Valikko
Politiikka

Toteutuuko Suomen ja Ruotsin puolustusliitto, ministerit Hultqvist ja Niinistö?

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit rauhoittelivat Helsingissä kohuja sotaharjoituksista.

Miten sopisi Ruotsin ja Suomen puolustusliitto?

”Minun ei mielestäni pidä spekuloida tulevaisuudella, mutta se mistä olemme sopineet – mitä tulee harjoituksiin, tiedonvaihtoon, toistemme satamien ja lentotukikohtien käyttöön, yhteisten rannikkojääkäreiden ylläpitämisestä ja niin edelleen – sitä meidän pitää nyt viedä läpi ja toteuttaa”, Vastasi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

Hanke Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön ulottamisesta myös kriisiaikaan julkistettiin viime vuoden helmikuussa, ja käytännön järjestelyt ovat meneillään molemmissa maissa.

Hultqvist ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö puhuivat puolustusyhteistyöstä ja vastasivat kysymyksiin tiistaina Helsingissä Sanomien historiaa esittelevässä Päivälehden museossa.

Myös Niinistö oli varovainen arvioidessaan puolustusliiton mahdollisuutta.

”Sitäkään ei pidä pitää pois suljettuna. Tässä on sellainen vaihe menossa, että harjoittelemme yhdessä, teemme hankintoja yhdessä tulevaisuudessa, kasvatamme luottamusta”, hän luetteli ja jätti puolustusliiton mahdollisuuden kuitenkin auki.

Niinistö kiisti arvion, että hän olisi asettanut ennakkoehtoja Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön syventämiselle liittyen yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa.

”En ole asettanut minkäänlaisia rajoituksia niin kauan, kuin yhteistyöstä on hyötyä Suomelle”, Niinistö sanoi. Hultqvist vahvisti, ettei ehtoja ole.

Päivälehden museon täyteen ahdetussa kokoussalissa ministerit korostivat yhteisiä aikaansaannoksia ja rauhoittelivat kiistoja. Niitä on virinnyt puolustusyhteistyöstä molemmissa maissa liittyen Yhdysvaltain kanssa tehtyyn puolustusyhteistyöhön.

Hultqvist ei suostunut lainkaan kommentoimaan yhdysvaltalaiskenraalin ajatusta sotilaallisen avun toimittamisen harjoittelemisesta osana puolustusyhteistyötä. Hän korosti myös, ettei Ruotsin ja Naton välillä vielä tekeillä oleva isäntämaa-asiakirja mitenkään vaikuta Ruotsin mahdollisuuteen päättää itse alueelleen tulevista joukoista ja aseista.

”Mitään ei tule ilman kutsua Ruotsin hallitukselta”, hän sanoi.

Suomen ja Naton edustajat allekirjoittivat vastaavan isäntämaa-asiakirja jo syyskuussa 2014.

Suomessa Yhdysvaltain kanssa järjestettävistä harjoituksista ja niiden mahdollisesta signaaliarvosta noussut kohu vuorostaan ihmetytti edelleen Niinistöä. Hän arvioi, että juuri Yhdysvaltain kanssa tehdyn yhteistyön poimiminen erikseen epäilyille antaa sekin signaalin.

Ministerit eivät halunneet vertailla keskinäistä puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

Hultqvist korosti, että Suomi ja muut Pohjoismaat ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita läheisyytensä vuoksi. Yhdysvaltain kanssa tutkimus- ja materiaaliyhteistyö taas on omalla tasollaan.

Erikseen Hultqvist vielä lisäsi, että poliittisesti puolustusyhteistyö Suomen kanssa menee pitemmälle kuin missään muussa kokoonpanossa.

Yksi ei korvaa toista, vahvisti Niinistö

Naapurusten erilainen sävy tuli selväksi heti HS:n ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen yhdessä järjestämän tilaisuuden aluksi.

Niinistö avasi puhumalla EU:n puolustusyhteistyön merkityksestä Ranskan terrorihyökkäysten jälkeen esittämän avustuspyynnön valossa.

Hultqvist avasi luettelemalla Venäjän sotilastoimet Ukrainassa ja voimannäytöt Itämerellä, sekä korostamalla Nato-kumppanuuden ja atlanttisen yhteistyön merkitystä.

Tilaisuuden juontanut HS:n Eeva Palojärvi kysyi Hultqvistilta onko hän huomannut että Venäjästä puhutaan pidättyväisemmin Suomessa kuin Ruotsissa.

”Olen huomannut sen”, sanoi Hultqvist.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustusyhteistyö
 • Ruotsi
 • Peter Hultqvist

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  3. 3

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  4. 4

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  7. 7

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  8. 8

   Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”

  9. 9

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää