Valikko
Politiikka

Yhteiskuntasopimuksesta on sopu kaukana – lue tästä, missä mennään

Päätös yhteiskuntasopimuksesta on yhä kaukana, vaikka työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat päässeet siitä alustavaan sopuun. HS:n yhteenveto kertoo, missä nyt mennään.

Päätös yhteiskuntasopimuksesta on yhä kaukana, vaikka työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat päässeet siitä alustavaan sopuun.

Seuraavaksi pitäisi alkaa ammattiliittojen väliset neuvottelut sopimuksesta, mutta työnantajien EK on jo ilmoittanut, että näin ei tapahdu, ellei Palvelualan ammattiliitto Pam ole mukana. Pam on SAK:n suurin liitto.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK hyväksyi maanantaina suurella vaivalla punnerretun alustavan sopimuksen äänin 14–5. Keskusjärjestöistä Akava, STTK ja Kuntatyönantajien liitto hyväksyivät ratkaisun jo viikko sitten. Periaatteessa kaikki neuvottelijat ovat siis mukana.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehti jo kertoa olevansa huojentunut SAK:n äänestyksestä. Kielteinen kanta olisi lähes varmasti kaatanut sopimuksen.

Sopimuksen hieromiseen tuli kuitenkin uusi mutka maanantaina, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti, ettei yhteiskuntasopimuksen mukaisia työehtoneuvotteluja voida aloittaa ilman, että kaikki liitot ovat mukana.

SAK:n päätös on EK:lle liian hutera, sillä sen ulkopuolelle jättäytyi yhteensä 40 prosenttia SAK:n liittojen jäsenistä. Suurin osa heistä kuuluu Pamiin, joka vaatii hallitukselta ”merkittäviä vastaantuloja”, jotta Pam lähtisi vielä mukaan.

Lue HS:n toimittaja Teemu Luukan kattava analyysi yhteiskuntasopimuksen viimeisimmästä vaiheesta tästä.

Yhteiskuntasopimus on pääministeri Sipilän viime keväänä aloittama hanke, jonka tarkoitus on parantaa yritysten kilpailukykyä suhteessa kilpailijamaihin, kuten Ruotsiin ja Saksaan. Siksi sitä kutsutaan myös kilpailukykysopimukseksi. Nyt Suomen talouskasvuluvut ovat Euroopan heikoimpia, kansakunta ikääntyy ja velkaantumistahti on kova.

Sopimuksen alkuperäinen idea oli yritysten kustannusten alentaminen. Kun yritykset menestyvät, ihmisille on enemmän töitä. Kun verotulot kasvavat, valtion ja kuntien ei tarvitse karsia palveluitaan. Toisin sanoen yhteiskuntasopimus on hallituksen tärkeimpiä hankkeita.

Sopimuksen yhteydessä päätetään suurin piirtein jokaisen suomalaisen etuihin liittyvistä asioista, kuten palkoista, työehdoista, sopimisoikeudesta, julkisten menojen leikkauksista ja verotuksesta.

Sopimuksesta ovat neuvotelleet työnantajien ja palkansaajien keskusjärjestöjen johtajat ja heidän avustajansa.

Pääneuvottelijat ovat EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Keskeisessä roolissa ovat keskusjärjestöjen hallitusten jäsenet ja hallituksesta etenkin elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja pääministeri Juha Sipilä.

Neuvottelijat pääsivät viikko sitten maanantain vastaisena yönä sopuun alustavasta yhteiskuntasopimuksesta. Sopimuksen voi lukea kokonaisuudessaan tästä ja sen pääkohdat tästä.

Sopuun kuuluu muun muassa vuosittaisen työajan pidentäminen 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta ja julkisen sektorin työntekijöiden lomarahojen leikkaaminen 30 prosentilla. Järjestöjen palkkasopimusehdotus pitäisi palkankorotukset olemattomina, mutta samaan aikaan palkansaajien työeläkemaksut ja työttömyysvakuutusmaksut nousisivat.

HS:n laskurilla voit tarkistaa, kuinka paljon työmarkkinasopu söisi palkkaasi.

Työmarkkinajärjestöjen hyväksymään sopimukseen on lisäksi kirjattu kolme ehtoa sovulle: pakkolait on haudattava, lisäleikkaukset peruttava ja veronkevennykset toteutettava.

Ehdot on asetettu Suomen hallitukselle. Kahta ensimmäistä hallitus on jo lupaillut, mutta kolmatta ei. Ehdoissa on omat ongelmansa maan hallituksen kannalta, mistä voit lukea enemmän HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimiehen Piia Elosen kolumnista.

Pam saattaa puheenjohtajansa Ann Selinin mukaan vielä taipua yhteiskuntasopimukseen, jos hallitus sitoutuu järkähtämättömästi veronkevennyksiin. Selin olisi tuolloin valmis viemään asian uudemman kerran äänestettäväksi Pamin hallitukseen. Sipilän mukaan lupauksia veronkevennyksistä ei kuitenkaan ole vielä kevään aikana odotettavissa.

Asian käsittely jatkuu viimeistään, kun Pamin hallitus on uudelleen koolla tiettävästi torstaina 17. maaliskuuta.

Pääministeri Sipilä ilmoitti julkisesti, että hallituksella ei ole B-suunnitelmaa siltä varalta, ettei sopuun päästä.

HS kartoitti, mitä vaihtoehtoja hallituksella voisi olla suunnitelma B:ksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yhteiskuntasopimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  6. 6

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  7. 7

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  8. 8

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  9. 9

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  10. 10

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää