyö Suomen kanssa menee pitemmälle kuin missään muussa kokoonpanossa.

Yksi ei korvaa toista, vahvisti Niinistö

Naapurusten erilainen sävy tuli selväksi heti HS:n ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen yhdessä järjestämän tilaisuuden aluksi.

Niinistö avasi puhumalla EU:n puolustusyhteistyön merkityksestä Ranskan terrorihyökkäysten jälkeen esittämän avustuspyynnön valossa.

Hultqvist avasi luettelemalla Venäjän sotilastoimet Ukrainassa ja voimannäytöt Itämerellä, sekä korostamalla Nato-kumppanuuden ja atlanttisen yhteistyön merkitystä.

Tilaisuuden juontanut HS:n Eeva Palojärvi kysyi Hultqvistilta onko hän huomannut että Venäjästä puhutaan pidättyväisemmin Suomessa kuin Ruotsissa.

”Olen huomannut sen”, sanoi Hultqvist.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustusyhteistyö
 • Ruotsi
 • Peter Hultqvist

Tilaa HS Politiikan uutiskirje ilmaiseksi sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  3. 3

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  4. 4

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  5. 5

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  6. 6

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  7. 7

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  8. 8

   Lapin supertalvi pyörii ulkomaalaisten ”seikkailijoiden” työllä – turistiopas voi tienata vähemmän kuin siivooja

  9. 9

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  10. 10

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää