Valikko
Politiikka

Yhteiskuntasopimuksesta on sopu kaukana – lue tästä, missä mennään

Päätös yhteiskuntasopimuksesta on yhä kaukana, vaikka työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat päässeet siitä alustavaan sopuun. HS:n yhteenveto kertoo, missä nyt mennään.

Päätös yhteiskuntasopimuksesta on yhä kaukana, vaikka työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat päässeet siitä alustavaan sopuun.

Seuraavaksi pitäisi alkaa ammattiliittojen väliset neuvottelut sopimuksesta, mutta työnantajien EK on jo ilmoittanut, että näin ei tapahdu, ellei Palvelualan ammattiliitto Pam ole mukana. Pam on SAK:n suurin liitto.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK hyväksyi maanantaina suurella vaivalla punnerretun alustavan sopimuksen äänin 14–5. Keskusjärjestöistä Akava, STTK ja Kuntatyönantajien liitto hyväksyivät ratkaisun jo viikko sitten. Periaatteessa kaikki neuvottelijat ovat siis mukana.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehti jo kertoa olevansa huojentunut SAK:n äänestyksestä. Kielteinen kanta olisi lähes varmasti kaatanut sopimuksen.

Sopimuksen hieromiseen tuli kuitenkin uusi mutka maanantaina, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti, ettei yhteiskuntasopimuksen mukaisia työehtoneuvotteluja voida aloittaa ilman, että kaikki liitot ovat mukana.

SAK:n päätös on EK:lle liian hutera, sillä sen ulkopuolelle jättäytyi yhteensä 40 prosenttia SAK:n liittojen jäsenistä. Suurin osa heistä kuuluu Pamiin, joka vaatii hallitukselta ”merkittäviä vastaantuloja”, jotta Pam lähtisi vielä mukaan.

Lue HS:n toimittaja Teemu Luukan kattava analyysi yhteiskuntasopimuksen viimeisimmästä vaiheesta tästä.

Yhteiskuntasopimus on pääministeri Sipilän viime keväänä aloittama hanke, jonka tarkoitus on parantaa yritysten kilpailukykyä suhteessa kilpailijamaihin, kuten Ruotsiin ja Saksaan. Siksi sitä kutsutaan myös kilpailukykysopimukseksi. Nyt Suomen talouskasvuluvut ovat Euroopan heikoimpia, kansakunta ikääntyy ja velkaantumistahti on kova.

Sopimuksen alkuperäinen idea oli yritysten kustannusten alentaminen. Kun yritykset menestyvät, ihmisille on enemmän töitä. Kun verotulot kasvavat, valtion ja kuntien ei tarvitse karsia palveluitaan. Toisin sanoen yhteiskuntasopimus on hallituksen tärkeimpiä hankkeita.

Sopimuksen yhteydessä päätetään suurin piirtein jokaisen suomalaisen etuihin liittyvistä asioista, kuten palkoista, työehdoista, sopimisoikeudesta, julkisten menojen leikkauksista ja verotuksesta.

Sopimuksesta ovat neuvotelleet työnantajien ja palkansaajien keskusjärjestöjen johtajat ja heidän avustajansa.

Pääneuvottelijat ovat EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Keskeisessä roolissa ovat keskusjärjestöjen hallitusten jäsenet ja hallituksesta etenkin elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja pääministeri Juha Sipilä.

Neuvottelijat pääsivät viikko sitten maanantain vastaisena yönä sopuun alustavasta yhteiskuntasopimuksesta. Sopimuksen voi lukea kokonaisuudessaan tästä ja sen pääkohdat tästä.

Sopuun kuuluu muun muassa vuosittaisen työajan pidentäminen 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta ja julkisen sektorin työntekijöiden lomarahojen leikkaaminen 30 prosentilla. Järjestöjen palkkasopimusehdotus pitäisi palkankorotukset olemattomina, mutta samaan aikaan palkansaajien työeläkemaksut ja työttömyysvakuutusmaksut nousisivat.

HS:n laskurilla voit tarkistaa, kuinka paljon työmarkkinasopu söisi palkkaasi.

Työmarkkinajärjestöjen hyväksymään sopimukseen on lisäksi kirjattu kolme ehtoa sovulle: pakkolait on haudattava, lisäleikkaukset peruttava ja veronkevennykset toteutettava.

Ehdot on asetettu Suomen hallitukselle. Kahta ensimmäistä hallitus on jo lupaillut, mutta kolmatta ei. Ehdoissa on omat ongelmansa maan hallituksen kannalta, mistä voit lukea enemmän HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimiehen Piia Elosen kolumnista.

Pam saattaa puheenjohtajansa Ann Selinin mukaan vielä taipua yhteiskuntasopimukseen, jos hallitus sitoutuu järkähtämättömästi veronkevennyksiin. Selin olisi tuolloin valmis viemään asian uudemman kerran äänestettäväksi Pamin hallitukseen. Sipilän mukaan lupauksia veronkevennyksistä ei kuitenkaan ole vielä kevään aikana odotettavissa.

Asian käsittely jatkuu viimeistään, kun Pamin hallitus on uudelleen koolla tiettävästi torstaina 17. maaliskuuta.

Pääministeri Sipilä ilmoitti julkisesti, että hallituksella ei ole B-suunnitelmaa siltä varalta, ettei sopuun päästä.

HS kartoitti, mitä vaihtoehtoja hallituksella voisi olla suunnitelma B:ksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yhteiskuntasopimus

Tilaa HS Politiikan uutiskirje sähköpostiisi – Pysyt ajan tasalla kuntavaalien ja politiikan tärkeimmistä tapahtumista kerran viikossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  7. 7

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  8. 8

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  9. 9

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  10. 10

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää